Cel mai mare televizor LG are 335 inch în diagonală și ecran microLED. Cât costă?

14.09.2021
Cel mai mare televizor LG are 335 inch în diagonală și ecran microLED. Cât costă?

Așa numitul televizor wall-size creat de LG, folosește un ecran microLED care se „lipește” de perete precum un tapet „fițos”, livrând o vedere de neuitat către.. oriunde vrei tu.

Presupunând că ai depășit deja etapa achiziționării unui autoturism cu adevărat de lux, următoarea etapă ar putea fi decorarea sufrageriei cu un gadget care nu arată deloc a televizor, atunci când este oprit. Dar, odată ce apeși tasta roșie de pe telecomandă ești răsfățat cu o experiență vizuală fără egal, în măsură să atragă invidia oricăror musafiri care se întâmplă să-ți treacă pragul.

Având nimic în comun cu panourile publicitare etichetate de producătorii rivali drept televizoare, ecranul microLED furnizat de LG, măsurând peste opt metri în diagonală, este probabil cel mai „extrem” televizor pe care îl poți cumpăra în acest moment.

Denumit LG DVLED, cel mai luxos televizor microLED de pe piață este disponibil cu rezoluția 7680×4320 pixeli, corespunzătoare formatului 8K, însă poate fi achiziționat și la diagonale/rezoluții inferioare, în funcție de buget și limitările încăperii alese pentru instalare. Astfel, diagonala minimă pornește de la 108 inch (275 cm), suficient pentru a încăpea și pe peretele unui apartament de bloc.

Comparat soluțiilor convenționale de tip LCD, ecranele microLED nu necesită o sursă de lumină separată, fiecare pixel având propria sursă de lumină LED. Asta se traduce în luminozitate mult mai mare a ecranului finit și unghiuri de vizibilitate practic nelimitate, imaginea având aproximativ aceeași luminozitate indiferent dacă privești direct din față, sau mai din lateral.

Dezavantajul este, costul foarte mare. DVLED este în esență tot MicroLED, dar într-o adaptare pentru ecrane de foarte mari dimensiuni, unde fiecare pixeli are o dimensiune minimă de 0.9 mm. Practic, asta înseamnă că rezoluția maximă 8K nu poate fi atinsă decât la diagonala maximă de 325 inch. In schimb, la diagonala minimă a imaginii rezoluția oferită este 2K, comparabil unui monitor pentru PC ceva mai bun. Opțional, sunt disponibile soluții cu pixeli de 1.2 și 1.5mm, pentru diagonale de afișare cu adevărat mari. La un nivel intermediar, rezoluția 4K este disponibilă la diagonale de afișare de 163 sau 393 inch.

Luminozitatea maximă oferită este de 1200 nits, similar unui televizor LCD pentru acasă, sau ecranul unui smartphone din gama superioară. Însă, raportat diagonalei de afișare foarte generoasă, luminozitatea atinsă poate fi copleșitoare, mai ales în condiții de vizionare în spațiu închis, fără alte surse ambiante de lumină.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult