Xiaomi 13 Ultra, anunțat oficial drept o „cameră cu telefon”, cu 4 camere Leica de 50 megapixeli

18.04.2023
Xiaomi 13 Ultra, anunțat oficial drept o „cameră cu telefon”, cu 4 camere Leica de 50 megapixeli

Xiaomi a anunțat oficial noul său flagship din gama superioară, modelul 13 Ultra. Acesta se alătură modelelor 13 Lite și 13, cât și variantei 13 Pro pentru a completa gama sa de flagship-uri pentru anul 2023. Desigur, acest model este concentrat pe performanța foto, integrând cel mai performant sistem de camere de până acum de pe un telefon Xiaomi. De altfel, acesta este prezentat și drept o cameră foto cu telefon, nu doar drept un telefon cu o cameră performantă, iar un accesoriu special îl poate transforma într-o adevărată cameră compactă.

Xiaomi 13 Ultra are un design inspirat de camere foto, cu tot cu un accesoriu opțional

Din punct de vedere al design-ului, Xiaomi 13 Ultra merge într-o direcție complet diferită față de celelalte modele ale seriei. În primul rând, noul telefon are o formă mai ciudată, cu un spate cu două grosimi. Telefonul are pe capacul din spate o textură similară cu pielea, dintr-un material rezistent la bacterii. În zona camerelor, întregul telefon se îngroașă, pentru a găzdui modulul imens de camere, integrat într-o insulă circulară.

Xiaomi 13 Ultra back

Telefonul este compatibil și cu o husă specială, care transformă telefonul într-o cameră foto compactă. Aceasta vine cu un inel de 67mm pe care pot fi montate filtre foto tradiționale, iar în partea din dreapta, husa poate primi un grip cu buton de focalizare și declanșare, cât și un slider pentru zoom. Textura acestei huse este similară cu cea a telefonului.

Camerele foto folosesc senzori Sony IMX 989 și 858 de 50 megapixeli

Sistemul de camere folosește pentru camera wide același senzor de 1” de la Sony, modelul IMX989, co-dezvoltat cu Xiaomi în 2021, pe modelul Xiaomi 12 Ultra original. Acesta beneficiază însă de optică nouă, dezvoltată alături de Leica. Este vorba despre o lentilă Summicron de generație nouă, cu 8 elemente asferice la interior. Aceste lentile sunt realizate printr-un proces de mare precizie, care a primit și un tratament de nanoparticule pentru a evita efectele nedorite din fotografii.

Xiaomi 13 Ultra camera

Pe lângă o lentilă avansată, camera principală mai beneficiază și de o diafragmă variabilă între f/1.9 și f/4, ceva ce am văzut recent și pe modelele de la Huawei.

Celelalte trei camere folosesc toate câte un senzor IMX858 de la Sony, tot de 50 megapixeli, dar de dimensiuni mai mici și comparabile în multe caracteristici cu IMX989, putând genera imagini cu un profil similar de culoare între ele. Avem de a face cu un ultra-wide 0.5x  (12mm echivalent), alături de o cameră foto cu zoom optic 3.2x și alta cu zoom optic periscopic 5x (120mm). Xiaomi spune că 2x sau 10x (240mm) sunt posibile prin zoom hibrid prin crop pe senzor la o calitate bună. Și toate lentilele au diafragmă foarte deschisă. Cea ultrawide are o deschidere f/1.8, wide are f/1.9, zoom-ul 3.2x are f/1.8, iar zoom-ul 5x are o deschidere f/3.

Toate cele patru camere pot capta imagini statice în format RAW cu culori pe 14 biți, în timp ce toate cele patru camere pot filma în rezoluție 8K și cu profil de culoare Log pe 10 biți. Practic, aceste capabilități oferă libertate creativă deplină profesioniștilor.

Xiaomi 13 Ultra are procesor de top și cel mai luminos ecran

În ciuda faptului că folosește unele dintre cele mai performante camere din piață, Xiaomi a ales un panel OLED de la un producător care nu are mare tradiție în zona telefoanelor premium pentru ecran. Astfel, deși compania spune că foloește un panel OLED cu rezoluție 2K, refresh rate LTPO de la 1 la 120 Hz și cea mai mare luminozitate din piață, de 2.600 nits, acesta este produs de TCL, nu de Samsung, LG sau BOE. Rămâne de văzut dacă performanța acestui ecran este în ton cu laudele companiei.

Xiaomi 13 ultra screen

Așa cum era de așteptat, Xiaomi 13 Ultra folosește un hardware de top: Snapdragon 8 Gen 2, până la 16 GB memorie RAM LPDDR5X și maximum 1TB stocare pe format UFS 4.0. Desigur, avem de a face și cu un sistem de răcire cu cameră de vapori, care promite filmare 4K la 60 de cadre pe secundă la o temperatură scăzută, fără scăderi de framerate. Compania promite și transferuri de date prin USB 3.2 pe un PC.

Totul este alimentat de un acumulator de 5.000 mAh, care promite peste o zi de autonomie.  Încărcarea se face la 90W (11 minute pentru 50%, sau 100% în 34 min) pe cablu, iar încărcarea wireless este la putere de 50W (39 min pentru 100%). Xiaomi a integrat și un nou mod de tip „hibernare”, atunci când telefonul atinge 1%. Poți astfel să mai accesezi anumite capabilități ale telefonului sau să primești mesaje sau apeluri pentru încă 60 minute. Alternativ, poți face un apel audio de 12 minute cu bateria rămasă în acest mod de siguranță.

Prețurile vor fi relativ accesibile în China, dar mai mari în alte regiuni

Xiaomi 13 Ultra se lansează în China la un preț de 5.999 yuan pentru varianta de bază, de 12 GB RAM și 256 GB RAM (795 euro). Pentru încă 500 yen, poți trece la 16 GB RAM și 512 GB stocare (echivalentul a 861 euro), iar pentru încă 800 yuan, poți avea versiunea de 1 TB (7.299 yuan/967 euro).

xiaomi 13 ultra pret

Accesoriul foto nu este inclus în pachet și costă 799 yuan pentru început (105 eur), și va urca la 999 yuan mai târziu (132 eur). Xiaomi 13 Ultra va ajunge și în în magazinele internaționale, fiind primul model „Ultra” care va ieși din China. Prețul va fi cu siguranță mai mare decât cel din China, așa cum se întâmplă de obicei cu astfel de smartphone-uri. Având în vedere că modelul 13 Pro a intrat în magazinele din România la un preț de 6.200 lei, cel mai probabil, modelul Ultra va depăși 7.000 lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult