Vivo Apex 2020: telefonul cu cameră în spatele ecranului, încărcare wireless la 60W şi cameră cu stabilizare „gimbal”

28.02.2020
Vivo Apex 2020: telefonul cu cameră în spatele ecranului, încărcare wireless la 60W şi cameră cu stabilizare „gimbal”

Vivo pregătise pentru Mobile World Congress o prezentare nouă pentru un smartphone concept din gama Apex: modelul Apex 2020. Întrucât MWC a fost anulat în 2020 din cauza epidemiei de coronavirus, compania a decis să prezinte totuşi telefonul, însă doar în mod online, fără a-l putea vedea fizic. Apex 2020 este în continuare un simplu concept, însă vine cu o serie de tehnologii pe care ne aşteptăm să le vedem în următorii câţiva ani pe telefoanele de top: zoom optic variabil, stabilizare avansată şi cameră frontală ascunsă în spatele ecranului.

Pentru că nu este un smartphone pe care să ne aşteptăm să îl vedem pe piaţă, specificaţiile hardware exacte sunt mai puţin importante. Compania nici măcar nu a vorbit despre chipset sau tipul de conectivitate asigurată de modem-ul integrat. Cel mai probabil, vorbim despre un Snapdragon 865 şi un modem 5G, însă aceste aspecte sunt mai puţin importante.

Avem de a face cu un dispozitiv echipat cu un ecran cu diagonală de 6,45” cu rezoluţie Full HD+ (2.330 x 1.080 pixelI), care beneficiază de o curbură la 120 de grade pe laterale. Camera frontală de 16 megapixeli este integrată în spatele panoului OLED şi în spatele sticlei. Se pare însă că pentru a permite acest lucru fără a afecta calitatea fotografiilor, Vivo a integrat în Apex 2020 o sticlă cu reflectivitate diferită, care permite unei cantităţi de lumină de şase ori mai mare decât în cazul celei folosită de obicei pe smartphone-uri.

Camera frontală foloseşte tehnologia de pixel binning pentru realizarea de fotografii mai detaliate la 4 megapixeli. Pe partea din spate, în locul unui modul cu 4 sau 5 camere, Vivo foloseşte doar două. În partea de sus, telefonul integrează o cameră periscopică ceva mai ciudată. Aceasta permite realizarea de fotografii cu zoom 5x, însă are şi un sistem mobil, care permite mărirea optică şi la 7,5x. Astfel, există două tipuri de lentile fixe şi două tipuri de lentile în mişcare doar pentru zoom.

Apoi, camera principală vine cu un senzor 48 megapixeli şi este echipată cu un sistem de stabilizare complet nou numit „Gimbal Stabilization”. Acesta ar trebui să ofere stabilizare video mai eficientă cu 200% decât stabilizarea optică standard (OIS). Nu este clar exact cum face acest lucru, însă este posibil să fie vorba despre o soluţie în principal software. Fotografiile realizate de camera principală au 12 megapixeli (rezoluţie atinsă prin pixel binning).

Apex 2020 este totodată şi unul dintre puţinele telefoane prezentate care nu dispune de niciun port fizic. Acesta beneficiază de încărcare Super FlashCharge wireless la 60W, care permite încărcarea unei capacităţi de 2.000 mAh în numai 20 de minute. Pentru redarea sunetului, Apex 2020 de la Vivo foloseşte tehnologia Screen SoundCasting de generaţie a treia.

Un telefon precum Apex 2020 ar costa probabil semnificativ mai mult decât un smartphone tradiţional din prezent dacă ar putea fi construit în masă în acest moment. Tehologiile sale vor fi regăsite pe telefoanele din următorii câţiva ani pe rând, probabil începând cu încărcarea wireless rapidă şi continuând apoi cu tehnologiile de cameră, iar în cele din urmă cu integrarea camerei frontale sub ecran.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult