Xiaomi 13 Ultra, lansat pentru piața europeană cu un preț mult mai mare decât ediția pentru China

12.06.2023

Xiaomi a anunțat noul său flagship din gama superioară, Xiaomi 13 Ultra, pe 18 aprilie. Însă anunțul pentru piața din China și cel pentru Europa venit pe 12 iunie diferă într-un aspect esențial, telefonul importat fiind considerabil mai scum.

Xiaomi 13 Ultra se alătură modelelor 13 Lite și 13, cât și variantei 13 Pro pentru a completa gama sa de flagship-uri pentru anul 2023. Desigur, acest model este concentrat pe performanța foto, integrând cel mai performant sistem de camere de până acum de pe un telefon Xiaomi. De altfel, acesta este prezentat și drept o cameră foto cu telefon, nu doar drept un telefon cu o cameră performantă, iar un accesoriu special îl poate transforma într-o adevărată cameră compactă.

Disponibil pentru echivalentul a 780 euro în magazinele locale din China, Xiaomi 13 Ultra ajunge în magazinele europene cu un preț recomandat de 1499 euro, în echiparea de bază. Este vorba de modelul cu 12GB RAM șu 512GB stocare internă, oferit în versiuni de culoare pe Negru și Verde.

Telefonul are pe capacul din spate o textură similară cu pielea, dintr-un material rezistent la bacterii. În zona camerelor, întregul telefon se îngroașă, pentru a găzdui modulul imens de camere, integrat într-o insulă circulară.

Xiaomi 13 Ultra va putea fi achiziționat și cu o husă specială, care transformă telefonul într-o cameră foto compactă. Aceasta vine cu un inel de 67mm pe care pot fi montate filtre foto tradiționale, iar în partea din dreapta, husa poate primi un grip cu buton de focalizare și declanșare, cât și un slider pentru zoom. Textura acestei huse este similară cu cea a telefonului.

Camerele foto folosesc senzori Sony IMX 989 și 858 de 50MP. Primul este un model IMX989 de 1” de la Sony, folosit și cu generația Xiaomi 12 Ultra original. În cazul de față, senzorul este cuplat cu un ansamblu de lentile mai performant, optimizat împreună cu specialiștii Leica. Este vorba despre o lentilă Summicron de generație nouă, cu 8 elemente asferice la interior. Aceste lentile sunt realizate printr-un proces de mare precizie, care a primit și un tratament de nanoparticule pentru a evita efectele nedorite din fotografii. Pe lângă o lentilă avansată, camera principală mai beneficiază și de o diafragmă variabilă între f/1.9 și f/4, ceva ce am văzut recent și pe modelele de la Huawei.

Celelalte trei camere folosesc toate câte un senzor IMX858 de la Sony, tot de 50 MP dar de dimensiuni mai mici și optimizate pentru a genera imagini cu un profil similar de culoare între ele. Avem de a face cu un ultra-wide 0.5x  (12mm echivalent), alături de o cameră foto cu zoom optic 3.2x și alta cu zoom optic periscopic 5x (120mm). Xiaomi spune că 2x sau 10x (240mm) sunt posibile prin zoom hibrid prin crop pe senzor la o calitate bună. Și toate lentilele au diafragmă foarte deschisă. Cea ultrawide are o deschidere f/1.8, wide are f/1.9, zoom-ul 3.2x are f/1.8, iar zoom-ul 5x are o deschidere f/3. Toate cele patru camere pot capta imagini statice în format RAW cu culori pe 14 biți, în timp ce toate cele patru camere pot filma în rezoluție 8K și cu profil de culoare Log pe 10 biți. Practic, aceste capabilități oferă libertate creativă deplină profesioniștilor.

Configurația lui Xiaomi 13 Ultra este realizată în jurul actualului chipset Qualcomm pentru telefoane-flagship, Snapdragon 8 Gen 2, ajutat cu până la 16 GB memorie RAM LPDDR5X și maximum 1TB stocare pe format UFS 4.0. Desigur, avem de a face și cu un sistem de răcire cu cameră de vapori, care promite filmare 4K la 60 de cadre pe secundă la o temperatură scăzută, fără scăderi de framerate. Compania promite și transferuri de date prin USB 3.2 pe un PC. Totul este alimentat de un acumulator de 5.000 mAh, care promite peste o zi de autonomie.  Încărcarea se face la 90W (11 minute pentru 50%, sau 100% în 34 min) pe cablu, iar încărcarea wireless este la putere de 50W (39 min pentru 100%).

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult