Xiaomi brevetează un sistem de zoom în stil DSLR, pentru dispozitive smartphone

26.09.2022
Xiaomi brevetează un sistem de zoom în stil DSLR, pentru dispozitive smartphone

Xiaomi continuă eforturile pentru consolidarea unui avantaj cât mai mare în fața competiției reprezentată de Apple și Samsung dezvoltând o tehnologie care ar trebui să ofere o experiență similară aparatelor foto DSLR, din pachetul unui smartphone.

Adus în atenție de celebra sursă de zvonuri Digital Chat Station, relevantă mai ales pentru marile branduri smartphone din China, brevetul recent înregistrat de Xiaomi descrie o modalitate pentru cuplarea unui senzor optic cu dimensiuni apreciabile, la un sistem de lentile cu distanță focală variabile, ale cărui lentile se mișcă la fel ca în cazul unui aparat foto DSLR.

Mai mult decât un truc de marketing, tehnologia în stil DSLR dezvoltată de Xiaomi ar putea elimina nevoia pentru camere foto secundare, un singur senzor performant cuplat unui ansamblu versatil de lentile deservind atât funcția macro, cât și cea de zoom optic, sau ultra-wide. Cert este că Xiaomi nu este singura companie care lucrează la un astfel de sistem. Doar că, până acum, o astfel de abordare ar fi îngroșat și îngreunat prea mult telefonul, în special partea superioară.

Putem doar presupune că inovația brevetată de Xiaomi reușește cumva să ocolească aceste limitări, livrând o cameră foto „DSLR” pentru smartphone cu performanțe comparabile, dar fără compromisul greutății și grosimii adăugate.

Spre exemplu, ultimele telefoane care au încercat această abordare a fost Galaxy K Zoom și S4 Zoom de la Samsung, ambele oferind camere cu distanță focală variabilă. Galaxy K Zoom avea un zoom optic de 10x, cu o lungime focală de 35 mm echivalentă cu 24-240 mm. Din păcate, acel telefon era destul de greu și gros.

Deocamdată, rămâne de văzut dacă Xiaomi chiar va folosi inovația brevetată, fiind deja de notorietate practica marilor corporații de a breveta idei cu potențial doar pentru a bloca apariția inovații similare în tabăra producătorilor rivali, fără intenție reală de a include tehnologia respectivă cu un produs comercial.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult