Televizoarele obişnuite se vor putea bucura şi ele de HDR Video, afirmă Disney Research

Televizoarele obişnuite se vor putea bucura şi ele de HDR Video, afirmă Disney Research

Televizoarele moderne ne atrag cu diagonalele mari, rezoluţiile UHD sau procesoarele de imagine avansate, însă acestea sunt încă penalizate de dinamica redusă a fluxurilor video afişate şi de dinamica redusă pe care o pot reda panourile LCD. Dacă filmarea HDR este răspunsul la prima problemă, Disney Research Zurich afirmă că are o tehnologie suficient de bună pentru a o rezolva şi pe cea de-a doua.

Deşi progresul făcut de senzorii digitali este incontestabil, aceştia au o dinamică net inferioară celei oferite de către ochiul uman şi necesită tehnologii noi pentru a compensa acest handicap. Filmarea HDR, fie că este vorba de cea destinată amatorilor sau cea profesională, foloseşte deja tehnologii precum dubla sau tripla expunere concomitentă. Aceste tehnici permit captura unor cadre cu o dinamică superioară care pot imortaliza detaliile fine indiferent de variaţiile de iluminare sau contrast din scenă. Filmările HDR se împiedică ulterior de dinamica redusă a ecranelor televizoarelor obişnuite, însă Disney Research Zurich a anunţat că a pus la punct o tehnologie îmbunătăţită care permite ocolirea acestei probleme.

În prezent, laboratoarele de procesare video folosesc maparea culorilor pentru a reduce dinamica imaginilor în limitele care pot fi afişate de ecranele obişnuite, însă aceste tehnologii duc la dispariţia unor detalii, prezervând astfel doar dinamica superioară oferită de HDR, şi induc artefacte neplăcute precum pâlpâiri, umbre sau variaţii de culoare. Tehnologia îmbunătăţită de Tone Mapping dezvoltată de către Disney Research Zurich elimină aceste probleme şi permite afişarea conţinutului video HDR la parametri mai buni, aceasta analizând fiecare cadru în parte şi delimitând două straturi care vor fi procesare separat. În timp ce stratul de bază, care conţine şi imaginea HDR, este procesat spaţio-temporal ca şi până acum, statul superior cu detalii este procesat cadru cu cadru şi nu suferă de variaţiile de calitate induse de vechile tehnologii. Prezentată în cadrul SIGGRAPH Asia 2014, tehnologia a arătat că este capabilă să păstreze o cantitate bună de detalii, să elimine zgomotul de imagine şi să răspundă la schimbările rapide de iluminare fără pierderi deranjante de calitate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News