Xperia 1 va fi numele noului flagship Sony. Acesta va beneficia de un ecran 21:9 şi o cameră foarte performantă

22.02.2019
Xperia 1 va fi numele noului flagship Sony. Acesta va beneficia de un ecran 21:9 şi o cameră foarte performantă

Sony a schimbat de curând echipa de conducere din cadrul diviziei de dispozitive mobile, iar noua serie de smartphone-uri pe care o va prezenta la MWC ar putea marca momentul în care gama XPERIA primeşte un mult aşteptat „reset”. Noi zvonuri despre următorul flagship produs de Sony sugerează o schimbare completă de abordare, cu un nou design, un nou nume şi o cameră foto extrem de performantă. Acesta ar putea fi Xperia 1.

Xperia 1 – Specificaţii

Se pare că Sony vrea să se îndepărteze cât mai mult de numele Xperia XZ, care a fost folosit în ultimii doi ani pentru modelele de top ale sale. Noul Xperia 1 va adopta un ecran pe format ultra-wide (21:9), care va fi capabil să afişeze conţinut HDR. Sony va împinge foarte mult funcţiile de redare multimedia ale acestui format, filmele de cinema fiind afişate pe tot ecranul, fără bare negre deasupra şi sub clip. Informaţiile disponibile în acest moment sugerează că acest panou va fi de tip OLED şi va măsura 6,5” în diagonală.

La capitolul cameră foto, Sony ar putea integra primul său modul cu trei senzori. Zvonurile mai vechi sugerau că acesta va fi primul dispozitiv mobil care va integra un senzor cu rezoluţie de 52 megapixeli cu diafragmă f/1.6. Astfel, folosind algoritmi de procesare foto, Sony ar putea realiza fotografii de 10-12 megapixeli mult mai clare, prin combinarea mai multor pixeli într-unul singur, folosind întreaga suprafaţă a senzorului cu rezoluţie foarte mare.

De asemenea, telefonul Sony ar putea beneficia de un senzor de 16 megapixeli pentru zoom, cât şi de un senzor 3D TOF (Time-of-Flight) pentru funcţii AR şi recunoaştere 3D a obiectelor. Modelele de anul trecut de la Sony puteau deja să scaneze feţele oamenilor folosind o aplicaţie care folosea exclusiv senzorul foto, deci prezenţa unui senzor 3D dedicat ar putea aduce noi astfel de funcţii.

La nivel de specificaţii hardware, Xperia X1 va fi similar cu alte dispozitive mobile din ultima perioadă, afirmă zvonurile. Acesta va beneficia de un chipset Snapdragon 855, 6 GB RAM şi 128 GB stocare internă, un acumulator de 4.400 mAh şi rezistenţă la apă. Acesta va rula Android 9.0 Pie din fabrică, asemeni modelului Xperia XZ3 din toamna anului trecut.

Sony a anunţat de curând şi un parteneriat cu producătorul de tehnologite foto Light, care a lansat în urmă cu doi ani camera foto cu Android L16, care folosea 16 senzori şi lentile diferite. Astfel, Sony vrea să îmbuntătăţească performanţa foto a telefoanelor proprii, dar şi a partenerilor care folosesc senzori foto produşi în fabricile sale. Nu este însă clar dacă acest lucru înseamnă că vom vedea mai multe telefoane cu peste 3 sau 4 camere foto, sau dacă Sony va folosi mai degrabă algoritmi software dezvoltaţi de Light pentru a îmbunătăţi procesarea fotografiilor folosind informaţii înregistrate de mai mulţi senzori simultan.

Ecran 6,5”, OLED
Sistem de operare Android 9.0
Chipset Snapdragon 855
Procesor octa-core (1x Kryo 485 @ 2.84 GHz + 3 x Kryo 485 @ 2,42 GHz + 4x Kryo 485 @ 1.8GHz)
Procesor grafic Adreno 640
RAM 6 GB
Stocare 128 GB
Card ?
Date HSPA, LTE 
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0
USB USB Type-C
Cameră foto

Cameră triplă

  • 52MP f/1.6 (principal)
  • 16MP f/2.6 zoom
  • 3D TOF
Filmare video 3840 x 2160 pixeli @ 30/60 FPS 
Cameră foto frontală ?
Baterie 4.400 mAh
Dimensiuni ?
Greutate ?
Culori Violet
Altele NFC, senzor de amprentă lateral

Xperia 1 – preţ şi data de lansare

Desigur, toate acestea vor veni cu un cost destul de mare. Primele informaţii despre preţul lui Xperia 1 sugerează o sumă între 800 şi 900 de euro, preţ similar cu cel al modelelor Galaxy S10, Huawei Mate 20 şi doar cu puţin mai ieftin decât un iPhone XS.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult