Elon Musk a prezentat noul turn SpaceX, care va „prinde” rachetele la aterizare într-un clește. VIDEO

13.01.2022
Elon Musk a prezentat noul turn SpaceX, care va „prinde” rachetele la aterizare într-un clește. VIDEO

Elon Musk a prezentat următoarea inovație SpaceX, sub forma unui turn de lansare și „prindere” pentru rachetele Super Heavy. Noul turn, ridicat în pe spațiul sediului SpaceX din Texas, ar trebui să fie locul de unde lansările Starship, naveta care va putea permite călătorii interplanetare, va decola inițial. Spre diferență de booster-ele Falcon 9, folosite acum pentru a poziționa obiecte pe orbită sau pentru a călători către Stația Spațială Internațională, booster-ele Super Heavy nu vor putea ateriza independent, fiind nevoie de un sistem de prindere la sol.

Turnul SpaceX va permite reutilizarea rachetelor Super Heavy în mai puțin de o oră

Ideea de a ateriza cu booster-ul pentru a fi refolosit reprezintă o adevărată revoluție în domeniul explorării spațiului, întrucât costurile sunt semnificativ reduse, în timp ce o nouă lansare poate fi programată la o distanță foarte mică. De altfel, planul este ca booster-ele Super Heavy să poată fi refolosite imediat după o lansare de Starship. Elon Musk a prezentat un clip video realizat din dronă, în care putem vedea turnul și sistemul de prindere, practic o clemă care se va prinde de booster-ul care se întoarce după lansare.

 

Starship este cea mai mare navetă pe care SpaceX a dezvoltat-o până în prezent, iar testele de anul trecut au demonstrat că aceasta poate să aterizeze pe cont propriu la destinație, sau poate chiar la drumul de întoarcere. Pentru a ieși din atmosferă însă, are nevoie de două stagii de reactoare. Unul este Super Heavy, cel care va propulsa racheta de la sol, alături de un „stage 2”, care nu va fi recuperat după detașare. Aceste două stagii, alături de Starship, vor realiza cea mai înaltă rachetă din lume: 120 de metri, din care 70 sunt reprezentați doar de Super Heavy.

Noul turn SpaceX are o înălțime de 143 de metri și este construit din oțel. În vârf are și un paratrăsnet de 3 metri, pentru a evita accidente cauzate de condiții meteo. Brațele mecanice ale turnului vor prinde booster-ul la aterizare, ca un clește. După aterizare, turnul este capabil să repoziționeze booster-ul înapoi în poziție de lansare, iar o nouă misiune ar putea avea loc în mai puțin de o oră.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult