Xiaomi Redmi S2: soluţie pentru poze de vacanţă reuşite la un preţ de buget [REVIEW]

Xiaomi Redmi S2: soluţie pentru poze de vacanţă reuşite la un preţ de buget [REVIEW]
Prezentare

Alternativă pentru Redmi Note 5, Xiaomi Redmi S2 vine cu un design de carcasă împrospătat, preluat de la modelul Mi A1, camere foto mai performante şi o versiune de Android 8.1 cu bagaj minim de aplicaţii preinstalate.

Prezentare

Apreciat pentru oferta smartphone foarte competitivă, care îmbie trăsături premium şi hardware puternic în produse cu preţ atractiv, Xiaomi este perceput ca un brand cu care nu poţi da greş atunci eşti în căutarea unui smartphone care să se încadreze în constrângerile unui buget limitat.

Totuşi, încadrarea la gama low-cost presupune unele compromisuri, unele mai puţin vizibile decât altele. Cameră foto mai performantă sau o carcasă din materiale premium, ecran cu rezoluţie înaltă sau chipset mai eficient în privinţa consumului de energie. Redmi S2 reprezintă un compromis interesant între dotări care nu pot fi acomodate cu uşurinţă, fără a depăşi nivelul de preţ la care acesta este oferit.

Cu preţ comparabil modelului Xiaomi Mi A1, Redmi S2 vine cu o cameră frontală mult mai performantă (16MP vs 5MP), sistem dual camera la partea din spate (12MP+5MP) şi design full screen cu ecran de 5.99” care domină partea din faţă a telefonului. Atunci, care e secretul? Cum a reuşit Xiaomi să acomodeze hardware mai bun pentru Redmi S2, păstrând preţul neschimbat. Ei bine, un prim compromis ar fi carcasa confecţionată din plastic, care doar imită aspectul metalic. Ecranul 1920x1080p este substituit cu unul de rezoluţie 1440x720p, care deşi păstrează calitatea la un nivel ridicat, pierde puţin din claritatea imaginii. Punct forte pe lista cu specificaţii la modelul Redmi Note 5, acumulatorul de 4000mAh este substituit cu unul de 3080mAh, fără tehnologie Quick Charging. Cu toate acestea, Redmi S2 este departe de a fi un eşec, Xiaomi reuşind şi de această dată să găsească echilibrul perfect între dotările oferite, livrând un smartphone care arată şi se comportă foarte bine în folosirea de zi cu zi.

Xiaomi Redmi S2 se prezintă cu un design exterior impecabil şi o configuraţie motorizată de chipsetul Snapdragon 625 cu 8 nuclee, produs de Qualcomm. Partea din faţă este acoperită de scutul din sticlă minerală, prevăzut cu tratament oleofobic de bună calitate şi încadrat cu o ramă din plastic negru, cu rol de protecţie împotriva loviturilor accidentale primite din lateral. Cu toate acestea, carcasa confecţionată din policarbonat trosneşte atunci când este torsionată şi pare mai puţin solidă decât ne-am obişnuit să întâlnim la produsele Xiaomi.

Ecranul de 5.99” este integrat cu scutul de protecţie din sticlă pentru a maximiza unghiurile de vizibilitate şi luminozitatea. Panoul LCD cu tehnologie IPS se prezintă cu un colorit plăcut şi contrast excelent, Xiaomi optând pentru aplicarea unui filtru de contrast dinamic care optimizează automat imaginea pentru condiţiile de lumină ambiantă. Fără alte butoane sub ecran, Redmi S2 oferă doar un LED multicolor pentru anunţarea diverselor alerte şi notificări.

Sunetul este redat cu ajutorul unui difuzor plasat la partea de jos a carcasei, sub o serie de perforaţii care imită designul produselor iPhone.

Din păcate chipsetul Snapdragon 625 nu include tehnologia Quick Charging, Xiaomi incluzând în pachetul cu accesorii doar un adaptor AC cu putere 5V/2A şi cablu microUSB. Având în vedere capacitatea acumulatorului, timpul de încărcare este de aproape 3 ore.

Tot mai rar întâlnit, conectorul jack 3.5 mm este de folos celor care dispun de căşti audio performante din categoria celor cu fir. Xiaomi completează lista dotărilor cu un transmiţător infraroşu şi aplicaţia Mi Remote, de tip telecomandă universală. O altă dotare mai rar întâlnită la gama low-cost este microfonul cu tehnologie active noise-canceling, asigurată cu un al doilea microfon suplimentar plasat la partea de sus a carcasei.

Carcasa de 8.1 mm grosime are spatele plat şi marginile uşor rotunjite pentru manevrare uşoară. Având în vedere construcţia non-metalică, perforaţiile pentru antenă desenate la partea de sus şi jos au doar rol estetic, Xiaomi mizând pe păstrarea aspectului premium. Iluzia este întreţinută şi de senzorul biometric prevăzut cu inel din metal şlefuit. Camera foto cu lentile grupate pe verticală este uşor proeminentă, însă nu mai mult decât întâlnim la alte produse cu design similar.

Modelată dintr-o singură bucată de policarbonat, carcasa nedemontabilă este prevăzută cu un SIM Tray accesibil din lateral, inserând cheiţa metalică furnizată în pachetul cu accesorii. Xiaomi Redmi S2 poate funcţiona împreună cu două cartele SIM (micro SIM + micro SIM), oricare dintre acestea putând fi setată pentru folosirea conexiunii de date 4G. Simultan, putem avea instalat şi un card micro SD, adăugând până la 256 GB spaţiu de stocare suplimentar.

Xiaomi Redmi S2 – detalii tehnice:

 • Ecran: 5,99”, 1440 x 720 pixeli, IPS, 269 ppi
 • Sistem de operare: Android 8.1 Oreo
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 625
 • Procesor: Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53
 • Procesor grafic: Adreno 506
 • RAM: 3 GB / 4GB (în funcţie de model)
 • Memorie: 32 GB / 64GB  (în funcţie de model)
 • Card: slot micro SD (până la 256 GB)
 • Date: 4G FDD-LTE B1/B3/B4/B5/B7/B8/B20; TD-LTE B38/B40
 • WiFi: 802.11 N (2.4GHz, 5GHz)
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 12 MP (f/2.2, 1.25μm, PDAF) + 5 MP, gyro-EIS, LED flash
 • Filmare video: FHD
 • Cameră foto frontală: 16 MP, HDR, LED flash
 • Baterie: 3080 mAh LiPo (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 160.7 x 77.3 x 8.1 mm
 • Greutate: 170 de grame
 • Senzori: proximitate, accelerometru, lumină ambiantă, giroscop, senzor hală
 • Altele: OTG, Battery saver, radio FM, receptor GPS (A-GPS), funcţie telecomandă infraroşu
 • Accesorii incluse: Adaptor AC 5V/2A, cablu USB, cheiţă pentru SIM tray

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Măsurând 16.7 cm pe verticală şi 7.7 cm pe lăţimea ecranului, Redmi S2 este un telefon voluminos, care poate fi manevrat cu o singură mână doar de către cei cu palme neobişnuit de mari. Chiar şi aşa, mulţi dintre utilizatori vor aprecia ecranul spaţios, numai bun pentru navigare web, pierderea timpului pe Facebook sau vizionând albume cu poze.

Ajutat de construcţia relativ subţire şi greutatea redusă, Redmi S2 se aşează bine în palme şi este plăcut de manevrat, chiar dacă muchia lăsată în jurul ecranului agresează uneori simţul tactil. Mai deranjante sunt zgomotele produse de carcasa care trosneşte atunci când este strânsă în palme, deşi acesta ar putea fi un viciu de fabricaţie limitat la exemplarul primit pentru testare.

Chiar dacă chipsetul Snapdragon 625 face parte din gama entry-level a producătorului Qualcomm, acesta este suficient de puternic pentru a oferi o experienţă cursivă în utilizare normală, singurul aspect care ar putea nemulţumi o anumită categorie de utilizatori este performanţa în jocuri de Android.

Xiaomi Redmi S2– Teste de performanţă:
 • 3DMark (Ice Storm Extreme) – 8539
 • 3DMark (Sling Shot – ES 3.1) – 468 (Vulkan 424)
 • PCMark (Work performance 2.0) – 4790
 • AnTuTu Benchmark – 77397 (CPU 38872, GPU 12746, UX 19091, MEM 6688)
 • GFXBench 4.0: Car Chase 211.7 frames (Offscreen, 1080p), T-Rex 436.4 frames (Offscreen, 1080p)
 • Geekbench 4.2.3 – 849  (single-core), 4306 (multi-core)
 • A1SD benchmark – 241 MB/s citire (memoria internă)
 

Ajutat cu 3GB sau 4GB memorie RAM, Redmi S2 nu are nici o problemă în comutarea aplicaţiilor folosite recent, acestea fiind repornite doar după perioade mari de funcţionare în regim stand-by.

Deşi a fost echipat doar cu un acumulator de 3080 mAh, Xiaomi Redmi S2 nu are nici o problemă în a trece o zi de utilizare normală, păstrând suficientă rezervă de energie pentru a rezista cel puţin jumătate din ziua următoare. Totuşi, suntem departe de autonomia de cel puţin 2 zile, asigurată de modelul Redmi Note 5.

Camera foto

Punând mai mult accent asupra performanţelor foto, Xiaomi a dotat modelul Redmi S2 cu un senzor de 16MP la partea din faţă si un dual camera veritabil la partea din spate, având senzori de 12MP+5MP şi lentile cu deschidere mare (f/2.2).

Astfel, pozele obţinute sub soare direct sunt bine expuse şi fără probleme de focalizare, redau culori fidele şi au un nivel ridicat al detaliilor. Rezultate acceptabile sunt obţinute şi la interior, unde stabilizarea electronică imaginii îşi arată avantajele.

Camera frontală Camera principală (spatele telefonului)

Oarecum neobişnuit, camera frontală are rezoluţie efectivă mai mare decât cea montată pe spatele telefonului. Avem de-a face cu o soluţie optimizată pentru poze obţinute de aproape, numai bună pentru cei care apreciază pozele selfie. Combinaţia interesantă între lentile cu deschidere wide, focalizarea precisă şi aplicarea unor filtre de imagine care maschează imperfecţiunile feţei va fi cu siguranţă pe placul celor vor să arate „perfect” în fiecare poză încărcată pe reţelele de socializare.

Concluzie

Încadrat la gama de buget, Xiaomi Redmi S2 este un smartphone echilibrat, care reuşeşte să convingă la partea estetică fără a folosi materiale costisitoare. Principalul său atu este performanţa camerei foto (principală şi secundară), Redmi S2 fiind greu de depăşit la această categorie de preţ. Chiar dacă rezoluţia sa este relativ mică după standardele actuale, ecranul reuşeşte să convingă prin calitatea imaginii în ansamblu şi luminozitatea foarte bună. Nici procesorul octa-core la 2GHz nu se lasă mai prejos, oferind un nivel de performanţă acceptabil în utilizare normală.

Livrat cu versiunea Android 8.1, Xiaomi Redmi S2 poate fi achiziţionat din oferta magazinului Gearbest la preţul de 159.99 dolari, respectiv 165.99 dolari pentru modelul cu 4GB memorie RAM/64 GB memorie internă.

 

Părţi pozitive

Android 8.1 cu bagaj minim de aplicaţii preinstalate
Ecran de bună calitate
Chipset Qualcomm cu performanţe rezonabile
Performanţe foto peste aşteptări

Părţi negative

Construcţie din plastic
Acumulator dimensionat pentru autonomie de o zi

Tags:
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult