Xiaomi prezintă Loop LiquidCool, un sistem care promite răcire de două ori mai eficientă pentru dispozitive smartphone

05.11.2021
Xiaomi prezintă Loop LiquidCool, un sistem care promite răcire de două ori mai eficientă pentru dispozitive smartphone

Xiaomi Loop LiquidCool este un sistem de răcire cu lichid, care promite eficiență de două ori mai bună la disiparea căldurii decât soluțiile vapor chamber întâlnite la smartphone-uri high-end din actuala generație.

În locul unei singure camere umplută cu lichid refrigerant volatil, sistemul prevede crearea unui circuit între o zonă de evaporare (absorbție a căldurii) și condensare (disipare a căldurii pe o suprafață mai mare). Tehnologia folosește efectul capilarității pentru a facilita circularea unui lichid (agent de răcire) către sursa de căldură, vaporizare și dispersarea căldurii, urmată de condensare. Principul de funcționare este oarecum asemănător aparatelor de aer condiționat, cu diferența că sistemul formează un circuit complet închis, fără componente active (ex. compresor).

Xiaomi Loop LiquidCool

Spre deosebire de tradiționalele heatpipe-uri, procesul de vaporizare-condensare urmează trasee separate, pasajele pentru retur în stare gazoasă având cu 30% mai puțină rezistență, mărind cu până la 100% capacitatea de preluare a căldurii. Însă principalul avantaj nu este capacitatea mărită, ci diferența de temperatură mai mare care poate fi obținută între zona caldă (chipsetul) și cea rece (suprafața radiantă).

Xiaomi Loop LiquidCool

Pentru a asigura o circulație unidirecțională de înaltă eficiență, sistemul folosește o structură de tip supapă, care permite lichidului să treacă prin evaporator fără ca gazul rezultat să poată pătrunde în direcția greșită. Astfel poate fi obținută o eficiență mai mare a circulației lichid-gaz, fără complicația unui sistem activ de comprimare/pompare a lichidului de răcire.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult