Unele exemplare Galaxy S21 FE, aparent rămân cu ecranul blocat în 60Hz, cauzând degradarea performanțelor resimțite

23.02.2022
Unele exemplare Galaxy S21 FE, aparent rămân cu ecranul blocat în 60Hz, cauzând degradarea performanțelor resimțite

Realizat folosind componente preluate de la vârful de gamă S21, telefoanele Galaxy S21 FE oferă o experiență de utilizare puțin mai spartană, la aproape același preț. Însă ceea ce fanii Samsung nu anticipau este că modelul lansat cu mare întârziere s-ar putea confrunta bug-uri firmware suficient de serioase pentru a degrada experiența de utilizare, cumva trecute pe sub radarul producătorului sud-coreean.

Lansat cu puțin peste o lună înainte de următoarea serie flagship, Galaxy S21 FE vine echipat cu un ecran AMOLED de 6.4 inch și rată de refresh la 120Hz, oferind un foarte bun echilibru între calitatea imaginii și viteză. Însă pentru a nu taxa prea mult acumulatorul de 4500 mAh Samsung a recurs la o soluție de refresh rate adaptiv, rata de actualizare a ecranului urcând și coborând în funcție de tipul conținutului afișat. Concret, ecranul Galaxy S21 FE funcționează la 120Hz atunci când derulezi conținutul afișat sau te joci, însă coboară la 60Hz pentru conservarea bateriei, atunci când imaginea afișată devine statică, sau pur și simplu tipul de conținut accesat nu necesită o viteză mai mare (ex. la vizionarea unui clip YouTube).

Problema este că în unele cazuri, ecranul comutat la 60Hz rămâne blocat în acest mod de afișare, comutarea dinamică a ratei de refresh încetând să mai funcționeze. În timp ce o parte dintre utilizatori ar putea nici să nu sesizeze această problemă, cei acomodați cu performanțele excelente ale telefonului vor sesiza deteriorarea timpului de răspuns la aplicarea comenzilor touch și sacadarea imaginii.

Potrivit raportărilor de până acum, se pare că presupusul bug firmware se manifestă mai ales pe exemplarele Galaxy S21 FE cu chipset Exynos. Până la apariția unui remediu pe calea actualizărilor de firmware, se pare că o soluție temporară ar putea fi oprirea și repornirea ecranului.

În mod neașteptat, Samsung a decis să livreze Galaxy S21 FE în Europa cu chipset Snapdragon 888, nu cu modelul Exynos 2100, la fel ca în cazul modelelor S21 anterioare. Din acest motiv, este puțin probabil să întâlnești această problemă de funcționare a ecranului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult