YotaPhone, un terminal Android cu ecran dublu LCD/E-Ink conceput în Rusia

YotaPhone, un terminal Android cu ecran dublu LCD/E-Ink conceput în Rusia

Puţini dintre noi au auzit de Yota Devices, operatorul de telefonie Yota din Rusia comercializând sub acest nume terminalele sau modem-urile dezvoltate de propriul departament hardware. Cea mai nouă creaţie a acestora, YotaPhone, este însă un produs interesant care, deşi are şanse nule să fi comercializat în afara Rusiei, măcar poate stimula interesul altor producători.

Un terminal Android care oferă un ecran de 4,3” cu rezoluţie HD şi o platformă hardware Qualcomm MSM8960, YotaPhone se remarcă însă prin prezenţa unui al doilea ecran. Terminalele Android cu două ecrane nu sunt o noutate, Samsung, LG şi Kyocera prezentând deja aşa ceva, însă de data aceasta este vorba de un telefon cu design simplu candybar şi ecrane pe ambele părţi.

Ce este cu adevărat interesant este utilizarea unui panou E-Ink cu aceeaşi diagonală pentru cel de-al doilea ecran. Acesta permite utilizatorului fie să citească reviste sau cărţi în format electronic pe un ecran mai odihnitor pentru ochi, fie să primească mesaje sau notificări care pot fi afişate în permanenţă datorită consumului foarte redus al ecranului E-ink. Această ergonomie este subliniată şi de producător şi, trebuie să recunoaştem, este un truc extrem de interesant.

Pe lista dotărilor terminalului se mai găsesc o cameră foto cu senzor de 12MP şi o cameră frontală, 2 GB memorie RAM, stocare internă de 32 sau 64 GB, modem 2G/3G/4G şi o baterie cu o capacitate de 2100 mAh.

Terminalul este momentan în stadiul de prototip, acesta urmând să fie disponibil pe piaţa rusească abia în trimestrul patru al anului viitor, când şi platforma sa hardware va fi puţin cam depăşită. Mult mai interesantă este însă, după cum menţionam, ideea utilizării unui panou E-Ink pentru afişarea permanentă de conţinut, şi sperăm că această idee nu va muri în zăpezile ruseşti.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News