Compania Xiaomi, acuzată că spionează ce fac utilizatorii pe internet, chiar și în mod incognito – UPDATE

02.05.2020
Compania Xiaomi, acuzată că spionează ce fac utilizatorii pe internet, chiar și în mod incognito - UPDATE

UPDATE 4 mai: Reacția oficială a companiei: „Compania Xiaomi a fost dezamăgită să citească articolul publicat recent de Forbes.com. Considerăm că publicația a înțeles greșit ceea ce am comunicat referitor la principiile și politica noastră privind confidențialitatea datelor. Confidențialitatea datelor utilizatorilor noștri și aspectele legate de securitatea pe internet reprezintă priorități de top pentru Xiaomi; suntem siguri că respectăm cu strictețe și respectăm pe deplin legile și reglementările locale. Am contactat Forbes pentru a oferi claritate asupra acestei interpretări nefericite”. Mai multe detalii pe blogul oficial.

Articolul inițial:

Un expert în securitate informatică acuză compania chineză Xiaomi că strânge date din browserele utilizatorilor fără acordul acestora, inclusiv în mod incognito. Mai mult, telefoanele colectează și multe alte informații, precum: directoarele deschise, muzica ascultată sau schimbările făcute în setări.

Gabriel Cirlig susține că sistemul de colectare este atât de avansat încât funcționează chiar și când posesorii de telefoane Xiaomi folosesc motorul de căutare DuckDuckGo, care protejează confidențialitatea utilizatorilor.

Expertul a descoperit acest lucru în timp ce folosea în fiecare zi, ca telefon personal, un model Redmi Note 8, potrivit GSM Arena. „Este un backdoor cu funcționalitate de telefon”, a spus el despre acest smartphone.

Informațiile sunt trimise către servere din Rusia și Singapore, potrivit lui Cirlig, dar domeniile sunt înregistrate în China.

Datele sunt slab criptate, iar cercetătorul le-a decriptat ușor.

Ulterior, Cirlig a descoperit acleași probleme la ROM-uri de pe alte modele produse de companie: Mi 10, Redmi K20 sau Mi Mix 3. Situația a fost confirmată de un al doilea expert în securitate informatică, Andrew Tierney.

Gigantul chinez a transmis că nu încalcă niciun fel de legi locale și că datele, despre care spune că sunt anonimizate, sunt colectate pentru a fi îmbunătățite serviciile oferite utilzatorilor. Compania nu a spus, însă, de ce browserul său colectează informațiile chiar și în mod incognito sau când utilizatorii folosesc servicii care încearcă să le protejeze intimitatea online.

Cu o valoare de piață de 50 de miliarde de dolari, Xiaomi face parte din top cinci cei mai mari producători de smartphone-uri din lume.

Foto: Shutterstock

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video