Apple pierde bătălia de PR cu FBI pentru deblocarea iPhone-ului folosit de atacatorul de la San Bernardino

23.02.2016
Apple pierde bătălia de PR cu FBI pentru deblocarea iPhone-ului folosit de atacatorul de la San Bernardino

În războiul Apple vs FBI, compania americană pierde bătălia de PR. Majoritatea persoanelor chestionate de Pew Research pentru un sondaj recent cred că Apple ar trebui să ajute autorităţile să deblocheze iPhone-ul lui Syed Rizwan Farook, care, împreună cu soţia sa, Tashfeen Malik, au atacat anul trecut cu arme de foc San Bernardino County Department of Public Health, 14 persoane fiind ucise, iar 22 rănite grav. Cei doi atacatori au fost ucişi de poliţişti într-un schimb de focuri.

Sondajul celor de la Pew Research, realizat pe un eşantion de 1.002 persoane adulte, arată că 51% dintre cei chestionaţi spun că Apple ar trebuie să colaboreze cu FBI în acest caz, iar 38% au declarat că sunt de acord cu decizia companiei, care refuză să deblocheze telefonul.

Un judecător al US District Court din Los Angeles a decis că Apple trebuie să ofere FBI „asistenţă tehnică rezonabilă” în deblocarea smartphone-ului . Tim Cook, directorul executiv al Apple, a declarat că decizia instanţei ar obliga Apple să creeze o portiţă de acces în iPhone, care este „prea periculoasă”.

Cook, la fel ca şi alţi executivi din industria tehnologică, se tem că presiunea din partea autorităţilor pentru a slăbi criptarea pe dispozitive şi în aplicaţii ar putea duce la pierderea credibilităţii companiilor, mai ales după dezvăluirile făcute în 2013 de fostul consultant NSA Edward Snowden. De asemenea, ei cred că s-ar putea stabili un precedent, iar autorităţile din ţările cu regimuri autoritare, precum China, ar putea să le ceară acelaşi lucru.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult