Xiaomi nu va mai lansa noi modele smartphone sub programul Android One

04.08.2020
Xiaomi nu va mai lansa noi modele smartphone sub programul Android One

Identificate după litera ”A” adăugată numelui de model, telefoanele Xiaomi în versiune Android One sunt deja de domeniul trecutului, producătorul chinez optând să livreze de acum pe dispozitive doar propria interpretare de Android.

Așteptat cu nerăbdare de unii dintre fanii Xiaomi, modelul Mi A4 nu va mai fi lansat. În schimb, aceștia vor trebui să se mulțumească cu ediția standard Xiaomi Mi 4, rulând o versiune de Android destinată pieței din China.

Xiaomi, fără Android One

Prin modul în care a fost conceput, programul Android One nu este adresat neapărat unei anume categorii de prețuri, cât dispozitivelor poziționate sub un anume nivel al specificațiilor tehnice. Lesne de înțeles, pe măsură ce tehnologia evoluează, costul dispozitivelor smartphone scade și el, atât de mult încât de la un punct nu se mai justifică compromisul folosirii unei versiuni de Android special optimizată pentru dispozitive low-cost.

Xiaomi nu precizează un motiv precis pentru oprirea participării la programul Android One, însă putem presupune că decizia a fost influențată de costul mentenanței a două versiuni distincte de Android, prin asigurarea suportului tehnic și actualizări pentru securitate. Neoficial, un alt dezavantaj pentru Xiaomi ar fi lipsa bagajului de aplicații preinstalate, unele concepute pentru a fi profitabile și în perioada de post-vânzare.

Urmând evoluțiilor recente, se pare că doar deținătorul brandului Nokia, HMD Global, mai rămâne ferm angajat în inițiativa Android One, ultimele actualizări de firmware adăugând chiar funcți în plus, care nu se regăseau în versiunea inițială de firmware.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult