YotaPhone 2 Review

08.01.2015
YotaPhone 2 Review
Prezentare

Smartphone cu două ecrane touch, dispuse pe faţa şi spatele carcasei, YotaPhone 2 aduce un binevenit suflu de prospeţime în piaţa telefoanelor cu Android. Momentan singurul dispozitiv care foloseşte acest design, YotaPhone 2 oferă acces facil la notificări şi funcţiile de bază, delegând anumite sarcini unui ecran secundar care nu trebuie oprit pentru economisirea bateriei.

YotaPhone 2

Privit din faţă, YotaPhone 2 pare un smartphone destul de banal, al cărui design aminteşte de telefoanele din seria Galaxy Nexus şi Galaxy S3. Lăsată fără logo-ul producătorului şi taste de navigare sub ecran, carcasa cu forme rotunjite este însă atent finisată, se aşază bine în palmă şi poate fi strecurată fără probleme în buzunare strimte. Totuşi, poate ar fi fost inspirată aplicarea unei texturi sau material aderent pe rama laterală, telefonul alunecând un pic prea uşor din palme atunci când este manevrat cu o singură mână. Scutul Gorilla Glass 3 aplicat peste ecranul frontal dă impresia unei construcţii solide, confirmată şi de carcasa din plastic care nu flexează şi nu trosneşte la apăsare. Tratamentul oleofobic şi antireflexii este de foarte bună calitate, degetele alunecând pe suprafaţa touch cu efort minim şi fără a lăsa urme de amprente greu de curăţat.

Designul atipic devine vizibil abia după ce întoarcem telefonul pentru a observa capacul din spate, înlocuit de un panou transparent cu finisaj mat sub care se ascunde un ecran E-ink cu suprafaţă generoasă, prevăzut cu propria interfaţă touch. Pentru a nu incomoda manevrarea telefonului, ecranul este uşor curbat către margini, luând forma carcasei îngustată pe lateral.

YotaPhone 2 - ecranul secundar

Având în vedere designul neconvenţional, faptul că YotaPhone 2 vine nu un acumulator nedetaşabil nu ar trebui să surprindă. În timp ce camera foto principală a rămas în locaţia tradiţională de pe spatele carcasei, difuzoarele au fost mutate pe latura inferioară lângă portul micro USB pentru a face loc ecranului E-Ink. Dispuse pe latura dreaptă a carcasei, butonul Power şi clapeta pentru volum sunt uşor de acţionat folosind degetul opozant, inclusiv dacă manevrăm telefonul cu o singură mână. Printr-un artificiu inspirat de design clapeta pentru volum dublează ca şi slot pentru cartelă nano-SIM, accesibil la introducerea unei cheiţe inclusă în pachetul cu accesorii. Pe latura superioară a carcasei mai găsim doar conectorul pentru căşti, cu mufă de tip jack 3.5mm.

Având în vedere complexitatea designului, YotaPhone 2 fiind un telefon cu două ecrane touch dispuse unul deasupra celuilalt, obţinerea unei carcase de numai 8.95 mm grosime şi greutate 145 grame este o realizare demnă de laude, cu atât mai mult după ce luăm în calcul complicaţiile date de folosirea unei platforme hardware al cărei procesor trebuie răcit corespunzător, respectiv includerea unui acumulator suficient de puternic pentru a nu compromite autonomia.

 

Detalii tehnice

YotaPhone 2 – detalii tehnice

Optimizat pentru greutate redusă şi o construcţie cât mai suplă, YotaPhone 2 vine echipat doar cu un acumulator de 2500 mAh, cuplat unei platforme cu chipset Snapdragon 800 (CPU quad-core la 2.26GHz) şi 2GB memorie RAM. În lipsa unui slot pentru card microSD, telefonul compensează cu o cantitate generoasă de 32 GB memorie internă.

Ecranul principal de tip AMOLED poate reda imagini cu diagonală 5˝ folosind rezoluţie 1920×1080 şi o paletă de 16 mil culori.

Remarcat prin consumul neglijabil de energie, ecranul secundar de tip E-Ink măsoară 4.7˝ în diagonală şi poate compune imagini monocrome folosind rezoluţie 960×540. Optimizat pentru rolul de ˝hârtie electronică˝, acesta foloseşte lumina ambiantă din încăpere şi poate afişa imagini statice fără a consuma din rezerva bateriei (aplicarea unei sarcini electrice este necesară doar pentru actualizarea imaginii). Din acest motiv, oprirea ecranului secundar pentru conservarea autonomiei nu este necesară. La capitolul dezavantaje, ecranul E-Ink nu este vizibil în întuneric total, fidelitatea imaginii este comparabilă unui ziar tipărit iar actualizarea greoaie a imaginii induce un efect de lag nu tocmai plăcut, care incomodează derularea listelor de meniuri şi aplicarea rapidă a comenzilor touch.

Specificaţii:

 • Ecran principal: 5”, AMOLED, 1920 x 1080 pixeli, 16 mil culori
 • Ecran secundar: 4.7”, E-Ink, 960 x 540 pixeli, monocrom (16 nuanţe de gri)
 • Sistem de operare: Android 4.4.3
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 800
 • Procesor: quad-core Krait 400, 2.3 GHz
 • Procesor grafic: Adreno 330
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: nu
 • Date: HSDPA+, HSUPA, LTE-A Cat 4
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: microUSB, USB 2.0
 • Cameră foto: 8MP, AF
 • Filmare video: Full HD
 • Cameră frontală: 2,1 MP
 • Baterie: 2500 mAh, nedetaşabil
 • Dimensiuni: 144.9 x 69.4 x 8.95 mm
 • Greutate: 145 grame
 • Altele: nano SIM

YotaPhone 2 este livrat cu versiunea Android 4.4.3, într-o formă fără prea mari modificări faţă de ediţia oficială agreată de Google.

Rezultate teste (3Dmark, AnTuTu 5.3, Vellamo 3 HTML, Quadrant 2.1, GFXBench 3 şi GeekBench 2)

3DMark AnTuTu
Vellamo web browser test Quadrant
GFX Bench Geekbench 3

Nu atât de rapidă ca alte soluţii de stocare folosite la modele smartphone de top, memoria internă de 32GB atinge viteze de 70 MB/s la citire, respectiv 45 MB/s la operaţiunile de scriere a datelor. Din fericire timpii de pornire ai aplicaţiilor şi performanţele resimţite la folosirea de zi cu zi a telefonului mobil nu par să aibă prea mult de suferit.

Utilitatea celui de-al doilea ecran

YotaPhone 2 – utilitatea celui de-al doilea ecran

Comparat cu originalul YotaPhone, ecranul noului model a primit un upgrade semnificativ, rezoluţia de 640×360 pixeli crescând la un confortabil 960×540, textul redat fiind acum mai clar şi mai uşor de citit. În plus, includerea unei interfeţe touch îmbunătăţeşte substanţial utilitatea acestuia, permiţând aplicarea directă a comenzilor fără să mai pornim de fiecare dată ecranul principal. Din păcate nu totul este perfect, ecranul cu tehnologie E-Ink având câteva puncte slabe greu de trecut cu vederea.

Problemă inerentă tehnologiei folosite, efectul de lag pronunţat face dificilă derularea listelor de mesaje şi interacţiunea rapidă folosind comenzi touch. Un alt aspect neplăcut este efectul de ghosting rămas după actualizarea conţinutului afişat pe ecran, resimţit sub forma unor umbre ce reflectă conţinutul afişat anterior.

Mai puţin performantă, interfaţa touch oferită de ecranul secundar nu suportă comenzi avansate aplicate folosind mai multe degete simultan. Totuşi, putem compune fără probleme mesaje SMS folosind tastatura virtuală.

Gestionat exclusiv prin intermediul aplicaţiei Yota Manager, ecranul secundar are trei moduri de lucru principale: lock screen cu suport pentru notificări şi afişarea de poze din galeria de imagini, homescreen rudimentar conţinând widget pentru starea vremii şi scurtături pentru accesarea funcţiei de telefon, mesagerie SMS, email şi alertă de notificări Android. Trebuie spus că pentru inspectarea celor din urmă este solicitată rotirea telefonului pentru vizionarea ecranului principal.

Cel de-al treilea mod de lucru este clonă a ecranului principal, afişând interfaţa Android originală. Nerecomandat pentru folosire normală din pricina calităţii imaginii net inferioară, acest mod de lucru poate fi util atunci când dorim să conservăm autonomia bateriei pe durata lecturii cărţilor în format electronic, sau momentele când soarele prea puternic incomodează vizibilitatea ecranului principal cu tehnologie OLED.

Ecranul principal

Cu diagonală 5˝ şi rezoluţie 1080×1920, ecranul principal de tip OLED oferă densitate 440 ppi, claritatea imaginilor afişate fiind la nivelul soluţiilor smartphone de top. Textul este uşor lizibil iar tratamentul antireflexie aplicat scutului de protecţie din sticlă Gorilla Glass asigură o experienţă de utilizare satisfăcătoare chiar şi sub lumină ambiantă puternică. Din păcate luminozitatea controlată în mod automat cu ajutorul senzorului pentru lumină ambientală este ajustată la un nivel conservator, producătorul încercând să maximizeze astfel autonomia bateriei.

Având drept puncte forte unghiurile de vizibilitate generoase şi nivelul de negru excelent, specific tehnologiei OLED, ecranul dezamăgeşte însă prin calibrarea defectuoasă a temperaturii de culoare, ajustată dinamic în funcţie de luminozitate şi tipul de conţinut afişat. Probabil afectată de un bug software, imaginea poate căpăta o tentă verzuie la afişarea listei de aplicaţii Android, revenind apoi la o calibrare impecabilă a temperaturii de culoare atunci când este afişat conţinut pe fundal alb.

Camera foto, Autonomie, Concluzie, Preţ

Camera foto

Cu rezoluţie de 8MP, sistem autofocus şi un blitz LED fără pretenţii, camera foto oferă poze bine detaliate şi fără zgomot digital excesiv. Paleta de culori este echilibrată şi destul de fidelă realităţii, însă modul de utilizarea implicit, fără HDR, este deficitar în captarea detaliilor prezente în poţiunile umbrite sau puternic iluminate. Astfel, pozele pot prezenta porţiuni ˝arse˝, cu prea mult alb şi fără detaliu, alternând cu zone umbrite mai întunecoase decât apar în realitate. Per total, YotaPhone 2 este un înlocuitor onorabil pentru camerele foto de buzunar, calitatea imaginii fiind în general suficientă pentru utilizatori obişnuiţi.

YotaPhone 2 – sample video

Funcţia de filmare dă rezultate bune, spre foarte bune. Algoritmul de compresie folosit oferă o bună conservare a detaliilor şi nu introduce artefacte vizuale evidente, singurul aspect care trădează filmarea cu telefonul mobil fiind absenţa sistemului de stabilizare, dând imaginii un aspect uşor tremurat.

Autonomie

Bateria cu o capacitate de 2500 mAh a oferit o autonomie de circa două zile, obţinută într-un regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G, respectiv utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype).

Luminozitatea ecranului principal a fost controlată în modul Auto, iar ecranul secundar E-ink a fost folosit pentru inspectarea notificărilor şi citirea mesajelor text atunci când a fost nevoie.

Preţ şi disponibilitate

Lansat în luna decembrie 2013, YotaPhone 2 poate fi găsit în magazinele din ţara noastă la preţul de aproximativ 3000 Lei în pachet retail.

Concluzie

Interesant, ca şi concept, YotaPhone 2 ar putea fi un bun accesoriu pentru lectura cărţilor în format electronic şi companion de nădejde pentru utilizatori care preferă să comunice prin mesaje text. Prezenţa unui al doilea ecran pe care sunt afişate permanent informaţii utile şi mesajele de notificare emise de aplicaţii este un avantaj şi pentru utilizatori obişnuiţi, scutind din timpul pierdut activând şi deblocând ecranul principal, cu beneficii directe asupra autonomiei bateriei.

YotaPhone 2

Cu set decent de specificaţii, performanţe bune şi dotări unice printre telefoanele cu Android, YotaPhone 2 este însă dezavantajat de preţul său piperat şi designul exterior sobru, simplu şi funcţional, dar fără detalii care să atragă priviri de invidie.

Părţi pozitive

Ecran OLED şi ecran E-ink secundar pentru notificări şi lectura cărţilor în forma electronic
32GB memorie internă
Autonomie bună

Părţi negative

Aplicarea comenzilor touch pe ecranul E-ink este greoaie
Fără slot microSD
Preţ piperat

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult