LG C1: cât de bun este un televizor OLED de top pentru gaming pe console (și nu numai)

24.08.2021
LG C1: cât de bun este un televizor OLED de top pentru gaming pe console (și nu numai)

Odată cu apariția consolelor PlayStation 5 și Xbox Series X în toamna anului trecut, dar și a lansărilor de plăci video de generație nouă, a crescut semnificativ și cererea de televizoare care să ofere funcții de gaming avansate. Nu că televizoarele din trecut nu erau potrivite pentru majoritatea experiențelor posibile pe console, însă suportul pentru standardul HDMI 2.1 pe console, care permite afișarea în rezoluție 4K la 120 Hz, a dus la adopția rapidă a acestuia printre gameri, în special. C1, televizorul OLED din gama superioară pe anul 2021 de la LG este considerat a fi unul dintre cele mai bune televizoare pentru gaming de pe piață, oferind nu doar performanță de top și o calitate de top a imaginii, dar și funcții avansate dedicate pentru gaming.

Am avut ocazia să testez LG C1 în varianta de 65”, montat pe un perete și conectat la un PlayStation 5, alături de un volan Logitech G923 în varianta de PlayStation. Practic, a fost combinația perfectă pentru o experiență de gaming de top, care să pună la încercare capabilitățile acestui televizor. Desigur, pe faptul că este un televizor cu funcții de gaming avansate, acesta este și un televizor excelent pentru redarea de filme.

LG C1 nu reinventează roata la capitolul design

În termeni de design, sunt puține de spus despre LG C1. Asta pentru că de vreo trei ani, încă de la modelul C9, toate televizoarele din gama OLED „LG C” păstrează același design general. Avem de a face cu unul dintre cele mai subțiri televizoare de pe piață, cel puțin pe jumătate din suprafață. În partea de jos, unde sunt găzduite elementele electronice, LG C1 este mai gros, însă nu exagerat.

Aici găsim cele patru mufe HDMI 2.1 care funcționează la 40 Gbps, pentru suport complet pentru rezoluție 4K la 120 Hz cu HDR activ cu semnal RGB, două mufe USB pentru redare de pe suport extern sau înregistrarea programelor de la TV, ieșire optică pentru sunet, slot CI+ și, desigur, mufa pentru cablu Coaxial pentru semnalul TV.

LG 65C1 thin

LG C1 este livrat și cu un picior metalic lat cam de 1 metru, și greu, pentru a asigura stabilitate. În cazul de față nu l-am folosit, pentru că televizorul era deja montat pe perete. De altfel, și spatele televizorului este realizat în partea de sus tot din metal, pentru a asigura un plus de rezistență secțiunii subțiri. Zona cu partea electronică este dintr-un plastic de calitate, plăcut atingerii. Nu că îl vei atinge prea des odată ce îl pui pe poziție, dar atenția la detalii este apreciată.

Ecranul este protejat de o suprafață lucioasă, care reușește însă să nu fie extrem de deranjantă. Toate televizoarele OLED sunt de tip „glossy”, pentru a permite unei cantități mai mari de lumină să treacă de protecție. Consecința este că dacă ai o sursă de lumină în anumite unghiuri, ar putea să se reflecte. Din fericire, reflexiile nu se întind pe toată suprafața ecranului din punctul de contact al luminii. Cumva, LG a reușit să reducă efectul de „glare” la un minimum.

LG 65C1 start

Telecomanda Magic Remote s-a schimbat

LG livrează modelul C1 cu o telecomandă „Magic Remote” din generația nouă. În termeni de funcționalitate este aproape identică cu cea veche, care a fost folosită până la generația CX, însă forma este puțin diferită, iar scroll-ul din centru este acum mai lat, dar mai puțin ieșit la suprafață. În partea de jos a telecomenzii apar însă butoane media cu design nou, care adaugă acces rapid la servicii precum Disney+ și la doi asistenți: Alexa și Google. Chiar dacă Disney+ nu este încă în România, televizorul va fi pregătit pentru el atunci când va fi în sfârșit lansat. Butoanele Netflix, Amazon Prime și Rakuten TV funcționează însă fără probleme.

Aș fi preferat și un buton YouTube, însă aici este cel mai probabil o limitare de la Google, care permite scurtătură la YouTube doar partenerilor cu Android TV. Din fericire, sistemul de operare WebOS permite adăugarea de scurtături la aplicații pe butoanele 1-9, iar aplicația vine preinstalată.

LG 65C1 magic remote

Software-ul WebOS a primit o nouă interfață

Și că tot vorbim despre software, WebOS versiunea 7, cea care vine preinstalată pe LG C1, este semnificativ modificată față de versiunile anterioare, cel puțin la nivelul design-ului și organizării meniului principal. În trecut, televizoarele LG aveau doar o bară subțire în partea de jos, care facilita accesul rapid la aplicații. În 2021, LG a decis să creeze un ecran fullscreen, care afișează atât aplicațiile cât și sugestii de conținut din acestea, într-un „dashboard” orientat către servicii de streaming.

Chiar dacă ar părea puțin „intruziv” să deschizi meniul pe tot ecranul de fiecare dată când dorești să schimbi aplicația, oprind redarea sursei pe care te aflai, adevărul este că oricum se întâmpla același lucru și dacă schimbai aplicația din meniul de tip bară al versiunilor anterioare de WebOS. Singurul inconvenient apare la apăsarea accidentală a butonului Home.

lg 65c1 webos

În rest, cam toate setările se află în același locuri, într-un meniu dedicat. LG a ales să schimbe culoarea interfeței din negru în gri și să o facă puțin mai compactă pe ecran. De asemenea, pointer-ul pentru Magic Remote este acum gri în loc de roșu. Aceste schimbări sunt însă pur cosmetice, întrucât funcționalitatea nu s-a schimbat, fiind disponibile aceleași opțiuni în cam aceleași meniuri.

Ceva nou pe LG C1, care nu se regăsește pe generațiile CX sau C9, este Game Optimizer. Acesta este un meniu care se activează automat atunci când detectează o consolă de jocuri și oferă setări rapide pentru câteva funcții de gaming, precum câteva profiluri de culoare speciale pentru jocuri de curse, sau de strategie, activarea modului Low Latency pentru timp de răspuns rapid, sau activarea și dezactivarea funcției VRR (Variable Refresh Rate).

lg 65c1 game optimiser

Desigur, în meniul de setări avansat pentru Game Optimizer ai la dispoziție posibilitatea de a seta „stabilizatoarele” de alb și negru, pentru a controla luminozitatea în umbre sau în zonele foarte aprinse de pe ecran, poți activa sau dezactiva funcția OLED Motion Pro (Black Frame Insertion), pentru claritate ridicată în mișcare și alte câteva funcții de acest gen. Probabil că odată ce îți creezi un profil personal de setări nu vei mai umbla foarte mult în meniul Game Optimizer, dar este bine că este accesibil rapid în orice moment.

De la lansarea din primăvară și până în prezent, seria LG C1 a primit multiple actualizări de software, printre care au fost adăugate funcții noi precum suport pentru jocuri video în Dolby Vision, fiind momentan singurele televizoare (alături de G1), compatibile cu acest mod de afișare în 4K la 120 Hz. Din păcate, nu am putut testa această funcție, întrucât PlayStation 5 nu include suport pentru Dolby Vision, iar singura platformă care oferă suport complet este Xbox Series X, pe care nu am avut-o la dispoziție pentru testare. În aceeași notă, și modelele LG CX din 2020 vor primi acces la gaming în Dolby Vision în curând, printr-un update de software, a promis LG.

Experiența de utilizare – Gaming

În acest moment, televizoarele OLED de la LG din seria C sunt considerate de câțiva ani buni drept cele mai bune pentru gaming, chiar și fără meniul Game Optimizer. Asta pentru că sunt printre puținele televizoare de pe piață care oferă patru porturi HDMI 2.1, putând conecta simultan la televizor atât un PlayStation 5, cât și un Xbox Series X, dar și un PC echipat cu un GPU NVIDIA RTX 30 sau AMD RX 6000. Majoritatea televizoarelor de pe piață vin doar cu două mufe 2.1 și două mufe 2.0. Limitarea pare să fie undeva la chipset-ul folosit de mulți producători, care este produs de MediaTek. LG își creează propriile cipuri pentru televizoare, iar pe generația C1/G1 avem parte de noul Alpha9 Gen4. Diferențele față de modelul anterior nu sunt majore, însă este clar că procesarea imaginii este îmbunătățită față de seria CX. Semnalul video ajunge pe ecran cu detalii puțin mai clare, chiar și fără toate funcțiile de procesare de imagine care sunt oricum dezactivate în modul de Gaming. Nu este o diferență imensă față de generația precedentă, dar există. Probabil că va trebui să le pui unul lângă celălalt pentru a observa, însă.

Un alt motiv pentru care televizoarele OLED de la LG sunt atât de bune pentru gaming este însăși tehnologia OLED. Timpul de răspuns este aproape instant, comparabil cu ceea ce oferă monitoarele de gaming pentru PC, în timp ce refresh rate-ul la 120 Hz în 4K este de ajuns pentru o experiență de gaming fluidă pe cele mai puternice configurații de PC, în special. Momentan, pentru 4K la peste 60 de cadre pe secundă sunt recomandate doar plăcile grafice de top, de la RTX 3080 și RX 6800 în sus, cu tehnologii DLSS sau Fidelity FX Super Resolution. Chiar și pe console, majoritatea jocurilor care oferă semnal 4K la 120 Hz afișează într-o rezoluție mai mică, sau folosesc rezoluție dinamică, sau chiar tehnici de upscaling precum checkerboarded rendering sau temporal injection  pentru a îmbunătăți rezoluția internă scăzută.

LG 65C1 start

Cert este că un ecran 4K la 120 Hz compatibil cu tehnologiile HDR10 și Dolby Vision va fi bun pentru gaming pe termen lung, întrucât tehnologia disponibilă din prezent pentru gaming încă nu atinge astfel de performanță prea ușor sau ieftin. Ba mai mult, trecerea la 8K pe mainstream într-un viitor relativ îndepărtat nu are foarte mult sens pentru televizoare de dimensiuni sub 70” la o distanță obișnuită de utilizare de câțiva metri. Astfel, C1 ar trebui să fie un televizor și un „monitor” de top pe termen lung.

Dar factorul care face ecranele OLED cele mai bune pentru gaming este însă calitatea imaginii, iar aceasta este atinsă prin contrastul infinit. Este cunoscut faptul că ecranele OLED nu sunt cele mai luminoase de pe piață. LG C1 atinge un maximum de 750-800 nits luminozitate pe porțiuni mici de ecran (sursa), dar contrastul asigurat de faptul că fiecare pixel în parte este iluminat independent, este elementul care face diferența. În conținut HDR totul, de la cele mai întunecate zone, până la cele mai luminoase, este plin de detalii, iar efectul de blooming din jurul elementelor luminoase este complet absent. Acesta din urmă este un avantaj în special în scene întunecate atunci când te joci sau te uiți la un film cu subtitrări pornite. Atunci când acestea apar pe ecran, vor rămâne doar ele luminate, nu și zonele din jurul lor.

lg 65c1 wheel

Am testat televizorul pentru gaming în trei jocuri de top de PlayStation 5 și un titlu de racing de PlayStation 4, acesta din urmă fiind ale pentru a pune în dificultate timpul de răspuns al televizorului. Este vorba despre Assetto Corsa Competizione, unul dintre cele mai apreciate simulatoare auto de pe piață, alături de noul Ratchet & Clank, Returnal și Astro’s Playroom.

Începând cu simulatorul de curse, se vede că la un nivel grafic, acesta este realizat pentru PlayStation 4, cu o rezoluție mai mică decât 4K nativ: 1800p. Totuși, jocul este blocat la 60 de cadre pe secundă, iar această consistență asigură că poți sesiza imediat dacă ai de a face cu un monitor mai lent. Mișcările  volanului Logitech G923 folosit pentru testate, conectat prin cablu, erau transpuse instant pe ecran, fără o întârziere sesizabilă. Experiența de joc a decurs fără probleme, iar jocul, chiar dacă este realizat pentru generația anterioară de console, beneficiază de pe urma ecranului OLED prin acel contrast îmbunătățit, care scoate în evidență mai bine detaliile și, în special, culorile.

Probabil cel mai impresionant joc pe care l-am testat pe LG C1 a fost însă Ratchet & Clank: Rift Apart. Acesta este unul dintre cele mai arătoase jocuri de pe PlayStation 5, fiind comparabil cu un film de animație care rulează în timp real. Acesta este și unul dintre puținele jocuri care beneficiază de ray tracing pe console și are chiar și un mod la 60 de cadre pe secundă în acest mod. Dar totodată este singurul joc de pe PS5 care permite afișarea în 120 Hz cu 40 de cadre pe secundă în rezoluție 4K pe modul „Fidelity”. Astfel, experiența de joc este mai fluidă decât la 30, iar faptul că framerate-ul se împarte exact la refresh rate asigură o experiență de joc îmbunătățită, cu input lag mai mic. Acest mod este momentan unul experimental, însă ar putea fi folosit în viitor de mai mulți dezvoltatori de jocuri.

Tot Ratchet & Clank este un joc bun pentru a demonstra avantajul unui ecran OLED, multe dintre secvențele sale având loc pe planete viu colorate, putând reda pe ecran fiecare mic detaliu, inclusiv stelele individuale din spațiu, care pe un ecran retro iluminat s-ar pierde.

Returnal este de asemenea un exemplu bun, întrucât folosește o paletă de culori închisă, tema sa vizuală fiind inspirată de filmele Alien. Nuanțele de gri combinate cu efecte de culori foarte vii sunt impresionante pe un astfel de televizor, iar timpul de răspuns rapid este important într-un astfel de joc, unde fiecare greșeală te poate costa întregul progres de la începutul jocului. Din păcate, fotografiile nu pot descrie fluiditatea jocului în mișcare.

În cele din urmă am testat și Astro’s Playroom, mai degrabă un joc demonstrativ pentru capabilitățile controller-ului DualSense de pe PlayStation 5. Acesta este însă un platformer foarte plăcut din punct de vedere vizual și foarte viu colorat. Jocurile precedente au fost folosite pentru a testa performanța în scene întunecate, iar Astro este un joc potrivit pentru a testa secvențele luminoase. Ecranele OLED folosesc o tehnologie care se numește ABL (Auto Brightness Limiter) pentru a evita încălzirea panelurilor. Pe C1 însă, LG a reușit să îmbunătățească această tehnologie, oferind un nivel înalt de luminozitate chiar și atunci când întregul ecran afișează scene foarte luminoase.

Am fost extrem de mulțumit de experiența de gaming oferită de LG C1, dar în special de calitatea imaginii pe care o asigură în game mode, fără niciun fel de procesare extra a imaginii. Sigur, există puțin loc de îmbunătățire, iar pentru asta există deja modelul G1, echipat cu un panel OLED „evo” cu un consum redus de energie. În consecință, acel panel se încălzește mai puțin, putând astfel să atingă luminozitate mai mare. Totuși, și prețul este semnificativ mai mare, și, chiar dacă are funcții similare și performanță comparabilă în gaming, acela nu este tocmai construit pentru asta. G1 este mai degrabă un televizor premium, pentru cei mai pretențioși utilizatori. C1 atinge astfel un soi de balans între performanță, calitate a imaginii și preț care este momentan imbatabil în piață atunci când vorbim de funcții de performanță în gaming.

Experiența de utilizare – filme și clipuri video

Chiar dacă nu am putut testa LG C1 cu echipamente profesionale, precum un colorimetru, iar televizorul nu a primit o calibrare profesională de niciun fel înainte de utilizare, câteva dintre profilurile disponibile din fabrică sunt destul de aproape de ceea ce ar trebui să ofere un ecran calibrat. Filmmaker mode, care poate fi setat să se activeze automat atunci când pornești un film la 24 de cadre pe secundă pare foarte „corect” din punct de vedere cromatic pentru ochiul meu nu obligatoriu antrenat, iar modurile isf Expert sunt foarte bune pentru utilizare normală în SDR, fiind deja setate pentru camere întunecate sau mai bine iluminate (dark și bright). Fotografiile din articol, realizate cu o cameră foto mirrorless au fost editate înainte de publicare, deci nu reprezintă obligatoriu calitatea afișată pe ecranul OLED.

Pentru filme și seriale LG C1 oferă acces la toate serviciile populare de streaming disponibile în România. Netflix și YouTube sunt însă cele mai folosite, iar calitatea oferită este din nou, foarte bună. Pe YouTube, clipurile HDR sunt de departe cele mai impresionante, însă majoritatea conținutului de pe platformă este în SDR (Standard Dynamic Range). Televizorul poate salva însă profiluri separate de culoare pentru HDR și SDR pentru fiecare sursă sau aplicație în parte, așa că este indicat să stai să îți creezi propriile setări pentru fiecare în parte. Desigur, poți aplica setările de pe o sursă pe toate celelalte, însă fiecare dispozitiv sau aplicație poate să răspundă diferit la ele.

Netflix în schimb oferă conținut în Dolby Vision, cea mai avansată tehnologie de HDR de pe piață. Spre diferență de YouTube care folosește HDR10, sau HDR-ul de la televizor în format HLG, Dolby Vision oferă setări de luminozitate pentru fiecare secvență în parte, putând oferi o experiență de vizionare mult mai bună, pentru că detaliile sunt atent evidențiate de către producători pentru fiecare secvență în parte.

Nici pentru redarea de filme nu este necesară folosirea multor dintre funcțiile de procesare, întrucât ar putea adăuga artefacte vizuale sau pot schimba stilul vizual al conținutului. Totuși, un minimum de îmbunătățire a rezoluției pentru conținut 1080p sau la calitate mai slabă este binevenit.

Ce nu am testat deloc a fost semnalul TV, pentru că nu aveam la dispoziție o conexiune de cablu. Totuși, este evident din start că în ciuda faptului că LG C1 este un „televizor”, acesta este construit mai degrabă pentru a fi un ecran inteligent conectat la internet și la alte dispozitive de redare, fie că sunt de gaming sau pentru filme. Încă nu am văzut un Blu-Ray 4K pe un OLED, dar dacă streaming-ul în 4K cu Dolby Vision arată atât de bine, un Blu-Ray cu video la o compresie profesională ar trebui să fie impresionant pe acest ecran. Având însă în vedere câte opțiuni de procesare a imaginii există în setări, probabil că inclusiv cele mai slabe transmisii în format SD pot fi îmbunătățite pentru a arăta mai bine pe acest televizor.

Concluzii

LG C1 pare să fie o alegere foarte bună de televizor pentru gamerii pretențioși, dar vine la pachet și cu destule funcții extra, plus un panel excelent pentru vizionarea de filme sau alte tipuri de conținut video. Rămâne însă frica de burn-in pe care mulți o invocă atunci când justifică cumpărarea unui model de televizor LED peste unul OLED. Televizoarele OLED noi au tehnologii avansate pentru a proteja panelul de acest efect, de la pixel shifting, care mută întreaga imagine câțiva pixeli odată la ceva vreme, la detecția de logo-uri statice și până la funcția pixel refresh, care pornește automat după câteva ore de utilizare atunci când stingi televizorul. Mai mult, panelurile noi sunt mai bine răcite și folosesc componente îmbunătățite care evită apariția burn-in-ului.

Desigur, cu toate aceste protecții, efectul tot poate apărea. LG C1 nu este un televizor pe care să afișezi conținut static în fiecare zi, sau pe care să îl lași pornit pe un singur canal de TV toată ziua. La utilizare normală, cu un conținut variat, nu ar trebui să apară astfel de probleme. Gamerii care nu se joacă un singur joc în fiecare zi timp de multe ore consecutiv nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare și nici cei care consumă filme, seriale și clipuri de pe YouTube, sau se uită la o varietate de canale TV și nu doar la unul singur.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult