MediaTek anunță Pentonic 2000, procesorul de pe televizoarele performante din 2022. Suportă 8K la 120 Hz

22.11.2021
MediaTek anunță Pentonic 2000, procesorul de pe televizoarele performante din 2022. Suportă 8K la 120 Hz

MediaTek nu a ajuns cel mai mare producător de procesoare din lume doar pe baza succesului din zona telefoanelor mobile. Compania taiwaneză este principalul producător de procesoare pentru televizoarele inteligente ale companiilor precum Sony, Philips sau TCL și cel mai probabil va continua să rămână așa și în viitor datorită noului chipset Pentonic 2000. Acesta promite performanță ridicată, pentru următoarea generație de televizoare smart.

Pentonic 2000 pare să fie inspirat de procesoarele de smartphone-uri

Pentonic 2000 este primul chipset pentru smart tv construit pe arhitectură de 7nm. Fiind vorba despre televizoare, faptul că nu folosește un proces de fabricație mai nou, pe 5nm sau chiar 4nm, nu este o problemă foarte mare, întrucât există destul spațiu la interior pentru o răcire mai eficientă. Acesta va fi construit în fabricile TSMC și este primul cip de televizoare de pe piață care beneficiază de suport pentru VVC (Versatile Video Coding) pentru noul codec H.266.

Momentan nu există servicii de streaming care să îl folosească, în special pentru că nu sunt foarte multe procesoare capabile să îl decodeze eficient. Totuși, în viitor ar putea fi adoptat ca un standard pentru fișiere video de dimensiuni mai mici. Pe lângă H.266, Pentonic 2000 de la MediaTek va fi compatibil și cu HEVC (H.265), VP9 și VS3.

Compania taiwaneză spune că procesorul va putea să redea imagini 8K de până la 120 cadre pe secundă, deci probabil că se așteaptă ca acesta să fie folosit mulți ani de acum înainte. Momentan nici nu există televizoare 8K 120 Hz, în timp ce nu avem nici măcar un port video capabil să redea această rezoluție la framerate atât de ridicat. HDMI 2.1, care abia a apărut în 2019 pe televizoare, atinge maximum 8K la 60 Hz.

Majoritatea companiilor de pe piața TV folosesc procesoare MediaTek

Procesorul MediaTek va putea să facă upscaling la 8K de la rezoluții mai scăzute folosind AI-ul proprietar, în timp ce procesorul oferă suport pentru stocare UFS 3.1, la fel ca pe smartphone-uri, pentru televizoare mai rapide. Desigur, cipul este compatibil cu noul standard Wi-Fi 6E, însă beneficiază și de suport pentru modem-uri 5G, în cazul în care producătorii vor alege să integreze așa ceva.

Ne putem aștepta să vedem primele televizoare cu Pentonic 2000 în 2022. Sunt șanse mari ca majoritatea televizoarelor high-end care vor fi anunțate la CES 2022 să fie bazate chiar pe acest procesor. Toate în afară de cele de la Samsung și LG. Cele două companii își produc propriile soluții hardware pentru televizoare.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult