Xiaomi a brevetat un concept pentru un telefon modular

18.05.2021
Xiaomi a brevetat un concept pentru un telefon modular

Promisiunea telefoanelor modulare nu a fost, din păcate, împlinită de niciun producător de smartphone-uri, însă există în continuare companii care iau în considerare astfel de design-uri. Xiaomi, de exemplu, acum un producător „top 3” mondial, încă nu a renunțat la astfel de ambiții și deține un brevet pentru un design modular pentru smartphone-uri, care sugerează posibilitatea de a upgrada măcar o parte dintre componente, precum camerele foto, pe parcursul utilizării dispozitivului.

Telefonul Xiaomi propune schimbarea a numai două module

Brevetul a fost descoperit, ca de obicei, de LetsGoDigital, site-ul olandez care sapă în bazele de date ale instituțiilor de brevete internaționale. Xiaomi pare să propună un design care să permită înlocuirea a două module diferite de pe dispozitiv, lăsând o mare parte dintre componentele interne neatinse. Spre diferență de Project ARA de la Google, care propunea înlocuirea mai multor module individual, precum procesorul, bateria și camerele, brevetul de la Xiaomi propune doar înlocuirea camerelor și PCB-ului complet, cât și înlocuirea părții de jos, care include difuzorul, microfonul și port-ul USB.

Sistemul de module ar fi bazat pe niște șine cu contacte metalice, procesul de schimbare fiind rapid și sigur în utilizare. Mai mult, dimensiunile dispozitivelor nu ar trebui să fie considerabil mai mari decât cele ale unor dispozitive tradiționale.

Ecranul, și bateria și alte câteva componentele care ar rămâne permanent atașate de telefon, în timp ce modulele de pe spate ar putea fi oricând schimbate. Se pare că ideea acestui brevet este că utilizatorii ar putea cumpăra un „schelet” care include un ecran și o baterie și, apoi, în funcție de buget și necesități, ar putea cumpăra un modul cu camere și procesor mai puternice sau mai slabe. În partea de jos însă, ai putea alege un modul cu jack audio sau fără, cu difuzoare stereo sau mono, mufă USB-C sau micro-USB, în funcție de nevoi.

Reparațiile ar putea fi mai simple

Nu în ultimul rând, posibilitatea de a schimba rapid partea de jos ar putea asigura reparații rapide în cazul unui port USB sau a unui difuzor stricat. Ba chiar ai putea să faci asta acasă, folosind o piesă pe care o cumperi din magazin sau pe care o comanzi de la producător.

Desigur, acesta este doar un brevet. Nu există nicio garanție că producătorul Xiaomi chiar lucrează activ la un astfel de dispozitiv și, având în vedere cât timp a trecut de la ultimele vești despre dispozitive modulare, probabil că un astfel de dispozitiv al companiei nu va fi lansat niciodată. Conceptul este însă interesant și cu siguranță ar avea câțiva fani în cazul în care ar intra în producție.

sursa: LetsGoDigital

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult