ZenFone 4 Selfie Pro – mid-range premium pentru amatorii de fotografie şi nu numai [REVIEW]

21.09.2017
ZenFone 4 Selfie Pro - mid-range premium pentru amatorii de fotografie şi nu numai [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

ASUS nu este o companie renumită pentru smartphone-urile sale, modelele lansate anii trecuţi fiind mai degrabă alternative mai ieftine la flagship-urile momentului, cu funcţii şi componente comparabile, dar cu comprimisuri la anumite capitole. ZenFone 3 şi varianta sa Deluxe s-au apropiat cel mai mult de conceptul unui dispozitiv premium, iar întreaga serie ZenFone 4 încearcă acum să continue în această direcţie. Primul model pe care îl avem spre testare este ZenFone 4 Selfie Pro, un mid-range premium concentrat pe funcţiile foto, care este mai interesant decât pare la prima vedere.

Design, construcţie, ergonomie

ZenFone 4 Selfie Pro se depărtează aproape complet de designul seriei ZenFone 3 de anul trecut. Acesta vine într-o carcasă de aluminiu premium foarte subţire, chiar impresionant de subţire dacă luăm în considerare hardware-ul integrat. Carcasa este şlefuită pe margini atât pe partea din faţă, în jurul display-ului, cât şi pe spate. Pe lângă aspectul vizual plăcut, lumina fiind frumos reflectată de aceste margini, telefonul este şi mult mai confortabil de utilizat, lucru evident atunci când este operat cu o singură mână. Astfel, rama rotunjită nu este obligatoriu un dezavantaj, riscul de a aluneca din mână fiind mult redus printr-un simplu artificiu de design.

Pe partea din spate, cel mai proeminent element este camera foto, încadrată într-un pătrat rotunjit, care iese puţin în relief. Motivul pentru care camera este ieşită în relief nu este tocmai clar, întrucât telefonul nu beneficiază de stabilizare optică, însă nici dimensiunile acesteia nu sunt tocmai mari. Este posibil ca telefonul în sine să fie prea subţire pentru integrarea unui senzor Sony de 16 megapixeli, chiar şi fără această tehnologie. Blitz-ul dual-tone este amplasat în stânga camerei, iar în afară de logo-ul ASUS, câteva informaţii despre dispozitiv şi cele două dungi orizontale pentru antene, carcasa este lipsită de briz-briz-uri. Aceasta este şi puţin rotunjită, aproape insesizabil, lucru care ajută la îmbunătăţirea confortului în utilizare.

Ajungem astfel pe laterale, unde ASUS a păstrat acelaşi design ca pe ZenFone 3, în mare parte. Avem pe partea din stânga un slot pentru cartele SIM şi card de memorie microSD (dual SIM, sau SIM + card), pe partea din dreaptă butoanele pentru volum şi butonul Power, iar în partea de jos o mufă micro-USB (ciudat, având în vedere că majoritatea dispozitivelor mid-range premium vin acum cu mufă Type-C), grila pentru difuzor, o mufă jack pentru căşti şi în cele din urmă un mic orificiu pentru microfon.

Privit din faţă, ZenFone 4 Selfie Pro arată ca orice alt dispozitiv cu display de 5,5”, însă aparenţele ascund câteva lucuri interesante. De exemplu, în partea de sus avem de a face pe lângă difuzor şi senzorii de proximitate şi lumină ambientală cu un sistem dual camera şi cu un blitz LED amplasat în partea din stânga. De asemenea, un LED pentru notificări a fost integrat în partea din dreapta, lângă cele două camere foto. Display-ul beneficiază de rame foarte subţiri pe laterale, iar sub acesta întâlnim cele trei butoane capacitive: Back, Home şi Recent Apps. Butonul Home vine şi cu un senzor de amprentă integrat, în timp ce back şi recents sunt retroiluminate.

Telefonul arată foarte bine din toate unghiurile şi se simte foarte bine în utilizare. Cu toate acestea, sunt două lucruri de menţionat la capitolul design. În primul rând, cele două butoane iluminate nu sunt foarte estetice. Lumina lor se „scurge” şi puţin pe lângă, ceva ce nu ar trebui să întâlnim pe un dispozitiv din gama premium. În al doilea rând, display-ul este puţin mai ridicat decât carcasa de aluminiu. Chiar dacă acesta este protejat de o ramă foarte subţire de plastic de jur împrejur, la un impact pe colţ sau pe margine, acesta are şanse mai mari să se spargă mai repede decât un model cu sticla îmbinată perfect cu marginile metalice, întrucât şocul va fi preluat direct de display. Probabil că o husă de protecţie ar fi indicată în utilizare lui ZenFone 4 Selfie Pro.

Specificaţii

 • Ecran: 5,5”, AMOLED, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass
 • Sistem de operare: Android 7.1.1 (ZenUI 4.0)
 • Chipset: Snapdragon 625
 • Procesor: octa-core (8 x 2,0 GHz Cortex-A53)
 • Procesor grafic: Adreno 506
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 64 GB
 • Card: microSD, 2 TB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 4.1
 • USB: micro-USB
 • Cameră foto: 16 MP, f/2.0, detecţie de fază, blitz LED dual-tone
 • Filmare video: 3840 x 2160 pixeli @ 30 FPS
 • Cameră foto frontală: dual camera 2 x 12 MP, f/1.8, blitz LED / filmare 3840 x 2160 @ 30 FPS
 • Baterie: 3.000 mAh, fast charging
 • Dimensiuni: 153.02 x 74.83 x 6,85 mm
 • Greutate: 147 grame
 • Altele: FM Radio, Dual SIM, senzor de amprentă, DAC 24-bit

Galerie foto

Părţi pozitive

Design plăcut
Construcţie de calitate
Performanţă ridicată în majoritatea situaţiilor
Ecran de calitate

Părţi negative

Nu are stabilizare optică pe niciuna dintre camere
Vine cu mufă micro-USB, nu cu Type-C
Software-ul pentru cameră este problematic

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video