ZenFone 4 Selfie Pro – mid-range premium pentru amatorii de fotografie şi nu numai [REVIEW]

21.09.2017
ZenFone 4 Selfie Pro - mid-range premium pentru amatorii de fotografie şi nu numai [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

ASUS nu este o companie renumită pentru smartphone-urile sale, modelele lansate anii trecuţi fiind mai degrabă alternative mai ieftine la flagship-urile momentului, cu funcţii şi componente comparabile, dar cu comprimisuri la anumite capitole. ZenFone 3 şi varianta sa Deluxe s-au apropiat cel mai mult de conceptul unui dispozitiv premium, iar întreaga serie ZenFone 4 încearcă acum să continue în această direcţie. Primul model pe care îl avem spre testare este ZenFone 4 Selfie Pro, un mid-range premium concentrat pe funcţiile foto, care este mai interesant decât pare la prima vedere.

Design, construcţie, ergonomie

ZenFone 4 Selfie Pro se depărtează aproape complet de designul seriei ZenFone 3 de anul trecut. Acesta vine într-o carcasă de aluminiu premium foarte subţire, chiar impresionant de subţire dacă luăm în considerare hardware-ul integrat. Carcasa este şlefuită pe margini atât pe partea din faţă, în jurul display-ului, cât şi pe spate. Pe lângă aspectul vizual plăcut, lumina fiind frumos reflectată de aceste margini, telefonul este şi mult mai confortabil de utilizat, lucru evident atunci când este operat cu o singură mână. Astfel, rama rotunjită nu este obligatoriu un dezavantaj, riscul de a aluneca din mână fiind mult redus printr-un simplu artificiu de design.

Pe partea din spate, cel mai proeminent element este camera foto, încadrată într-un pătrat rotunjit, care iese puţin în relief. Motivul pentru care camera este ieşită în relief nu este tocmai clar, întrucât telefonul nu beneficiază de stabilizare optică, însă nici dimensiunile acesteia nu sunt tocmai mari. Este posibil ca telefonul în sine să fie prea subţire pentru integrarea unui senzor Sony de 16 megapixeli, chiar şi fără această tehnologie. Blitz-ul dual-tone este amplasat în stânga camerei, iar în afară de logo-ul ASUS, câteva informaţii despre dispozitiv şi cele două dungi orizontale pentru antene, carcasa este lipsită de briz-briz-uri. Aceasta este şi puţin rotunjită, aproape insesizabil, lucru care ajută la îmbunătăţirea confortului în utilizare.

Ajungem astfel pe laterale, unde ASUS a păstrat acelaşi design ca pe ZenFone 3, în mare parte. Avem pe partea din stânga un slot pentru cartele SIM şi card de memorie microSD (dual SIM, sau SIM + card), pe partea din dreaptă butoanele pentru volum şi butonul Power, iar în partea de jos o mufă micro-USB (ciudat, având în vedere că majoritatea dispozitivelor mid-range premium vin acum cu mufă Type-C), grila pentru difuzor, o mufă jack pentru căşti şi în cele din urmă un mic orificiu pentru microfon.

Privit din faţă, ZenFone 4 Selfie Pro arată ca orice alt dispozitiv cu display de 5,5”, însă aparenţele ascund câteva lucuri interesante. De exemplu, în partea de sus avem de a face pe lângă difuzor şi senzorii de proximitate şi lumină ambientală cu un sistem dual camera şi cu un blitz LED amplasat în partea din stânga. De asemenea, un LED pentru notificări a fost integrat în partea din dreapta, lângă cele două camere foto. Display-ul beneficiază de rame foarte subţiri pe laterale, iar sub acesta întâlnim cele trei butoane capacitive: Back, Home şi Recent Apps. Butonul Home vine şi cu un senzor de amprentă integrat, în timp ce back şi recents sunt retroiluminate.

Telefonul arată foarte bine din toate unghiurile şi se simte foarte bine în utilizare. Cu toate acestea, sunt două lucruri de menţionat la capitolul design. În primul rând, cele două butoane iluminate nu sunt foarte estetice. Lumina lor se „scurge” şi puţin pe lângă, ceva ce nu ar trebui să întâlnim pe un dispozitiv din gama premium. În al doilea rând, display-ul este puţin mai ridicat decât carcasa de aluminiu. Chiar dacă acesta este protejat de o ramă foarte subţire de plastic de jur împrejur, la un impact pe colţ sau pe margine, acesta are şanse mai mari să se spargă mai repede decât un model cu sticla îmbinată perfect cu marginile metalice, întrucât şocul va fi preluat direct de display. Probabil că o husă de protecţie ar fi indicată în utilizare lui ZenFone 4 Selfie Pro.

Specificaţii

 • Ecran: 5,5”, AMOLED, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass
 • Sistem de operare: Android 7.1.1 (ZenUI 4.0)
 • Chipset: Snapdragon 625
 • Procesor: octa-core (8 x 2,0 GHz Cortex-A53)
 • Procesor grafic: Adreno 506
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 64 GB
 • Card: microSD, 2 TB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 4.1
 • USB: micro-USB
 • Cameră foto: 16 MP, f/2.0, detecţie de fază, blitz LED dual-tone
 • Filmare video: 3840 x 2160 pixeli @ 30 FPS
 • Cameră foto frontală: dual camera 2 x 12 MP, f/1.8, blitz LED / filmare 3840 x 2160 @ 30 FPS
 • Baterie: 3.000 mAh, fast charging
 • Dimensiuni: 153.02 x 74.83 x 6,85 mm
 • Greutate: 147 grame
 • Altele: FM Radio, Dual SIM, senzor de amprentă, DAC 24-bit

Galerie foto

Ecran

Odată cu seria de smartphone-uri ZenFone 4, ASUS face trecerea de la panouri IPS la AMOLED. ZenFone 4 Selfie Pro pare să folosească acelaşi model de display pe care îl vom regăsi pe întreaga serie premium de generaţie nouă a companiei, cu diagonală de 5,5” şi rezoluţie Full HD. În timp ce majoritatea producătorilor ţintesc spre diagonale mai mari şi rezoluţii şi mai înalte, ASUS preferă un consum de baterie redus, datorită tehnologiei AMOLED şi a numărului mai mic de pixeli, într-un format nici prea mare, nici prea mic.

Panoul AMOLED de la ASUS nu pare să fie afectat atât de mult de „problemele” pe care le-am întâlnit pe alte smartphone-uri mid-range similare. Culorile nu par a fi suprasaturate, iar display-ul este confortabil de folosit chiar şi în soare puternic. La 5,5”, densitatea pixelilor nu este o problemă pe rezoluţie Full HD, în ciuda faptului că o parte dintre companiile concurente au integrat display-uri QHD chiar şi la 5,2” (Samsung, de exemplu). ASUS nu a specificat ce versiune de Gorilla Glass foloseşte pentru ZenFone 4 Selfie Pro, însă judecând după zgârieturile fine pe care le-am sesizat pe display după câteva zile de utilizare, putem presupune că este vorba despre Gorilla Glass 5. Aceasta ar trebui să fie mai rezistentă la şocuri, fiind realizată în mod special pentru a nu se sparge uşor, însă se zgârie mai repede decât Gorilla Glass 4, sticla folosită pe seria ZenFone 3.

Performanţă

Performanţa unui smartphone din gama mid-range premium deja nu ar trebui să mai intre în discuţie, întrucât orice dispozitiv echipat cu un chipset Snapdragon din seria 600 va performa foarte bine în prezent şi probabil câţiva ani buni de acum înainte. Sistemul de operare Android are în sfârşit destui „cai putere” pentru a se comporta ireproşabil în majoritata situaţiilor, iar cei 4 GB de memorie RAM sunt de ajuns chiar şi pentru cei care jonglează între browser, aplicaţii de social media, mesagerie, email şi YouTube. Ba chiar rămâne loc şi pentru un joc după toate acestea, tranziţiile între aplicaţii fiind foarte rapide.

ASUS a apelat la o soluţie de stocare rapidă, cu aproximativ 200 MB atât la citire, cât şi la scriere, un aspect important pentru cei care vor realiza filmări în rezoluţie 4K (mai multe despre cameră în secţiunea dedicată). Stocarea rapidă asigură şi încărcarea rapidă a sistemului de operare la repornire, cât şi descărcarea şi instalarea rapidă a aplicaţiilor. Cei care încă mai folosesc un PC pentru transfer de date vor fi însă puţin dezamăgiţi, întrucât telefonul beneficiază de o mufă micro USB la standardul USB 2.0, deci transferul nu va depăşi niciodată limitele acestuia. Decizia de a nu folosi USB Type-C şi USB 3.0 este foarte ciudată în 2017, însă modelele high-end ZenFone 4 şi ZenFone 4 Pro beneficiază de o astfel de mufă. Ar fi fost şi ciudat să nu o facă, având în vedere că ZenFone 3 a fost echipat încă de anul trecut cu noul conector.

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 13.988 puncte
3DMark Slingshot Extreme 466 puncte
PC Mark Work 2.0 5.578 puncte
AnTuTu 64.794 puncte
GFXBench (Car Chase) 207,2 Frames (3,5 FPS)
Basemark (Medium) 21.507 puncte
GeekBench Single-Core: 874 / Multi-Core: 4.349
A1SD Read: 203,53 MB/s / Write: 198,09 MB/s

Autonomie

Fiind echipat cu hardware standard pentru un dispozitiv mid-range premium, cu un display AMOLED Full HD şi cu un acumulator de 3.000 mAh, nu aveam foarte multe aşteptări de la autonomia lui ZenFone 4 Selfie Pro. Cu toate acestea, telefonul a reuşit să reziste cam o zi şi jumătate în utilizare normală, cu aproximativ 4 ore şi jumătate de ecran aprins. Probabil că majoritatea celor care sunt în target-ul acestui model, amatorii de fotografii şi clipuri video, vor reuşi să scoată o zi de utilizare intensă de la ZenFone 4 Selfie Pro, ceva ce nu este de lepădat în zilele noastre, când mulţi au în geantă măcar un cablu de încărcare, dacă nu şi un încărcător de priză şi/sau o baterie portabilă.

Software

ASUS susţine de mai mulţi ani că renunţă la bloatware-ul pe care îl înstalează din fabrică pe dispozitivele sale, însă abia la versiunea 4.0 a interfeţei ZenUI pare să se fi ţinut cu adevărat de promisiune. Toate aplicaţiile chinezeşti de genul Omlet Chat, reţele de socializare proprietare precum Zen Circle şi alte astfel de soft-uri inutile au dispărut, fiind însă păstrate aplicaţiile proprietare. Selfie Master, Mobile Manager, Audio Wizard şi Page Maker sunt în continuare prezente pe ZenFone 4 Selfie Pro, iar dezinstalarea lor nu este o opţiune.

Tastatura a fost însă un subiect sensibil în testarea lui Selfie Pro, întrucât schimbarea ei s-a dovedit a fi un adevărat chin. ASUS foloseşte la bază tastatura Gboard, peste care aplică un format proprietar, pe care îl poţi personaliza cu diverse teme, cât şi o serie de funcţii specifice ASUS. Problema este că Gboard este instalat din fabrică, iar trecerea la o versiune nepersonalizată nu este o opţiune. Gboard nu poate fi astfel dezinstalată şi reinstalată pentru a o seta drept tastatura implicită, iar singura soluţie pe care am avut-o pentru a trece la Gboard a fost instalarea SwiftKey şi selectarea Gboard în momentul în care SwiftKey a cerut schimbarea tastaturii.

Interfaţa în sine nu s-a schimbat extrem de mult, fiind păstrată aceeaşi paletă de culori ca în cazul celor mai recente versiuni de ZenUI de pe ZenFone 3, însă cu un design mult mai aerisit şi cu elemente mai elegante. Implicit, interfaţa adaugă în jurul pictogramelor un chenar circular, însă după ce sapi puţin prin setări găseşti opţiunea de a le aduce înapoi în forma iniţială, fără fundal. Există destule elemente de personalizare, de la teme la animaţii, opţiuni similare cu ZenUI-ul din trecut.

Având în vedere că vorbim despre un smartphone mid-range premium, am fost uimit să aflu că acesta beneficiază de un amplificator digital pe 24 de biţi, aplicaţia Audio Wizard oferind opţiuni de personalizare a sunetului. Cu o pereche de căşti de calitate, ZenFone 4 Selfie Pro ar putea deveni un adevărat hub multimedia pentru cei care apreciază calitatea sunetului. Cu headset-ul din pachet sau folosind difuzorul mono, experienţa audio de pe acest telefon nu poate să îşi atingă adevăratul potenţial. Am întâmpinat însă probleme în utilizarea unei prechi de căşti Bluetooth Samsung Level U, sunetul fiind decalat cu câteva secunde bune, lucru extrem de deranjant în special în apeluri.

Modelul testat este însă un sample de pre-producţie, ASUS având timp până la lansarea dispozitivului să rezolve eventualele probleme de software pe care le-am întâmpinat. În afară de aceste mici neajunsuri, software-ul ASUS s-a comportat ireproşabil.

Camera foto şi concluzii

Camera foto

Probabil că cei mai mulţi vor fi interesaţi de performanţa foto a lui ZenFone 4 Selfie Pro, însă la acest capitol avem de a face cu veşti bune şi veşti proaste. În ciuda faptului că vorbim despre un smartphone orientat către cei pasionaţi de fotografie, acesta nu integrează niciun fel de sistem de stabilizare optică. Camera principală de pe spate beneficiază de un senzor de 16 megapixeli, ceva mai performant decât cele din trecut, însă lipsa stabilizării optice îl face aproape inutil în condiţii în care iluminarea nu este tocmai ideală. Chiar şi ziua pe înserat, când timpul de expunere pe modul automat ar putea să crească, este uneori greu să realizezi o fotografie nemişcată.

Acest lucru combinat cu o procesare incorectă a luminozităţii duc la imagini nefocalizate, imagini mişcate şi imagini subexpuse sau supraexpuse. Atunci când planetele se aliniază, iar totul funcţionează perfect, rezultatele sunt chiar interesante, făcând experienţa şi mai frustrantă atunci când iei în considerare cât de mult ar fi ajutat un sistem de stabilizare optică. Software-ul poate fi corectat pe parcurs, însă lipsa unei componente hardware este imposibil de ignorat, chiar şi pe un model  de pre-producţie.

Nici cele două camere frontale nu sunt lipsite de aceste probleme. În ciuda utilizării a doi senzori mai performanţi, de 12 megapixeli, imaginile captate cu aceştia sunt comparabile cu cele ale camerei de pe spate. Principalul motiv pare să fie calcularea greşită a timpului de expunere, cerul fiind de cele mai multe ori problema principală. Ori de câte ori apare cerul într-un selfie, timpul de expunere scade, iar imaginea este întunecată. De asemenea, ori de câte ori apare un element închis la culoare în cadru, timpul de expunere creşte, astfel imaginea fiind „arsă”.

Probabil că ASUS s-a gândit că telefonul va fi folosit în principal de persoane de sex feminin, întrucât uneori chiar şi barba mea ducea la supraexpunerea fotografiei. Blitz-ul frontal este util noaptea, atunci când nu există destulă lumină pentru o fotografie clară, însă ca orice blitz de smartphone, acesta nu va oferi niciodată o tentă de culoare naturală.

Acum că am stabilit faptul că realizarea de fotografii cu ZenFone 4 Selfie Pro este problematică dacă nu există lumină naturală şi o serie de condiţii ideale, probabil că vă întrebaţi „ce face mai exact sistemul dual camera frontal?”. Ei bine, cele două camere sunt folosite pentru situaţii diferite. Cea principală este dedicată fotografiilor cu un singur subiect, în timp ce cea de-a doua beneficiază de un obiectiv cu unghi de vizibilitate mai mare, care poate să realizeze autoportrete de grup. Rezultatele sunt interesante, întrucât pe margini apare efectul de „barreling”, o distorsiune a imaginii similar cu ceea ce putem vedea în filmările de pe camerele de acţiune. Tranziţia între cele două camere este instantă, iar cu siguranţă cei care fac multe poze în grup se vor bucura de această funcţie.

Şi că tot vorbim despre funcţii, ASUS a lucrat puţin la interfaţa camerei de pe gama ZenFone 4. Compania oferă mai multe moduri de fotografiere şi filmare prestabilite, printre care avem şi opţiunea Super Resolution, care captează imagini la rezoluţie dublă, însă există şi posibilitatea de a realiza filmări în slow motion sau GIF-uri animate fără instalarea de software adiţional. Modul PRO oferă acces la majoritatea funcţiilor necesare celor care se pricep la fotografie, în timp ce amatorii de selfie se pot bucura de modul Beautify.

Cei care nu apreciază aspectul „şters” al fotografiilor cu Beautify nu vor fi foarte bucuroşi să afle că acesta este modul implicit în care camera frontală porneşte, însă există posibilitatea de a schimba înapoi pe Auto cu o simplă apăsare de buton. Aplicaţia mai beneficiază de un lucru interesant şi util celor care jonglează între modul Auto şi unul mai special, putând salva unul dintre acestea la favorite. Astfel, lângă butonul de declanşare al filmării, rămâne tot timpul o scurtătură către modul de fotografiere sau filmare preferat, accesibil imediat, cu o singură atingere.

În câteva situaţii rare, camera foto a reuşit să strice complet fotografiile. Este posibil să fie vorba despre o problemă software, care poate fi corectată repede, sau despre o problemă hardware cu modelul de test. Nu am reuşit să reproduc condiţiile în care imaginile au fost procesate incorect, însă problema pare să apară o dată la câteva zeci de cadre înregistrate. Modelul final probabil că va fi lipsit de asemenea situaţii.

Concluzii

ZenFone 4 Selfie Pro este un produs ciudat la prima vedere şi devine şi mai ciudat odată ce îl foloseşti. Nu este clar de ce ASUS doreşte să pornească gama ZenFone 4 (în România, cel puţin) cu acest model şi de ce un telefon al cărei funcţii principale este fotografia, nu vine şi cu hardware-ul şi software-ul necesar să susţină aceste ambiţii (software mai bun pentru funcţia Auto şi stabilizare optică pentru camere).

 

Pentru majoritatea utilizatorilor, ZenFone 4 Selfie Pro va fi un telefon excelent, cu design plăcut, hardware puternic şi camere doar mediocre, care pot scoate rezultate bune, cu puţină răbdare. Cei obişnuiţi cu experienţa „point & shoot” de pe alte dispozitive din această categorie de preţ se vor frustra atunci când în calea fotografiei perfectă stă un software imprevizibil. Cu toate acestea, ZenFone 4 Selfie Pro nu este un dispozitiv de lepădat. Acesta vine însă la pachet cu promisiunile unui potenţial pe care nu reuşeşte să îl atingă pe deplin.

Părţi pozitive

Design plăcut
Construcţie de calitate
Performanţă ridicată în majoritatea situaţiilor
Ecran de calitate

Părţi negative

Nu are stabilizare optică pe niciuna dintre camere
Vine cu mufă micro-USB, nu cu Type-C
Software-ul pentru cameră este problematic