Ai un smart TV? Uite cum să îl ții în singuranță

28.04.2020
Ai un smart TV? Uite cum să îl ții în singuranță

Poate că au ajuns și la tine știrile despre adolescenții cărora le-au fost confiscate device-urile, dar au folosit un smart TV sau frigiderul inteligent al familiei pentru a-și contacta prietenii.

Experții au pus la îndoială poveștile virale și totuși producătorul de frigidere LG a confirmat că unele dintre produsele sale inteligente au, de fapt, capacitatea de a naviga pe social media.

Așadar, casele noastre sunt din ce în ce mai aglomerate cu echipamente conectate la internet – de la frigidere și boxe stereo la jucării, mașini și haine. Experții numesc acest fenomen „internetul lucrurilor”. El ne-a oferit mijloacele de a ne conecta online folosind obiecte care nu au fost asociate în mod tradițional cu computerele.

Un exemplu evident? Un smart TV al familiei tale.

Televizoarele inteligente și verii lor, „televizoarele conectate”, utilizează WiFi-ul de acasă pentru a se conecta la internet. Și, deși mulți utilizatori adulți nu știu acest lucru, tehnologia inteligentă a televizoarelor permite utilizatorilor experimentați să navigheze cu ușurință între serviciile de streaming, jocurile online și social media – exact așa cum ar face pe un smartphone, tabletă sau computer.

Smart TV-urile din ziua de azi pot fi folosite pentru a trimite e-mail-uri, pentru a naviga pe web, pentru a descărca aplicații, a face cumpărături online, a accesa muzică și pentru a viziona desigur o gamă uriașă de conținut TV. Ele deschid o vastă lume de informații și divertisment.

Dar, de asemenea, deschid calea pentru riscuri.

A trecut mai puțin de un deceniu de când primele smart TV conectate la internet și-au făcut debutul în lume. În decurs de câțiva ani, aproape fiecare nou model de televizor lansat de un producător major avea tehnologie inteligentă, cu tipul de funcționalitate rezervat cândva pentru console de jocuri, hub-uri media și PC-uri.

Așa-numitele televizoare „proaste” sunt fabricate și astăzi, în mare parte de către mărcile din gama inferioară. Dar și acestea se pot conecta cu ușurință la internet prin interfețe populare precum Apple TV sau pentru a accesa servicii de streaming (Netflix, YouTube). Acestea sunt denumite „televizoare conectate”.

Televizoarele inteligente și cele conectate au depășit acum computerele și laptopurile ca fiind cele mai populare dispozitive pentru vizualizarea conținutului pe ecran. Și este de așteptat ca penetrarea să crească și mai rapid în următorii câțiva ani.

Totodată, fiecare telefon și dispozitiv din familie – și fiecare smart TV- are nevoie de un control parental extern de bună calitate. Mulți părinți nu știu că pot gestiona – și ar trebui – să gestioneze smart TV-urile, la fel cum ar face-o cu orice alt dispozitiv conectat pentru copiii lor.

Riscuri de confidențialitate

Avantajele smart TV și ale tehnologiei smart sunt evidente, dar vin cu anumite riscuri reale.

Un televizor cu opțiuni de voce conectat la internet are capacitatea de a urmări ceea ce cauți și urmărești la smart TV. Cu aceste informații, televizoarele pot oferi date privitoare la modul tău de viață. Majoritatea smart TV vin cu opțiunea de a opri o astfel de urmărire, dar este posibil să nu fie setate implicit.

Și, ca orice alt dispozitiv conectat, smart TV-urile pot fi „hacked” pentru a avea acces la camerele încorporate, fișiere stocate și date de social media. Unii utilizatori au ales chiar să își deconecteze televizoarele inteligente după un scandal din 2015 care a implicat o serie de dispozitive Samsung cu recunoaștere vocală care ascultau proprietarii 24 de ore pe zi.

Experții recomandă, pentru a fi mai sigur:

  • Nu utiliza configurarea „ușoară” sau „rapidă” atunci când activezi un dispozitiv nou. Caută „setări personalizate” care îți permit să activezi sau să dezactivezi caracteristicile private de confidențialitate.
  • Caută o versiune condensată a politicii de confidențialitate și citește notele de subsol atunci când producătorii sau dezvoltatorii lansează o actualizare software.
  • Nu descărca software care pare suspect. Nu uita, software-ul antivirus nu este încă disponibil pentru smart TV.
  • Adaugă autentificarea în doi pași la aplicațiile care necesită o autentificare, dacă este disponibilă.
Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News