Xiaomi va avea propriul chipset pentru dispozitive mobile

26.04.2016
Xiaomi va avea propriul chipset pentru dispozitive mobile

Urmând exemplul celor de la Huawei, Xiaomi pregăteşte lansarea propriei game de chipseturi pentru dispozitive mobile.

Potrivit dezvăluirilor rămase deocamdată la rang de zvonuri, noul chipset dezvoltat sub numele de cod „Rifle” este realizat după o reţetă întâlnită şi la alţi producători, cum ar fi MediaTek, Qualcomm şi Samsung, punând nuclee de procesare licenţiate de la partenerul ARM Holdings alături de elemente cu design propriu. Chip-ul de tip SoC (system-on-chip) va conţine cam toate modulele necesare unui smartphone: CPU, GPU, procesor DSP pentru sunet şi memorie cache, conectivitate WiFi şi LTE.

Xiaomi va avea propriul chipset pentru dispozitive mobile

Pentru Xiaomi, chipsetul „Rifle” ar trebui să ofere o reducere a costurilor, comparat achiziţionării de chipseturi gata fabricate de la furnizorii tradiţionali. Însă dată fiind cota de piaţă deloc neglijabilă pe care Xiaomi o deţine în pieţele asiatice, vestea ar putea să nu cadă tocmai bine pentru vechii parteneri – MediaTek, Qualcomm, Samsung.

Dincolo de reducerea costurilor, măsura luată de Xiaomi ar putea avea şi un substrat politic, Guvernul Chinez desfăşurând de ceva timp o campanie furibundă pentru excluderea companiilor străine din lanţul de producţie, punând accent deosebit pe domeniul IT, dominat de companii americane. Privind lucrurile din această perspectivă, este posibil ca noile chipseturi Xiaomi să fie în cele din urmă licenţiate şi altor producători OEM, conferind pieţei smartphone din China un grad mai mare de independenţă faţă de Qualcomm şi alţi furnizori externi.

Vezi şi clasamentul celor mai performante chipset-uri mobile (2016)

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult