USB-C, obligatoriu pentru toate telefoanele vândute în Uniunea Europeană, începând cu anul 2024

13.06.2022
USB-C, obligatoriu pentru toate telefoanele vândute în Uniunea Europeană, începând cu anul 2024

Consemnând înfrângerea pentru Apple, autoritățile europene au stabilit forma finală a legislației care va reglementa comercializarea dispozitivelor smartphone în spațiul comunitar, folosirea conectorului USB-C devenind obligatorie începând cu anul 2024.

Astfel, generația iPhone pregătită pentru lansare în toamna anului 2024 va trebui să vină din fabrică echipată cu conectorul USB-C, pentru a putea fi comercializată în Uniunea Europeană. Deși, Apple nu este obligat să renunțe la conectorul Lightning în toate regiunile lumii, suportarea ambelor formate devine contraproductivă, din moment ce ar implica susținerea a două ecosisteme paralele de accesorii.

Noua legislație europeană se aplică și pentru alte dispozitive electronice care se încarcă prin portul USB, precum tablete si dispozitive e-reader, aparate foto, căști audio, console portabile de jocuri. Măsura se va aplică, cu ceva întârziere, chiar și pentru sisteme laptop, dacă acesta vin cu un sistem de alimentare care din construcție nu necesită o putere de alimentare incompatibilă cu specificațiile USB-C.

„Astăzi am făcut din încărcătorul comun o realitate în Europa!” a declarat într-o declarație de presă raportorul Parlamentului European Alex Agius Saliba. „Consumatorii europeni au fost frustrați mult timp cu mai multe încărcătoare acumulate cu fiecare dispozitiv nou. Acum vor putea folosi un singur încărcător pentru toate dispozitivele lor electronice portabile.” Legislația include, de asemenea, prevederi menite să abordeze încărcătoarele wireless în viitor, precum și armonizarea standardelor de încărcare rapidă.

Legislația încă trebuie aprobată de Parlamentul și Consiliul UE, dar aceasta pare a fi o formalitate. Într-un comunicat de presă , Parlamentul European a declarat clar că legea va intra în vigoare „până în toamna anului 2024”. Până la această dată, toate dispozitivele reglementate de lege și vândute în UE vor trebui să utilizeze USB-C pentru încărcare prin cablu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult