Un miliard de smartphone-uri vândute în 2013, afirmă IDC

27.11.2013
Un miliard de smartphone-uri vândute în 2013, afirmă IDC

Producătorii de smartphone-uri au atins în cursul celui de-al treilea trimestru al acestui an cifra record de 250 de milioane de unităţi vândute, IDC afirmând că sfârşitul lui 2013 va marca şi depăşirea cifrei de un miliard de smatphone-uri vândute de-a lungul unui an întreg.

Conform estimărilor IDC, făcute cu doar o lună înainte de încheierea acestui an, vânzările totale de smartphone-uri vor atinge cifra de 1,01 miliarde de unităţi. Zona Asia/Pacific va reprezenta mai bine de jumătate din acest număr impresionat, aceasta fiind urmată de Europa, America de Nord, America Latină şi Africa împreună cu Orientul Mijlociu.

Cifra de un miliard de smartphone-uri vândute marchează o creştere de la an la an de 39 de procente, net superioară evoluţie din 2012, când vânzările anuale au crescut cu doar 10 procente.  Conform IDC, ritmul de creştere va încetini uşor în anii care urmează, în principal din cauza saturaţiei pieţelor dezvoltate precum Europa sau America de Nord, vânzările totale de telefoane mobile urmând să ajungă la 1,7 miliarde în 2017. După cum se observa din tabelul ataşat mai jos, ratele preconizate de creştere în cazul acestor două pieţe vor fi de două sau chiar trei ori mai reduse decât cele înregistrate în celelalte trei regiuni, cea mai dinamică urmând să fie America Latină.

IDC afirmă că cel mai important factor care a contribuit la această creştere spectaculoasa este scăderea preţurilor de comercializare. Astfel, până la sfârşitul lunii decembrie, IDC se aşteaptă ca preţul mediu al unui smartphone să scadă la 337 de dolari, o scădere de aproape 13 procente faţă de valoarea medie de la finele anului trecut. Tendinţa va continua şi pe viitor, acest preţ mediu de comercializare urmând să ajungă la 265 de dolari în 2017.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News