Xiaomi 13 Ultra: cameră de 1″ cu diafragmă variabilă și grip de cameră cu montură pentru filtre foto

16.04.2023
Xiaomi 13 Ultra: cameră de 1

Xiaomi nu prea mai are răbdare până marți, 18 aprilie, când va dezvălui în mod oficial noul Xiaomi 13 Ultra în cadrul unui eveniment din China. Telefonul va fi lansat și la nivel global, conform informațiilor disponibile în prezent, deci există șanse mari să îl vedem și în România, acesta fiind primul Xiaomi „Ultra” care iese din China în mod oficial. Avem informații despre camerele acestui telefon, dar și despre un accesoriu nemaivăzut în zona de smartphone-uri, care ar putea transforma dispozitivul într-o adevărată cameră foto.

Xiaomi 13 Ultra va beneficia de mulți senzori foto performanți și tehnologii de top

De câteva zile, Xiaomi tot publică pe rețelele de socializare tot felul de informații referitoare la camera foto de pe Xiaomi 13 Ultra. De exemplu, compania a publicat pe contul său de Facebook informații despre noile sale lentile, dezvoltate în parteneriat cu leica folosind tehnologiile Summicron, care beneficiază de tratament special la suprafață. Acest lucru ar trebui să ducă la realizarea unor carde mai bune, cu mai puține reflexii nedorite.

Dar următoarele informații despre cameră pun acest model într-o clasă complet separată de alte telefoane din piață. În primul rând, camera principală cu senzor de 1” va fi și prima de acest gen din piață care va beneficia de diafragmă variabilă. Până în prezent, toate au folosit o diafragmă fixă, care ducea la  realizarea unui efect de blur nedorit pe fotografiile de la apropiere. Uneori, dacă aveai două persoane în același cadru, cea care este puțin mai departe în poză ar fi putut fi blurată, întrucât nu intra în zona de focalizare neafectată de profunzimea de câmp al lentilei foarte deschise (f1.6-f/1.8). Nu știm însă în câte trepte va putea varia diafragma. Samsung a oferit în trecut variații între două trepte, iar Huawei oferă pe Mate 50 Pro și P60 Pro 10 trepte de variație.

Apoi, Xiaomi a prezentat cei patru senzori foto pe care îi va oferi pe partea din spate a telefonului. Sony IMX989 este singurul de 1” disponibil în piață, așa că era de așteptat că va fi folosit și pe acest model, dar ceilalți trei senzori, care vor fi folosiți la ultrawide și zoom, sunt trei senzori identici, tot de 50 megapixeli: Sony IMX858. Xiaomi spune că toți vor avea pixeli de focalizare pe întreaga suprafață, HDR și tehnologii avansate de reducere a zgomotului.

Având în vedere înscrisurile de pe modulul de cameră, ne putem aștepta la un sistem de camere comparabil cu ceea ce oferă Samsung, cu distanță focală între 12 și 120mm, sugerând un zoom optic 10. Este posibil însă să fie vorba despre un zoom optic 5x, de fapt, întrucât 12mm ar fi camera ultra-wide, iar mărirea ar fi de 10x față de aceea, nu față de camera principală. Xiaomi numește camerele Leica main, Leica telephoto, Leica ultra-wide și Leica super-telephoto.

Accesoriul Ultra Photography Kit va transforma telefonul într-o cameră foto dedicată

În cele din urmă, compania a publicat pe contul său de Weibo o imagine în care demonstrează un accesoriu foarte interesant numit „Utra Photography Kit”. Acesta este un soi de husă care se atașează de spatele telefonului și care adaugă două noi elemente. Primul este un grip cu declanșator, pentru o prindere mai bună în mână și o experiență mai simplă în fotografiere. Al doilea este un inel în jurul modulului de cameră, care permite atașarea de filtre de 67mm. Aceste filtre ar putea fi cele folosite la camere obișnuite, și ar putea varia de la filtre UV la filtre de polarizare, filtre de culoare sau de „textură”, dar și filtre ND care ar permite realizarea unor fotografii și filmări cu un nivel mai mare de control creativ.

Toate acestea sugerează că Xiaomi 13 Ultra va fi un telefon concentrat aproape complet pe camera sa foto, dar, totodată că nu va fi un model accesibil. Xiaomi 13 Ultra deja a sărit de pragul de 6.000 lei la lansare, iar acest model, cu camere mai performante și noi capabilități, va sări probabil peste prețul unui Galaxy S23 Ultra și se va apropia mai degrabă de modelele superioare din gama iPhone 14 Pro Max.

sursa: Facebook

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult