Pentru prima dată, SpaceX a aterizat pe Pământ cu o navetă Starship. Aceasta a explodat la scurt timp după misiune VIDEO

04.03.2021
Pentru prima dată, SpaceX a aterizat pe Pământ cu o navetă Starship. Aceasta a explodat la scurt timp după misiune VIDEO

SpaceX a realizat încă un test cu Starship, prototipul său de navă spațială, care va fi folosită pentru călătorii între Pământ și alte planete sau sateliți din Sistemul Solar. Deja naveta este programată să realizeze un zbor în jurul Lunii peste doi ani, însă momentan compania spațială încă testează anumite sisteme de bază, precum aterizarea. Cel de-al treilea test, Starship SN10, a fost primul de succes, naveta reușind să aterizeze cu succes înapoi pe Pământ. Din păcate, aceasta nu a „supraviețuit” testului.

Aceasta era a treia tentativă de a ateriza cu o navetă Starship

Noul test SpaceX a avut loc în cursul nopții trecute și a implicat lansarea unui nou Starship la 10.000 de metri, de unde aceasta a intrat în cădere liberă. Pentru eficiență cât mai bună, Starship intră în cădere liberă în plan orizontal, iar înainte de aterizare face o manevră de rotire la 90 de grade, pentru a ateriza în poziție verticală, exact așa cum decolează. Această manevră necesită însă multă putere din partea reactoarelor, iar aceasta pare să fi fost problema în cadrul acestui test.

Într-adevăr, aterizarea a fost considerată un succes, naveta aterizând în plan vertical în zona în care trebuia să aterizeze. Totuși, puterea reactoarelor a fost atât de mare încât au cauzat un incendiu în partea de jos a rachetei. Pista de aterizare era dotată cu extinctoare automate, însă acestea nu au făcut față flăcărilor. La numai opt minute după aterizare, Starship SN10 a explodat.

Totuși, misiunea este considerată una de succes, întrucât testele anterioare cu navetele SN8 și SN9 au rezultat în prăbușiri violente chiar înainte de aterizare. Acelea nu au reușit să redreseze poziția navetei în plan vertical, sau nu au reușit să încetinească viteza de coborâre îndeajuns pentru a putea ateriza cu succes.

Imaginile transmise live de către SpaceX cu testul Starship SN10 sunt impresionante, însă nu includ si explozia ulterioară. Există însă o filmare alternativă care prezintă momentul în care flăcările de sub navetă au rezultat într-o explozie.

SpaceX plănuiește să continue testele Starship de-a lungul anului.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult