Uniunea Europeană a adoptat USB-C ca standard de încărcare pentru dispozitive electronice

04.10.2022
Uniunea Europeană a adoptat USB-C ca standard de încărcare pentru dispozitive electronice

Legea care obligă producătorii de produse electronice să adopte standardul USB-C a fost adoptată de Parlamentul European cu 602 voturi pentru, 13 voturi împotrivă și 8 abțineri. Astfel, începând cu sfârșitul anului 2024, toate smartphone-urile comercializate în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu port-uri USB-C pentru încărcare. În cazul laptop-urilor, termenul limită este primăvara anului 2026.

Apple ar putea lansa încă o generație de iPhone cu Lightning, în ciuda acestei legi

Această lege pare să fie special concentrată pe Apple pe piața de telefoane și pe cam toată industria de PC-uri în afară de Apple pe partea de laptop-uri. Desigur, vor exista câteva portițe pe care anumiți producători le-ar putea folosi pentru a scăpa de schimbarea port-urilor.

De exemplu, în cazul laptop-urilor, doar cele cu încărcare până la 100W vor trebui să folosească USB-C. Asta înseamnă că în ciuda existenței noului standard USB-C 2.1, cu viteză de încărcare de până la 240W, producătorii de computere vor putea să nu îl folosească, în favoarea unei soluții proprietare.

Apple a criticat în trecut această lege, întrucât spunea că va opri inovația în acest domeniu, însă UE spune că va primi propuneri pentru schimbarea standardelor în viitor. Totuși, dispozitivele care vor adopta astfel de tehnologii noi vor trebui să fie aprobate de UE.

Termenul sugerează însă că, cel puțin încă o generație de iPhone-uri va beneficia de port-uri Lightning în continuare. Deja de câțiva ani, de când camerele de pe iPhone au devenit foarte performante, echipate cu capabilități de înregistrare ProRes și RAW la calitate înaltă, utilizarea Lightning aduce o serie de dezavantaje pentru utilizatorii Apple.

Știm însă măcar că din 2024, pe la generația iPhone 16, vom primi aproape cu siguranță un iPhone cu USB-C. Asta dacă Apple nu găsește o portiță pentru a evita legea europeană. În prezent, ultimele dispozitive ale companiei care mai folosesc Lightning sunt telefoanele și modelele de iPad de bază. Toate celelalte dispozitive ale companiei au port-uri USB-C.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult