Următorul chipset Exynos ar putea avea un GPU AMD. Va echipa smartphone-uri și laptopuri Galaxy

11.05.2021
Următorul chipset Exynos ar putea avea un GPU AMD. Va echipa smartphone-uri și laptopuri Galaxy

Samsung o ia pe urmele Apple dezvoltând propriul chipset Exynos pentru laptopuri. Echipat cu GPU AMD, acesta ar putea echipa în cele din urmă și telefoane high-end din seria Galaxy.

Samsung a anunțat în luna iunie 2020  un parteneriat foarte promițător cu AMD, vizând licențierea nucleului grafic RDNA și includerea acestuia în chipseturi de creație proprie, istoric adresate dispozitivelor din categoria tablete și smartphone. Așteptările erau ca acordul să permită „împerecherea” de către Samsung a procesoarelor din propria gamă Exynos cu unități GPU dezvoltate de AMD, substituind soluțiile ”Mali” folosite până atunci pe cipurile Samsung.

Deși speranțele fanilor se îndreptau deja către următorul model Galaxy Note sau Galaxy Z Fold, actualul chipset Exynos 2100 a venit cu performanțe mult mai apropiate alternativei Snapdragon 888, însă totuși fără tehnologiile de accelerare grafică promise de AMD.

Zvonuri recente circulate din surse apropiate Samsung indică o abordare mai prudentă, producătorul sud-coreean urmând să folosească nucleul Radeon dezvoltat pentru PC și console, exact în modul intenționat de AMD. Astfel, în loc de smartphone-uri prevăzute cu accelerare AMD Radeon vom avea mai întâi laptopuri cu Windows 10 rulând pe arhitectura ARM, folosind chipseturi Exynos augmentate cu accelerare grafică RDNA.

Exynos 2200, alternativă Apple M1

Aparent, Samsung țintește să prezinte noul Exynos 2200 ca pe o alternativă pentru chipsetul Apple M1, capabil să ruleze aplicații pentru Windows 10 și chiar unele jocuri, la un nivel de performanță competitiv.

Exynos AMD

Deși, Exynos și Radeon sunt branduri arhicunoscute, conceptul Windows on ARM este încă departe de notorietatea dorită de Samsung. Parte din vină cade pe Microsoft, dezvoltatorul Windows 10 nereușind să umple golul uriaș existent între arhitecturile X86 și ARM, problema accesului la aplicații compatibile și deficitul de performanță raportat la soluțiile X86 rămânând factori descurajanți pentru consumatorii finali.

Deocamdată, nu există indicii cum că noul chipset va ajunge și în echiparea modelelor Chromebook de la Samsung, însă posibilitate nu poate fi exclusă.

Chiar dacă performanțele cele mai mari vor fi atinse pe sisteme laptop, este plauzibil ca o versiune optimizată a lui Exynos 2200 să ajungă și în echiparea unor telefoane Samsung din gama high-end, precum Galaxy Z Fold 3.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult