Smart TV-urile Samsung furate vor putea fi blocate de la distanță, la fel ca telefoanele mobile

28.08.2021
Smart TV-urile Samsung furate vor putea fi blocate de la distanță, la fel ca telefoanele mobile

Prezentă de mult timp la dispozitive smartphone, funcția de blocare de la distanță va fi disponibilă și pe Smart TV-urile Samsung, ca un mijloc pentru împiedicarea accesului neautorizat la datele personale (ex. datele cardului de credit) și descurajarea infractorilor care fură astfel de produse din magazine sau locuințele proprietarilor.

Măsura este anunțată de Samsung în urma incidentelor din Africa de Sud, unde grupări de crimă organizată au acționat în timpul revoltelor sociale pentru a jefui sistematic magazinele slab protejate, sustrăgând un mare număr de electronice și electrocasnice. Deși, nu va ajuta proprietarii magazinelor să recupereze pierderile deja suferite, măsura preinstalării unui sistem pentru blocarea de la distanță a echipamentelor ar trebui să descurajeze furturile viitoare, prevenind valorificarea bunurilor furate.

Potrivit datelor oficiale, dezactivarea unui Smart TV este controlată de Samsung și nu de proprietarul de drept. Astfel, cu prima ocazie când televizorul trecut pe lista dispozitivelor furate este conectat la internet, o conexiune automată cu serverele Samsung este inițiată pentru compararea seriei unice de produs, blocarea fiind inițiată practic instantaneu.

Totuși, nu este clar exact cum anume va obține Samsung blocarea permanentă a tuturor Smart TV-urilor furate într-o țară cu acces deficitar la internet, în condițiile în care „vânzătorii” ar putea instrui pur și simplu amatorii de chilipiruri să nu conecteze la internet televizorul achiziționat de pe piața neagră.

Proprietarii legitimi de televizoare Samsung echipate cu funcție Smart TV vor putea solicita reactivarea ulterioară a echipamentului recuperat, prezentând unui reprezentant Samsung dovada achiziției (ex. factura și certificatul de garanție). Însă pentru cumpărătorii (chiar și de bună credință) care au cumpărat un televizor Samsung furat, nu există cale de apel. Asta înseamnă, din păcate, că paguba este doar multiplicată, o dată pentru magazinele din care respectivele televizoare au fost furate și a doua oară pentru cumpărători, singurii „câștigători” rămânând infractorii care reușesc să vândă televizoare  trecute pe „lista neagră”, dar încă neconectate la internet pentru dezactivare remote.

Samsung consideră însă că măsura este suficientă pentru a descuraja viitoarele furturi și împiedica vânzarea produselor respective pe piața neagră. Tehnologia TV Block este deja preinstalată pe toate televizoarele Samsung și nu se va limita la piețele din Africa de Sud.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult