Vivo X50 Pro: modelul care ar putea schimba fotografia pe smartphone

20.05.2020
Vivo X50 Pro: modelul care ar putea schimba fotografia pe smartphone

Compania chineză Vivo este pe cale să reinventeze camera foto de pe smartphone-uri. Modelul Vivo X50 Pro, care urmează să fie anunțat foarte curând, va fi primul smartphone care va integra un sistem de stabilizare mecanic de tip gimbal. Această tehnologie trebuia să fie prezentată la MWC 2020 în dispozitivul Vivo Apex 2020, însă acum va fi lansată oficial pe piață în noul flagship al companiei. Astfel, fotografiile mișcate și clipurile video „tremurate” vor deveni parte a trecutului, în cazul în care această tehnologie se dovedește a fi atât de eficientă pe cât promite.

VIvo X50 pro front back

Vivo X50 Pro ar putea schimba complet fotografia pe telefoane

Un smartphone cu o cameră stabilizată folosind motorașe și nu magneți, asemeni celor din prezent, ar putea vesti începutul sfârșitului pentru produsele de tip gimbal pentru smartphone. În ultimii câțiva ani, producători precum DJI, Feiyu-Tech sau Zhiyun s-au remarcat pe piață cu modele din ce în ce mai ieftine și mai performante, însă ușurința în utilizare este eclipsată de alte aspecte ale acestor dispozitive. În primul rând, trebuie să le cari separat, trebuiesc încărcate și de multe ori calibrate înainte de utilizare.

Cu un gimbal integrat direct în camera foto a telefonului, poți avea toate avantajele stabilizării cu un astfel de accesoriu, fără dezavantajele pe care acesta le aduce. Și asta nu este tot. Pentru că sistemul poate reduce vibrațiile, telefoanele vor putea realiza fotografii stabile pe întuneric, atunci când timpul de expunere este mai mare, în timp ce modurile nocturne de fotografiere ar putea beneficia de asemenea de pe urma acestei tehnologii. Deci chiar și dacă nu filmezi în mod special cu telefonul, tot vei avea de câștigat.

via GIPHY

Cât de performantă ar putea fi noua cameră și cine o produce

Desigur, toate acestea sunt condiționate de nivelul de calitate al tehnologiei. Momentan nu avem la dispoziție decât două clipuri de promovare de la Vivo, care sugerează că aceasta va fi cea mai stabilă tehnologie de stabilizare de pe piață. Totuși, este puțin probabil ca Vivo să fie compania care dă lovitura pe piață cu această tehnologie. Telefoanele sale se vând predominant în China, fără o prezență majoră pe piața internațională. Totuși avem deja un indiciu despre cine ar putea să o adopte în viitor.

Vivo are un parteneriat cu Samsung pentru senzori foto. De aceea, Vivo X50 Pro ar putea fi echipat cu noul senzor al companiei cu rezoluție de 50 megapixeli, ISOCELL GN1. Acesta folosește un sistem dual pixel pentru focalizare prin detecție de fază, un upgrade față de senzorul de 108 megapixeli de pe Galaxy S20 Ultra. Dacă prin parteneriatul între cele două companii Vivo va oferi la rândul său sistemul de stabilizare înapoi către Samsung, s-ar putea ca modelele S30 de anul viitor să reprezinte într-adevăr un upgrade semnificativ la acest capitol.

Mai important este faptul stabilizarea nici măcar nu este singura inovație a sistemului nou de camere al celor de la Vivo. Apex 2020 trebuia să ofere un sistem zoom continuu între 5 și 7,5x, datorită unui sistem de lentile cu componente în mișcare. Această tehnologie ar putea fi integrată în noul modul de cameră, care pare a folosi patru senzori și lentile.

Avem camera principală, de dimensiuni mult mai mari, datorită sistemului de stabilizare integrat în partea de sus, două camere secundare (probabil ultra-wide și adâncime sau 3D TOF) mai jos, iar sub toate acestea un zoom periscopic.

Cât de puternic va fi Vivo X50 Pro

La nivel de specificații, putem presupune că Vivo X50 Pro va beneficia de cele mai puternice componente disponibile. Probabil că va fi vorba despre Snapdragon 865 cu 12 sau 16 GB RAM. Rămâne însă de văzut cât de fragil va fi acest sistem de camere. Cu componente în mișcare pentru stabilizare mecanică și componente în mișcare pentru lentila cu zoom, există un risc mai mare pentru deteriorarea componentelor la impact cu solul, pe lângă spargerea carcasei din sticlă.

Când se lansează Vivo X50 Pro

Lansarea Vivo X50 Pro ar putea avea loc pe data de 1 iunie, conform zvonurilor. Din păcate însă, acest model ar putea fi exclusiv pieței din China. S-ar putea să dureze mult până când vom putea vedea această tehnologie și pe telefoanele din Europa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult