Un judecător a decis despăgubirea unui client Apple cu 1.000 dolari pentru lipsa încărcătorului din pachet

22.04.2022
Un judecător a decis despăgubirea unui client Apple cu 1.000 dolari pentru lipsa încărcătorului din pachet

Încă de la lansarea iPhone 12, autoritățile din Brazilia nu au fost de acord cu decizia Apple de a elimina încărcătorul din pachetul telefoanelor sale. Acum, la un an și jumătate distanță de acel moment, judecătorul Vanderlei Caires Pinheiro din statul Goias din Brazilia a aprobat o compensație de 5.000 reali, echivalentul a 1.000 de dolari americani, pe care Apple va trebui să o plătească pentru că nu a inclus un încărcător în cutia telefonului clientului.

Apple ar putea să reintroducă încărcătorul în pachetele telefoanelor din Brazilia

Conform deciziei, judecătorul a declarat că un adaptor de priză este esențial pentru funcționarea normală a telefonului și a găsit Apple în încălcarea legilor locale referitoare la protecția consumatorilor. Această decizie ar putea să forțeze Apple fie să compenseze mai mulți utilizatori din Brazilia cărora le-a vândut telefoane fără accesorii în pachet, fie să înceapă să includă din nou încărcătoare în cutiile telefoanelor sale.

Reincluderea accesoriilor în pachet are un precedent în Franța, unde Apple este obligată să includă o pereche de căști cu fir în cutiile telefoanelor sale. iPhone-urile din Franța vin în cutii speciale, care găzduiesc atât cutia telefonului, cât și o cutie separată cu căștile EarPods cu mufă Ligthning. Astfel, dacă acest proces împotriva companiei din Brazilia va putea fi folosit drept precedent legal, este posibil ca iPhone-urile să fie vândute în această țară într-un pachet „combo”.

Judecătorul a respins și argumentul ecologic al companiei:

„Afirmația că o astfel de măsură încearcă să reducă impactul asupra mediului nu are nicio valoare, pentru că inculpatul continuă să fabrice un astfel de accesoriu esențial, dar acum îl vinde separat.”

De asemenea, judecătorul a criticat Apple pentru faptul că deși susține că încărcătoarele sale sunt USB-C și pot fi folosite pentru a alimenta alte dispozitive, cablurile sale încă sunt proprietare, cu mufă Lightning, deci nu sunt universale.

sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult