Telefonul pliabil Huawei Mate X 2 apare într-un brevet. Pare să combine design-ul Mate X cu cel al lui Galaxy Fold

21.06.2019
Telefonul pliabil Huawei Mate X 2 apare într-un brevet. Pare să combine design-ul Mate X cu cel al lui Galaxy Fold

Mate X, primul smartphone cu ecran pliabil de la Huawei încă nu a fost lansat şi probabil că nu va ajunge pe piaţă înainte de luna septembrie, însă compania pare să aibă deja planuri pentru mai multe astfel de dispozitive în viitor. După un design care se pliază de două ori, care a fost depistat printre brevetele înregistrate de companie de curând, apare acum un nou design cu un singur punct de pliere, cu un ecran secundar la exterior, cumva similar cu Galaxy Fold, însă inspirat de design-ul lui Mate X.

LetsGoDigital, o publicaţie olandeză care se concentrează pe căutarea de astfel de schiţe brevetate de companiile de tehnologie, a găsit în baza de date WIPO design-ul a ceea ce pare a fi cea de-a doua generaţie de Huawei Mate X. Telefonul foloseşte aceeaşi formă exterioară pe care am văzut-o deja pe primul Mate X, diferenţa fiind utilizarea a două display-uri, cel pliabil fiind mai bine protejat la interior.

Huawei Mate X 2 arată din faţă similar cu un smartphone obişnuit. Acesta are un ecran mare, de sus până jos la exterior, care poate fi folosit pentru activităţile obişnuite, asemeni unui dispozitiv din seria P sau Mate. Pe partea din stânga, telefonul este rotunjit, aici fiind implementată balamaua care permite plierea. Atunci când telefonul este complet deschis, ecranul de la interior oferă o suprafaţă mult mai mare, similară cu ceea ce primim momentan de la tablete. Se pare că telefonul foloseşte în continuare un singur sistem de camere, poziţionat pe spatele dispozitivului, care este accesibil în ambele situaţii de utilizare.

Avantajul acestui design este evident: ecranul pliabil, mult mai fragil decât unul obişnuit, este în acest mod protejat de zgârieturi şi lovituri care ar putea apărea în utilizare normală, în timp ce ecranul exterior poate fi protejat cu un panou din stilcă, pentru rezistenţă mai mare. Având în vedere că Mate X va avea un singur ecran pliabil la exterior, care va fi supus tot timpul „abuzului” în utilizare obişnuit, probabil că cei care iau în considerare cumpărarea unui astfel de dispozitiv probabil că vor fi mai „câştigaţi” dacă vor aştepta generaţia a doua.

Desigur, există şi riscul în care Mate X 2 de la Huawei nu va mai fi livrat cu Android. Compania a confirmat deja că modelul Mate X prezentat în primăvară la MWC 2019 a primt deja certificare Google, deci va fi lansat cu sistemul de operare Android pre-instalat. Un eventual Mate X 2 ar putea fi lansat abia în 2020, moment în care Huawei ar putea să nu mai aibă acces la serviciile Google din pricina sancţiunilor SUA. În această situaţie, cel mai probabil, Mate X 2 va fi livrat cu HongMeng OS sau Aurora, sisteme de operare care nu vor fi complet compatibile cu serviciile şi aplicaţiile Google/Android.

Este evident însă faptul că telefoanele pliabile nu sunt încă 100% gata de a pătrunde pe piaţă. Atât design-urile Huawei şi Samsung pentru primele generaţii au încă probleme, iar maturizarea pieţei de dispozitive pliabile va veni în timp. Până acum însă, design-ul propus pentru Mate X 2 pare să fie cel mai bun de până acum, combinând desig-ul lui Mate X, care permite utilizarea dispozitivului asemeni unui telefon obişnuit atunci când este pliat şi ideea din spatele Galaxy Fold, care protejează la interior ecranul, atunci când acesta este complet „deschis”.

Având în vedere faptul că Mate X 2 va integra două ecrane, preţul acestuia ar putea fi semnificativ mai mare decât al lui Mate X 1, care deja este mai scump decât al oricărui alt dispozitiv Android de pe piaţă: 2.300 de euro în varianta de bază.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult