LG anunță OLED EX, o nouă tehnologie OLED care sporește luminozitatea cu 30%

29.12.2021
LG anunță OLED EX, o nouă tehnologie OLED care sporește luminozitatea cu 30%

LG Display dezvăluie următoarea generație a tehnologiei sale OLED, numită OLED EX. Potrivit companiei, ecranele OLED echipate cu această tehnologie vor putea oferi cu până la 30% mai multă luminozitate decât soluțiile actuale.

Deși sunt apreciate pentru nivelul de negru imbatabil și calitatea generală a imaginii afișate, ecranele OLED încă au un dezavantaj major în fața vechilor soluții de tip LCD, asistate cu cele mai noi tehnologii de iluminare mini LED. Astfel, în timp ce soluțiile de tip LCD + mini LED pot atinge o luminozitate de 2000 nits și chiar mai mult, ecranele OLED în general nu pot oferi în mod susținut o luminozitate mai mare de 500-600 nits, decât cu prețul uzurii accelerate a substratului organic și sacrificarea eficienței consumului de energie. Iar acolo unde ecranele OLED au menționată o luminozitate mai mare în lista cu specificații, de regulă acea valoare poate fi susținută pentru o durată de timp foarte scurtă, eventual, fără ca întregul ecran să fie iluminat simultan.

Noile ecrane LG OLED EX (Evolution/eXperience) îmbunătățesc emisivitatea celulelor OLED cu ajutorul unei formule chimice îmbunătățite, ce include compuși ai deuteriului (izotop de hidrogen folosit mai ales în reactoarele nucleare și bombe atomice). Noul substrat organic permite deopotrivă creșterea luminozității maxime și păstrarea eficienței energetice pentru mai mult timp, reducând astfel „îmbătrânirea” prin încălzire și oxidare accelerată a ecranelor OLED.

Exploatate în condiții „normale”, care evită extremele de luminozitate promovate de LG, noile ecrane ar putea elimina în bună măsură și unele dintre neajunsurile pentru care tehnologia OLED este ocolită în anumite domenii, cum ar fi cel al monitoarelor pentru PC. Vorbim, desigur, despre temutul efect de burn-in, manifestat prin „imprimarea” permanentă a elementelor statice din imagine, cum ar fi Taskbar-ul Windows și ferestrele aplicațiilor preferate.

Totodată, LG spune că a îmbunătățit acuratețea culorilor prin introducerea unui nou algoritm predictiv, capabil să monitorizeze și ajusteze în mod individual toate cele 33 milioane de diode OLED, care intră în alcătuirea unui ecran cu rezoluție 8K. Un alt atu pentru ecranele OLED EX este posibilitatea folosirii unei rame cu până la 30% mai subțiri, măsurând doar 4mm grosime în cazul unui ecran cu diagonală 65 inch.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult