Uniunea Europeană, pe cale să interzică cele mai performante televizoare pe criterii de eficiență a consumului de energie

18.10.2022
Uniunea Europeană, pe cale să interzică cele mai performante televizoare pe criterii de eficiență a consumului de energie

Aceleași reguli care au scos de pe piață aspiratoarele cu adevărat puternice sunt pe cale să excludă majoritatea televizoarelor 8K, cât și unele televizoare 4K de ultimă generație.

Cu siguranță, atunci când pui la bătaie peste 1000 euro pe achiziționarea unui televizor de ultimă generație nu te gândești că acesta ar putea depăși media de consum agreată de Uniunea Europeană pentru televizoare, calculată în mod empiric prin analizarea datelor de consum pentru televizoare LCD vândute între anii 2012-2017. Nu mai punem la socoteală nici faptul că tehnologiile s-au schimbat radical în ultimii ani, ecranele LCD tradiționale cedând locul celor augmentate cu tehnologie QLED, iar apoi MicroLED și OLED. Și rezoluțiile au crescut, de la 720p – 1080p cât era „normalul” anul 2012, rezoluția 4K reprezentând o dotare absolut normală pentru un televizor achiziționat în anul 2022.

Aparent, nimeni nu a explicat politicienilor europeni o caracteristică de bază a tehnologiei LCD pe care și-au bazat „socotelile”. Anume că, în lipsa altor optimizări care să îmbunătățească în mod dramatic eficiența, consumul de energie al ecranelor LCD crește proporțional cu rezoluția folosită. Iar cum de la Full HD la UHD 4K numărul de pixeli crește de 4x, respectiv, de încă 4X de la 4K la 8K, este lesne de înțeles cum televizoarele de ultimă generație pot ajunge să consume semnificativ mai multă energie decât soluțiile „de medie” comercializate acum 10 ani.

Așa se face că în curând, cele mai avansate modele de televizoare micro-LED 8K ar putea fi blocate de la comercializare pe teritoriul UE, autoritățile părând să ignore faptul că acestea sunt oricum doar produse de nișă, reprezentând o fracțiune minusculă din totalul vânzărilor de televizoare noi. Problema este că și destule modele 4K bine dotate ar urma să intre pe „lista neagră”

Din păcate, consecințele acestei restricții ar putea să fie simțite și de consumatorii care nu se uită neapărat după televizoare premium, limitarea consumului de energie lovind direct în practicile comercianților de a „lua ochii” vizitatorilor care trec pragul magazinelor retail prin aplicarea unor reglaje exagerate pentru luminozitate. Până acum, această practică a fost perfect scuzabilă, din moment ce televizorul abia scos din cutie vine cu aceleași setări de luminozitate exagerată, aplicate direct din fabrică. Problema este că simpla introducere a unui profil ECO, care să fie selectat în mod implicit la prima pornire a televizorului, ar putea să nu fie de ajuns pentru acordarea „etichetei” de eficiență energetică solicitată pe teritoriul UE. Mai degrabă, ar putea fi necesare și alte „ajustări” precum setarea ecranului la o rezoluție non-nativă (după modelul dispozitivelor smartphone constrânse de autonomia bateriei), plafonarea ratei de refresh și a luminozității maxim selectabile. Astfel, deblocarea setărilor relevante ar putea presupune navigarea atentă a meniurilor cu setări avansate, lăsând în urmă foarte mulți consumatori nemulțumiți. Cel puțin o parte din aceștia ar putea să returneze pur și simplu televizorul abia cumpărat, pe motiv că nu întrunește așteptările formate la vizionarea în magazin. La final, problema este atât a consumatorilor finali, cât și a fabricanților de televizoare nevoiți să-și ajusteze produsele după criterii rigide de consum, stabilite pe baza unor generații de produse depășite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult