Utilizatorii de internet preferă smartphone-urile. Smartwatch-urile rămân o nişă.

13.01.2015
Utilizatorii de internet preferă smartphone-urile. Smartwatch-urile rămân o nişă.

În ciuda faptului că dispozitivele inteligente de purtat la mână sunt acum cele mai interesante dispozitive, acestea încă nu au ajuns în mâinile utilizatorilor. Un nou studiu de piaţă realizat de GlobalWebIndex pe un eşantion de 170.000 de persoane adulte care folosesc internetul din 32 de ţări a dezvăluit că smartwatch-urile încă nu au reuşit să atragă prea mulţi clienţi. Smartphone-urile în schimb sunt de departe cele mai populare dispozitive mobile, doar PC-urile ca un total (mobile sau nu) reuşind să le întreacă.

GlobalWebIndex a descoperit că numai 9% dintre cei intervievaţi au declarat că deţin un smartwatch, fie că face parte din noua gamă Android Wear, Galaxy Gear sau Pebble. De asemenea, doar 7% au declarat că deţin sau au folosit un smartband pentru monitorizarea activităţilor sportive. Când a venit însă vorba despre telefoane inteligente, 80% dintre persoane au declarat că deţin un astfel de dispozitiv. Televizoarele inteligente nu stau foarte bine în clasament, doar 34% având aşa ceva acasă, fiind urmate de console de jocuri cu 37% şi tablete cu 47%.

Printre cei care deţin ceasuri inteligente se numără în număr majoritar persoanele de sex masculin, cu vârste între 25 şi 34 de ani, care locuiesc în Asia. De asemenea, majoritatea celor care au participat la sondaj au declarat că folosesc un smartphone-uri şi tablete echipate cu sistemul de operare Android.

O altă statistică interesantă se referă la modul de utilizarea al internetului pe platformele mobile. 75% dintre utilizatorii de smartphone-uri le folosesc pentru a se conecta la internet. Media de utilizare a smartphone-urilor a ajuns în 2014 la 1,85 de ore pe zi. În 2012, utilizarea medie a unui smartphone era de numai 40 de minute. Motivul pentru care această medie a crescut sunt ţările emergente. Cei care cumpără astfel de dispozitive în acele regiuni le folosesc mai mult pentru că renunţă la conectarea la internet de pe PC-uri. De exemplu, în Orientul Mijlociu şi Africa, utilizarea medie a unui smartphone este de 3 ore pe zi.

Deşi aceste cifre sunt îmbucurătoare pentru operatorii de telefonie şi pentru producătorii de dispozitive inteligente, în continuare există utilizatori care nu îşi conectează smartphone-urile şi tabletele la internet. 90% dintre cei care au făcut parte din eşantionul chestionat folosesc un PC pentru a se conecta la internet, în timp ce doar 75% fac asta şi pe telefon, iar numai 40% folosesc tablete pentru navigarea online.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult