Viitoarele smartphone-uri ar putea avea tastatură reliefată pe suprafața ecranului

27.04.2023
Viitoarele smartphone-uri ar putea avea tastatură reliefată pe suprafața ecranului

Tastatură touch cu butoane in relief, modelate direct pe ecran, ar putea fi următoarea inovație pentru producătorii smartphone.

Comparată cu tastatura fizică a unui laptop, replica virtuală reprezentată pe ecranul unui smartphone are un mare dezavantaj, sub forma lipsei senzaţiilor fizice la apăsare, ce îngreunează introducerea caracterelor şi face imposibilă utilizarea în lipsa contactului vizual direct. Soluţia pare să fie oferită de către cercetătorii Universității Carnegie Mellon, modelând în relief pe suprafaţa ecranului butoanele sensibile la interacțiune touch.

Invenţia presupune aplicarea peste suprafaţa rigidă a ecranului a unui film prevăzut cu punguţe flexibile, conectate unui rezervor cu lichid. Atunci când este detectată activarea tastaturii o aplicaţie software acţionează o pompă conţinută în carcasa dispozitivului, umplând micile rezervoare plasate deasupra butoanelor virtuale afişate pe ecran. Tastele emulate în acest mod pot fi uşor diferenţiate la atingere şi sunt moi la apăsare, dând senzaţia unei tastaturi reale.

Ecranele OLED sunt îndeosebi pretabile la acest concept, tastatura rămânând practic invizibilă atunci când nu este activată. Ideea este ca butoanele pop-up să apară suprapuse peste tastatura virtuală afișată pe ecran.

Deși, a fost propusă cu mulți ani în urmă, inovația nu a depășit încă stadiul de prototip, dezavantajele și posibil, costurile acestei tehnologii, depășind beneficiile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult