ZTE la MWC 2023: cameră invizibilă sub ecran, tabletă 3D și ochelari AR. VIDEO

04.03.2023

Nu mai auzim atât de des despre brandul chinez ZTE, pentru că acesta nu mai este atât de prezent pe piața din Europa. La standul său de la MWC am găsit niște dispozitive destul de interesante, pe care, din păcate nu le vom putea găsi în România. Aceasta este singura ocazie pe care o avem să putem pune mâna pe ele și să vedem câteva tehnologii foarte interesante. Vorbim despre camere frontale sub display din cea mai nouă generație, care sunt aproape invizibile, despre o tabletă cu ecran 3D, ceva ce s a mai încercat în trecut (iar acum se pare că vine un nou val de lansări în această direcție) și o pereche de ochelari de realitate augmentată, care par să facă parte din strategia pe termen lung, și, cel mai probabil nu va ajunge pe piață în viitorul foarte apropiat.

ZTE Axon 40 Ultra Limited Edition

ZTE Axon 40 Ultra în versiunea Limited Edition este un telefon lansat de fapt anul trecut, care a primit acum doar un refresh de design. Diferența față de modelul original este capacul de sticlă cu o formă neobișnuită, cu o dungă în jurul camerelor care se ascute spre partea de jos. Este un design interesant, dar această culoare neagră atrage foarte multe amprentele și nu pot să spun că sunt foarte impresionat de acest lucru. Desigur, ecranul este cea mai importantă componentă a acestui dispozitiv, pentru că în partea de sus, avem o cameră foto frontală, pe care nu o putem vedea nici măcar pe cameră, unde se vedeau uneori pe alte modele acele decupaje mai ciudate. Acele zone de rezoluție mai mică care puteau să dea de gol camera nu se mai văd deloc, nici cu privirea liberă, și nici prin obiectivul camerei.

zte axon 40 ultra front

De altfel, telefonul îți indică doar că acea cameră există acolo cu o animație atunci când pornește camera. Altfel, nu poți vedea camera, deși tu te poți vedea. Este o tehnologie impresionantă pe care sper să o vedem cât mai repede și pe telefoanele din Europa. Momentan, doar Samsung a venit cu Fold4 și Fold3 cu astfel de soluții în Europa. Dar acea zonă pe Samsung este de rezoluție mică și iese foarte ușor în evidență. Desigur, selfie urile prin această cameră nu sunt la cea mai bună calitate. Preview-ul este un pic mai slab decât calitatea finală, dar pentru că lumina trebuie să treacă printre pixelii ecranului, pot apărea tot felul de artefacte.

Am văzut lens flare de culoarea curcubeului și o ipsă generală de detalii în poze realizate cu această cameră. Aș putea spune că pentru un telefon care nu va fi folosit foarte mult pentru selfie-uri și poate pentru câte un apel video din când în când, probabil că această calitate nu va fi foarte deranjantă.

zte axon 40 ultra camera back

Din punct de vedere al configurației hardware avem de-a face cu hardware din generația anterioară, deci Snapdragon 8 Gen 1, nu 8 Gen 2, cu 3 camere de 64 de megapixeli fiecare. Asta înseamnă că avem o cameră principală 1x wide foarte performantă, cu stabilizare optică, o cameră ultra wide decentă, nu din clasa premium, dar cu siguranță foarte bună și un zoom optic periscopic.

Desigur, fiind un telefon ZTE, nu știm la ce să ne așteptăm de la performanțele foto pe partea de procesare, în special. Dar acesta este un telefon pentru China, putem vedea că are și software-ul în chineză și probabil că nu îl vom vedea pe piață prea curând, însă poate vedem pe viitor un display de acest gen și pe telefoanele mai mainstream din Europa.

zte axon 40 ultra front screen

Nubia Pad 3D

Tableta Nubia Pad 3D este o tabletă cu ecran 3D. Din păcate, pe cameră nu se poate vedea efectul, așa cum se vede în realitate, dar  oricum nici în realitate nu pare că este un efect extraordinar.  Tableta seamănă foarte mult cu ceea ce am văzut anterior pe consolele Nintendo 3DS, pentru că adaugă un pic de adâncime obiectelor și acestea ies puțin în relief față de fundal.

Este un concept interesant, dar nu știu câte utilități ar putea avea în viața reală, pentru că, așa cum știm, filmele 3D nu au prins acasă, ci mai degrabă în cinematograf. Iar pentru jocuri video devine foarte obositor la un moment dat. De altfel, rezoluția este scăzută. În modul 3D, meniurile sunt destul de pixelate.

zte 3d tablet

Iar modul 3D este mai degrabă o chestie pe care să o vezi așa din când în când, dar prea are sens să o folosești zi de zi pentru utilizarea tabletei. De exemplu, atunci când scrii text sau navighezi pe internet, nu ai nevoie de efectul 3D.

În partea de sus sunt amplasate camere care fac efectul 3D să funcționeze, pentru că îți detectează ochii și urmărește perspectiva ta pentru a-ți oferi cel mai bun efect 3D posibil. De asemenea, din punct de vedere al performanței, tableta folosește Snapdragon 888 de la Qualcomm, deci un chipset vechi de vreo două generații.

Are însă o baterie mare, de peste 9.000 de mAh și permite trecerea de la 3D la 2D în timp real. Nu pot să spun că o tabletă de acest gen ar putea avea un succes prea mare în piață, dar mă bucur că încă există eforturi pentru a aduce tehnologiile 3D în fața utilizatorilor.

Nubia Neovision Glass

Aceștia sunt ochelarii Nubia Neovision Glass, ochelarii AR de la ZTE. În interiorul lentilelor poți să vezi practic ceea ce apare pe ecranul unui smartphone. Practic ai un ecran virtual pe care îl vezi în fața ochilor. Ochelarii au o lentilă semi-opacă care te ajută să scazi luminozitatea elementelor din jur, dar nu complet. Partea cu ecranul este însă destul de bine definită, dar nu există senzor de mișcare sau alte lucruri de acest gen.

neovision glass outside

Este doar vorba despre AR ca un proiector portabil. Poți vedea doar elementele de pe ecran, fără să ai ecranul în față. Această tehnologie nu pare să facă mare lucru. Sunt doar ochelari de recreație, să zic așa. Atunci când ești într un avion și vrei un ecran mai mare decât ecranul telefonului sau dacă nu ai un televizor destul de mare acasă, poți folosi acești ochelari, dar nu mi se pare că nici rezoluția, nici calitatea imaginilor nu este extraordinară. Deci vorbim despre o tehnologie care mai are de „crescut” până când ajunge într adevăr la o calitate bună.

Acesta a fost și standul ZTE de la Mobile World Congress. Dispozitive interesante, dar parcă niciunul nu este cu adevărat finisat. Toate par mai degrabă a fi demonstrații tehnologice decât produse reale, deși cu siguranță acestea se vor vinde în China fără nicio problemă.

neovision glass

Cred totuși că ecranele 3D nu vor reuși să pătrundă din nou pe piață, iar acești ochelari AR ar trebui să facă mai mult decât să proiecteze o imagine de pe un smartphone printr un cablu USB-C. Este nevoie de mai multă interacțiune pentru a realiza această [00:10:00] tehnologie la un nivel mainstream care să atragă într adevăr publicul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult