Xiaomi spune că încărcarea sa la 200W ar putea degrada mai rapid bateriile telefoanelor

11.06.2021
Xiaomi spune că încărcarea sa la 200W ar putea degrada mai rapid bateriile telefoanelor

Xiaomi a prezentat de curând noua sa tehnologie de încărcare rapidă a bateriilor de pe smartphone-uri, la o putere de 200W. Astfel, un smartphone obișnuit cu baterie de 4.000 mAh poate fi încărcat complet în doar 8 minute de la 0 la 100%. Practic, astfel este eliminat timpul de încărcare aproape complet, putând avea tot timpul baterie la telefon, sau putând să îl alimentezi complet oriunde și imediat. Totuși, se pare că există și efecte negative ale încărcării rapide: durata de viață a acumulatorului scade considerabil.

Xiaomi a demonstrat încărcarea la 200W de curând

Compania chineză a publicat pe contul său de Weibo răspunsuri la întrebările fanilor, unde menționau faptul că bateria încărcată la 200W va putea să se degradeze mai repede decât cele care nu se încarcă atât de rapid. Conform Xiaomi, 800 de cicluri de încărcare la 200W ar trebui să scadă capacitatea bateriei undeva pe la 80% din capacitate. Compania spune că 800 de cicluri de încărcare ar trebui să reprezinte o utilizare obișnuită timp de aproximativ doi ani.

Astfel, un acumulator de 4.000 mAh va rămâne cu o capacitate de numai 3.200 mAh după acest timp, în timp ce una de 5.000 mAh va rămâne cu 4.000 mAh.

Totuși, se pare că degradarea nu crește semnificativ odată cu puterea de încărcare. În urmă cu un an, Oppo anunța tehnologia sa de încărcare la 120W.  La momentul respectiv, compania avertiza ceva similar: în doi ani, bateria poate să se degradeze la 80%.  În comparație, un telefon cu încărcare rapidă la 65W ar trebui să sufere o degradare mai mică, la 91% din capacitate.

Desigur, ciclurile de încărcare nu sunt singurele elemente care afectează durabilitatea unui acumulator. Încărcarea acumulatorilor bazați pe litiu la maximum pe perioade lungi sau descărcarea lor completă contribuie de asemenea, cât și temperaturile de operare. Astfel, în funcție de stilul de utilizare al dispozitivului, în ciuda unui număr scăzut de cicluri de încărcare, s-ar putea ca degradarea să fie mai accentuată decât sugerează companiile producătoare bazate pe testele din laborator.

via Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult