Xiaomi propune două telefoane cu decupaj în partea de jos a ecranului

02.04.2019
Xiaomi propune două telefoane cu decupaj în partea de jos a ecranului

Industria de smartphone-uri caută soluţii alternative la notch-uri (decupaje) din ecran, cele mai recente inovaţii în domeniu fiind orificiile în display, sistemele de tip slider sau camerele cu motoraşe, ascunse atunci când nu sunt utilizate. Xiaomi însă caută alternative mai ieftine, care să ducă la notch-uri mai puţin intruzive. Compania a înregistrat două noi brevete de design care propun ca ecranul să fie decupat în partea de jos, acestea fiind destul de ciudate faţă de ceea ce am văzut în ultima perioadă.

Site-ul olandez LetsGoDigital a găsit în baza de date WIPO (World Intellectual Property Organisation) cele două documente de design înregistrate de Xiaomi în urmă cu aproape un an, iar produsele bazate pe acestea ar putea ajunge pe piaţă în cursul acestui ani, sau pot să nu fie folosite niciodată.

Primul model propune un notch pentru un sistem dual-camera poziţionat în partea de jos a dispozitivului. Conform desenelor, telefonul ar putea oferi margini foarte subţiri de jur-împrejur, chiar şi în partea de jos, unde mulţi producători optează pentru un spaţiu mai gros, unde amplasează circuitele necesare display-ului.

Cum ar fi diferit un telefon cu notch în partea de jos faţă de unul din prezent? Probabil că experienţa de utilizare ar fi foarte similară, mai ales în timpul redării de clipuri video, unde conţinutul ar fi în continuare afectat de decupaj în mod fullscreen. Nu este clar cum ar fi realizată navigarea prin meniuri, întrucât de obicei butoanele de control sunt amplasate central, chiar dacă vorbim despre butoanele „clasice” sau despre sistemele bazate pe gesturi.

Cel de-al doilea design propune nu unul, ci două decupaje, tot în partea de jos. La nivel de design general, cele două dispozitive sunt similare, însă cel de-al doilea înlocuieşte colţurile rotunjite ale cranului cu două camere foto. Acestea ar putea fi mai puţin intruzive şi nu ar interfera cu sistemul de navigaţie din Android. Chiar şi în aplicaţii care ocupă tot ecranul, colţurile „tăiate” ar putea fi mai uşor de tolerat decât un notch poziţionat central.

Având în vedere însă că display-urile perforate sunt acum „la modă”, este posibil ca Xiaomi să nu pună aceste design-uri în practică prea curând. Display-urile pe format nou par să fie destul de accesibile pentru producători, Huawei şi Samsung integrându-le deja pe modele mai ieftine precum Galaxy A8s, Huawei Nova 4 şi Honor View20. Desigur, Samsung beneficiază şi de propriile panouri AMOLED Infinity-O, care sunt în acest moment cele mai performante d epe piaţă, dar care adaugă şi costuri mari de producţie.

Xiaomi ne-a obişnuit cu specificaţii de top la preţuri accesibile, deci probabil că ar opta pentru panouri mai ieftine, nu soluţii premium de la Samsung.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult