Telefonul Oppo prevăzut cu cameră foto retractabilă apare în noi imagini

15.12.2021
Telefonul Oppo prevăzut cu cameră foto retractabilă apare în noi imagini

Fundamental diferit conceptului de cameră retractabilă prezentat ca și alternativă pentru ascunderea camerei frontale, noua cameră foto retractabilă se află pe spatele telefoanelor Oppo și amintește mai degrabă de „compactele” cu zoom de odinioară.

Foarte la modă până acum aproximativ 10 ani, camerele foto „de buzunar” echipate cu lentile retractabile ar putea reveni, echipând viitoarele generații de telefoane high-end. Diferența este că noul format de cameră retractabilă este mult mai compact, trecând practic neobservat până când accesezi aplicația camerei foto.

Odată cu performanța ridicată a camerelor de pe smartphone-uri a crescut și dimensiunea lor fizică. Iar asta poate fi o problemă atunci vorbim de un gadget care trebuie să încapă în buzunar. Cu cât senzorul optic e mai mare, cu atât poți face mai puțin cu lentilele fixe la care apelezi pentru direcționarea din ce în ce mai agresivă a luminii, rezultând tot felul de probleme cu focalizarea și apariția efectului de prismă, degradând culorile și claritatea percepută.

Pentru o optică cât mai bună și fotografii cât mai clare, producătorii de smartphone-uri integrează acum camere care se ridică mai mulți milimetri față de capacul de pe spate, rezultând produse cu design de-a dreptul ridicol, precum Xiaomi Mi 11, la care ornamentul camerei foto aproape că dublează grosimea percepută a telefonului.

În mod evident, actuala tendință a fost dusă deja la extrem, rămânând foarte puțin loc pentru extinderea capabilităților foto. Asta, dacă nu cumva producătorii smartphone nu vin cu o soluție care să poată livra cel puțin aceleași beneficii, simultan eliminând nevoia pentru un camera-bump intrusiv. Iar Oppo pare să fie acea companie, producătorul chinez demonstrând un smartphone echipat cu o cameră foto aparent convențională, la care lentila camerei foto se ridică peste profilul carcase doar atunci când e nevoie, oferind nivelul de zoom mult râvnit.

Deși nu pare mult, livrarea echivalentului pentru zoom optic 2X în condițiile folosirii unui senzor de imagine Sony IMX766 cu dimensiune 8.19 x 6.14 mm, din constrângerile carcasei unui smartphone, este aproape un miracol în sine. Având în vedere suprafața desfășurată, folosirea tehnologiei Periscope nu poate fi o opțiune, iar focalizarea imaginii fără ajutorul unor lentile fixe ar fi pur și simplu nepractică prin orice alte metode.

Problema pentru Oppo, dar și alți producător smartphone tentați să preia această inovație, este cum implementezi un mecanism retractabil atât de mult miniaturizat fără ca acesta să devină prea fragil. Un prim oferit de Oppo ține de prevenție, camera retractabilă fiind „conectată” la senzori de presiune și accelerometrul telefonului, inițiind retragerea lentilei de îndată ce sunt detectate probleme. Cum ar fi o cădere în gol care s-ar putea sfârși cu lovirea lentilei, sau apăsările prea puternice care ar putea suprasolicita mecanismul acesteia.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult