Zvon: procesorul Apple A16 va fi un A15 redenumit. iPhone 14 Pro va primi noul „A16 Pro” pe 4nm

24.03.2022
Zvon: procesorul Apple A16 va fi un A15 redenumit. iPhone 14 Pro va primi noul „A16 Pro” pe 4nm

Informațiile care spun că iPhone 14 nu va primi un procesor nou încep să vină din mai multe direcții, ceea ce sugerează că există un sâmbure de adevăr pe undeva. Desigur, până când Apple nu anunță oficial noua serie de telefoane, nu vom ști cu siguranță, dar se pare că în 2022 vom vedea o diferențiere mai mare între modelele „Pro” și „non-Pro” de iPhone. Motivul din spatele acestei decizii pare a fi însă producția limitată, întrucât liniile de producție de la TSMC pentru Apple A16 vor fi comune cu cele ale procesorului M2 pentru laptop-uri, PC-uri și tablete.

iPhone 14 va primi Apple A16, cu performanță similară cu A15

LeaksApplePro, un leaker cunoscut, care a oferit și alte informații care au putut fi verificate anterior, spune că Apple plănuiește un rebranding pentru procesorul Apple A15 Bionic. Acesta ar putea primi mici modificări, urmând a fi redenumit în Apple A16. A16 păstrează arhitectura pe 5nm din prezent și va fi integrat pe iPhone 14 (6,1”) și iPhone 14 Max (6,7”).

Alături de Apple A16, Apple va anunța și modelul A16 Pro. Acesta va fi de fapt adevăratul procesor nou al companiei pentru 2022, pe care îl va integra pe modelele iPhone 14 Pro și 14 Pro Max. A16 Pro va fi construit pe arhitectură pe 4nm, urmând a fi construit pe aceleași linii de producție cu Apple M2, procesorul desktop al companiei. Din cauză că producția pe 4nm este limitată, Apple preferă să producă mai multe modele M2, astfel că a tăiat din producția A16, motiv pentru care va trebui să folosească procesoarele mai vechi pe modelele de bază.

Modelele Pro ar putea avea prețuri mai mari decât generația 13 Pro

Tot în 2022, este așteptată o creștere a prețurilor noilor iPhone-uri. Deja prețul de bază este așteptat să crească din cauza faptului că dispare iPhone Mini. Astfel, cel mai ieftin model rămâne iPhone 14 „standard” la 799 dolari, urmând ca iPhone 14 Max să intre în ofertă la 899 dolari. Din această cauză, iPhone 14 Pro, cu procesor A16 Pro și ecran perforat la 120 Hz ar putea crește în preț cu încă 100 dolari, de la 999 la 1.099 dolari, pentru a se depărta puțin de modelele de bază și a păstra distanța din prezent de 200 de dolari. Asta înseamnă că modelul iPhone 14 Pro Max ar putea porni de la 1.199 dolari.

Aceasta nu este prima dată când Apple vinde un procesor vechi sub un alt nume, ultimele câteva generații de Apple Watch folosind procesoare în mare parte identice, cu foarte mici modificări care au dus la schimbarea numelui. Performanța oferită utilizatorilor este însă aceeași.

Din fericire, procesorul Apple A15 din prezent este în continuare unul dintre cele mai puternice de pe piață, așa că experiența de utilizare nu va avea de suferit în majoritatea cazurilor de utilizare. Mai mult, în cadrul generației iPhone 13, Apple deja a creat o diferență de performanță între Pro și non-Pro, variantele Pro primind un nucleu în plus pentru GPU. Totuși, dacă iPhone 14 și 14 Max nu primesc nici ecranul nou, perforat, și nici un upgrade de procesor, ar fi mai convenabil să cumperi un iPhone 13 la un preț mai mic, decât un iPhone 14 la lansare, întrucât primești în mare parte același telefon.

sursa: iDropNews

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult