Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ review: 200 megapixeli pe un mid-range performant

11.04.2023
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ review: 200 megapixeli pe un mid-range performant

Chiar dacă brandul Xiaomi este cel care apare în topurile de vânzări, o serie, în special, aduce cele mai mari vânzări an de an: Redmi. Iar dintre toate dispozitivele Redmi, gama Note este cea care se adresează cel mai mult celor pasionați de tehnologie, cu bugete mai limitate. Dacă anul trecut, modelele Redmi Note 11 veneau cu camere de până la 108 megapixeli și ecrane OLED performante, anul acesta, seria 12 crește rezoluția până la maximum disponibil în piață: 200 megapixeli, pe un telefon care costă puțin peste 2.000 de lei cu noul Redmi Note 12 Pro+.

Redmi Note 12 Pro+ are un design plăcut, chiar mai atrăgător decât modelele flagship ale companiei

Uneori, Xiaomi pare că nu încearcă prea tare să ne vândă telefoanele sale de peste 1.000 de euro. Asta pentru că dispozitivele sale din gamele inferioare vin de obicei cu specificații destul de bune și capabilități de top. Nici la capitolul design n-aș putea spune că noul Redmi Note 12 Pro+ este mai slab decât modelele premium ale companiei. De exemplu, față de Xiaomi 13 „standard”, acest model nu are prea multe dezavantaje la capitolul construcție. Vorbim despre un dispozitiv cu margini metalice drepte, un ecran perfect plat și un spate rotunjit puțin la margini pentru confort în utilizare. Sigur, capacul este din plastic, însă cel mai probabil îl vei acoperi oricum cu o husă.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ front handheld

Redmi Note 12 Pro+ vine în pachet cu o husă de silicon transparentă, dar și cu un încărcător de 120W, același încărcător pe care îl oferă și pe modelele de top. Iar modulul de cameră promite ceva ce nu vedem foarte des pe dispozitivele de medie: un senzor de 200 megapixeli, același care abia a debutat anul trecut pe dispozitive precum Motorola Edge 30 Ultra. Modulul de cameră este însă metalic și iese în relief destul de mult, sugerând că este nevoie de spațiu în plus pentru a acomoda cele trei camere.

Dar există și avantaje clare față de dispozitivele de top ale companiei, sau chiar alte modele mid-range la preț similar: Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ vine cu un jack de căști de 3,5mm, amplasat în partea de sus, dar și cu un port infraroșu, pentru controlul dispozitivelor electrocasnice. Practic, acesta oferă una dintre cele mai complete selecții de conectivitate din piață.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ accessories

Display-ul este bun, apropiat de cele din zona high-end

Trebuie să recunosc că sunt destul de surprins de faptul că acum, la aproximativ 2.000 de lei poți cumpăra un telefon cu un display OLED mare, de 6,67”, cât oferă și majoritatea flagship-urilor, cu rezoluție Full HD+ și refresh rate la 120 Hz, cu luminozitate mare, de peste 1.000 nits în lumina soarelui, telefonul intrând automat într-un mod ultra-luminos numit Sunlight Mode.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ screen bottom

Și pe lângă asta, ecranul este compatibil și cu cele mai performante standarde HDR, precum Dolby Vision și HDR10+, pentru redare de pe servicii de streaming la cea mai înaltă calitate. Singurul lucru care îi lipsește este refresh rate-ul variabil. Modul automat scade între 120, 90, 60 și 30 Hz, în funcție de conținutul afișat și nu poate lua valori intermediare. Totuși, modelele cu ecrane LTPO sunt de obicei cele de peste 900 de euro, iar acesta costă undeva în jurul a 400.

Procesorul este unul de medie, dar destul de performant pentru majoritatea utilizatorilor

Deși pare că are specificații de „flagship”, sau măcar de încercare de a pătrunde în zona „flagship killer”, Redmi Note 12 Pro+ face un compromis la nivelul procesorului. Astfel, acesta va fi limitarea principală și motivul pentru care Xiaomi reușește să ofere acest model la un preț mai mic. Cu un Dimensity 1080 de la MediaTek la interior, acest telefon va oferi doar performanță de medie, care nu tinde deloc spre zona high-end. Astfel, jocurile și cam tot ceea ce descarci din Play Store vor funcționa foarte bine, dar pe setări mai degrabă de medie, nu high sau „ultra”.

Vestea bună este că stabilitatea performanței este foarte bună, telefonul reușind să păstreze performanța completă chiar și în testul de stres Wild Life din 3DMark. Aș putea spune că, fiind echipat și cu o cameră performantă, alături de un procesor de medie, acesta ar putea fi un telefon pentru un creator de conținut la început de drum, fiind capabil să filmeze în rezoluție 4K. Doar că nu trebuie să te aștepți la miracole atunci când dorești să creezi rapid un clip complex de durată lungă. Exportul va dura mai mult decât pe un flagship, cu siguranță. Performanța este undeva pe la jumătatea unui flagship din ultimii 2 ani.

Benchmark

  • AnTuTu – 431.539
  • GeekBench – Single-Core: 950 / Multi-Core: 2.357
  • 3DMark Wild Life  – 2.251
  • 3DMark Wild Life Stress Test – Best loop: 2.275 / Lowest loop: 2.263 / Stability: 99,5%
  • PCMark – 11.531

Redmi Note 12 Pro+ are o autonomie foarte buna și unul dintre cele mai rapide sisteme de încărcare

Ceva ce nu vedem foarte des pe telefoane de aproximativ 400 de euro este o încărcare ultra-rapidă. Xiaomi a pus același sistem de încărcare de pe flagship-urile sale și pe modelele mid-range, modelul Pro+ încărcând acumulatorul de 5.000 mAh la 120W în mai puțin de 20 de minute. Acest lucru este posibil datorită sistemului de încărcare proprietar și cipului de încărcare Surge P1. Singurul dezavantaj este că nu vorbim despre un încărcător cu USB-C, care ar putea alimenta prin power delivery și alte dispozitive. Mufa este una Type-A.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ charger

Dar telefonul nu are nevoie de încărcări prea dese. Consumul de energie este la un nivel foarte bun, mai ales în stand-by, unde pare că nu consumă decât câteva procente peste noapte. În utilizare normală, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ ar trebui să fie un telefon de două zile, cu mențiunea că un gamer sigur îl va putea consuma și într-o zi. Din fericire, o pauză scurtă de câteva minute poate să îți încarce telefonul înapoi la peste jumătate din capacitate.

Software-ul MIUI rămâne un dezavantaj pentru dispozitivele Xiaomi

Xiaomi pare să fie o companie mândră de reușitele sale, și pe bună dreptate. Este o companie relativ tânără, care a ajuns în top 3 producători de telefoane la nivel mondial. Această performanță a fost cu siguranță datorată calității hardware-ului și prețurilor mai mici, și nu datorită software-ului MIUI.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ apps

Cei care folosesc Xiaomi de mai multă vreme probabil că s-au obișnuit cu meniurile mai „ciudățele” și interfața inspirată de iOS, însă pentru cineva care folosește telefoane Android de toate felurile, am ajuns să mă feresc cel mai mult de MIUI. Interfața nu pare că a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar copierea funcțiilor din iOS, precum sertarul de setări din partea de sus nu au mare sens pe Android. Din fericire, aceea poate fi dezactivată. Fiind un telefon de medie, e de așteptat să găsim și ceva bloatware sub forma unor aplicații preinstalate, precum Amazon, Facebook, Booking, Netflix, Spotify, TikTok sau Snapchat. De asemenea, scurtături către câteva jocuri sunt într-un folder în meniu. Pot fi șterse, dar preferam să nu fac asta manual.

Xiaomi a lansat modelele Redmi Note 12 în China cu Android 12, după care a lansat Android 13 în luna martie, în aceeași perioadă cu lansarea din Europa. Astfel, deja unul dintre update-urile majore de Android a fost deja livrat, deci telefonul va mai primi doar unul, la Android 14, după care va rămâne doar cu actualizări de securitate. Acesta este un capitol la care noul Pro+ este în dezavantaj în piață, chiar și față de variante precum Galaxy A34 și A54 de la Samsung, care primesc 4 actualizări majore și 5 ani de actualizări de securitate, fiind lansate din fabrică cu Android 13.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ MIUI

Xiaomi a făcut câteva compromisuri la aspecte mai puțin importante

Xiaomi își arată din nou măiestria în economii la nivelul construcției și prin faptul că nu a integrat un senzor de amprentă optic în ecran, care ar crește costurile. Redmi Note 12 Pro+ integrează un senzor mai ieftin, în butonul power, care deși are o suprafață mică, se comportă mai bine decât alte modele pe care le-am testat recent, cu foarte puține refuzuri de deblocare. Personal, chiar prefer această poziționare față de amprenta din ecran. Probabil din cauza procesorului de medie, deblocarea nu este tocmai instantă, dar este destul de rapidă pentru a nu fi deranjantă mica întârziere.

La capitolul sunet nu aveam mari așteptări, întrucât nici măcar modelul flagship Xiaomi 13 Pro nu a reușit să mă impresioneze. Pot spune că sunt surprins că avem de a face cu un sistem stereo, care are și o grilă dedicată în partea de sus, dar întâlnim cam aceleași probleme ca pe modelul de top: separare slabă a frecvențelor, mai ales la volum mare și o dependență de codec-ul Dolby Atmos. Pe profilul Music, rezultatele sunt chiar decente, dar pe celelalte, inclusiv cel care ar trebui să ajusteze automat redarea în funcție de conținut, calitatea este de medie. Fără Dolby activat, redarea audio este dezamăgitoare, așa că nu prea există motiv să îl dezactivezi vreodată.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ jack

Camera foto de 200 megapixeli este punctul forte al lui Redmi Note 12 Pro+

Cred că Xiaomi a făcut cât mai multe economii în construcția lui Redmi Note 12 Pro+ pentru a putea adăuga o cameră cu adevărat performantă pentru zona de medie. Bine, pentru a adăuga o singură cameră foarte performantă, cea de 200 megapixeli cu obiectiv wide, întrucât celelalte două sunt doar OK pentru zona de medie. Vorbim despre un ultrawide de 8 megapixeli și un macro de 2 megapixeli, din clase complet diferite față de camera principală.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ camera

Pe timp de zi, în anumite situații, camera ultrawide pare chiar decentă, însă este evidentă lipsa de detalii și intervalul dinamic limitat, care duce de cele mai multe ori la „arderea” zonelor luminoase. Este o cameră pe care să o folosești situațional, nu foarte des. Cea principală este însă foarte bună pentru un telefon de medie și reușește să capteze imagini detaliate, cu culori foarte aproape de realitate. Asta fără mod AI.

Foto zi

Am observat că AI-ul exagerează foarte mult culorile și le suprasaturează, așa că am ales să îl dezactivez complet. Tot pe camera principală se face si zoom-ul 2x, prin crop. Acesta aduce de la sine o penalizare la capitolul detalii, pe care nu îl întâlnim de obicei la telefoane mai scumpe. Este posibil să fie o consecință a utilizării unui procesor de imagine din gama mid-range. Totuși, la 2X degradarea calității nu este atât de mare încât să nu fie utilizabilă.

200 MP

50 MP

Am observat însă că fotografiile la 50 sau 200 megapixeli, realizabile prin opțiunea Ultra HD din aplicația de cameră, oferă detalii mai bune dacă faci crop decât modul zom standard, deci dacă ai nevoie de zoom, mai bine faci o poză la rezoluție mai mare și o decupezi după. Desigur, aceste fișiere sunt mult mai mari. O fotografie de 200 megapixeli poate ocupa și 50MB, în timp ce una la 50 megapixeli ocupă cam 17-20.

Foto noapte

Modul nocturn este peste ceea ce vedem de obicei pe telefoane mid-range, dar numai pe camera principală. Camera ultrawide nu focalizează și produce imagini foarte zgomotoase, iar zoom-ul este procesat exagerat. Xiaomi a luat decizia corectă și s-a asigurat că oferă stabilizare optică, ceea ce ajută la captarea unor imagini de calitate înaltă.

M-am bucurat însă că modul portret este foarte performant, chiar și fără camere de adâncime atât pe camera din față, cât și pe cea din spate, inclusiv părul este foarte bine decupat. Ba chiar uneori mai bine decât pe iPhone, unde deși are senzor LiDAR pe spate și TrueDepth pe față, tot nu reușește să separe firele de păr foarte bine de fundal. Samsung continuă să ofere cel mai bun mod portret, dar Xiaomi pare că se apropie, inclusiv pe telefoane mai ieftine.

Stabilizarea pe video nu este grozavă, fiind foarte evidenți pașii atunci când filmezi ceva în mișcare, însă măcar nu produce artefacte deranjante, așa cum am întâlnit recent și pe telefoane mai scumpe. Calitatea video este decentă pentru zona aceasta de preț, și, așa cum ziceam, s-ar putea să fie de ajuns pentru creatori de conținut la început de drum, care oricum publică pe rețele de socializare precum Instagram sau TikTok, unde calitatea video oricum nu este grozavă.

Concluzii

Dacă poți trece peste software-ul MIUI și probabil suportul software nu foarte lung, poți descoperi în Redmi Note 12 Pro+ de la Xiaomi un telefon mid-range foarte bun în clasa lui de preț. Vine cu un ecran foarte performant, autonomie bună, încărcare foarte rapidă și o cameră principală care depășește din anumite puncte de vedere zona mid-range.

În această zonă de preț, nu există telefoane care să nu facă compromisuri la anumite categorii, dar Xiaomi pare că a luat deciziile corecte atunci când a încercat să aducă acest model pe piață la un preț de aproximativ 2.000 de lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult