Android 12 TV va permite în sfârșit afișarea interfeței la rezoluție 4K

16.07.2021
Android 12 TV va permite în sfârșit afișarea interfeței la rezoluție 4K

În ciuda faptului că Android este de departe cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile, soluția Android pentru televizoare nu se bucură de aceeași popularitate. Samsung și LG s-au impus pe piață cu sisteme de operare proprii, cu actualizări rapide și interfețe simple. Android TV, în schimb este lent cu actualizările și uneori prea complicat de folosit atunci când cauți anumite setări mai avansate. Google a anunțat lansarea Android 12 TV Beta 3 pentru dezvoltatori, iar una dintre funcțiile pe care le laudă este posibilitatea de afișare a interfeței la rezoluție 4K.

Google activează interfața 4K pentru Android TV abia la versiunea 12

Televizoarele 4K sunt în mainstream de mulți ani deja, deci majoritatea televizoarelor cu Android de pe piață afișează conținut în această rezoluție. Este astfel surprinzător să aflăm că rezoluția aplicațiilor Android TV de până acum a fost doar 1080p cu upscaling automat la 4K. Totuși, abia Beta 3 adaugă interfața nativă la rezoluție 4K pentru Android TV, iar update-ul final pentru televizoare va fi lansat probabil abia la toamnă. Din păcate, nu este tocmai clar dacă multe dintre televizoarele deja lansate vor primi update la Android 12 TV. Probabil că aceste decizii sunt în mâinile producătorilor.

Android 12 permite însă și alte capabilități interesante. De exemplu, dezvoltatorii de aplicații vor putea să schimbe refresh rate-ul la care sunt afișate acestea, sau pot să sincronizeze această valoare cu cea a conținutului afișat. Interfețele sistemului și aplicației primesc un efect de sticlă semi-transparentă, similară cu ce am văzut în prezentarea noului Windows 11. De asemenea, Android 12 TV primește notificările de intimitate de pe versiunea de mobil, adică indicatori pentru momentele în care camera sau microfonul sunt utilizate de către aplicații.

Faptul că Google permite abia acum folosirea interfețelor la rezoluție 4K nu înseamnă că televizoarele cu Android de până acum nu afișau conținut 4K. Filmele, serialele, canalele TV compatibile și sursele HDMI 4K nu sunt afectate de interfața sistemului de operare.

sursa: Android

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult