Apple se opune unui ordin al justiţiei prin care este obligată să deblocheze un iPhone: „Această portiţă este prea periculoasă”

18.02.2016
Apple se opune unui ordin al justiţiei prin care este obligată să deblocheze un iPhone: „Această portiţă este prea periculoasă”

Apple nu va ajuta FBI să deblocheze iPhone-ul atacatorului de la San Bernardino, în ciuda unui ordin al justiţiei. Tim Cook, directorul executiv al companiei, spune că decizia instanţei ar obliga Apple să creeze o portiţă de acces în iPhone, care este „prea periculoasă”.

Un judecător al US District Court din Los Angeles a decis că Apple trebuie să ofere FBI „asistenţă tehnică rezonabilă” în deblocarea smartphone-ului lui Syed Rizwan Farook, care, împreună cu soţia sa, Tashfeen Malik, au atacat anul trecut cu arme de foc San Bernardino County Department of Public Health, 14 persoane fiind ucise, iar 22 rănite grav. Cei doi atacatori au fost ucişi de poliţişti într-un schimb de focuri.

Tashfeen Malik şi Syed Rizwan Farook

Ordinul nu îi impune companiei să oprească criptarea pe smartphone, ci să dezvolte un software capabil să evite caracteristica de securitate prin care toate datele de pe telefon sunt şterse dacă parola este introdusă incorect de 10 ori. Astfel, FBI ar putea folosi metode precum atacul prin forţă brută pentru a afla parola. Acestă metodă constă în verificarea sistematică, cu ajutorul unui soft special, a tuturor combinaţiilor posibile, până când este găsită parola corectă.

Cook, la fel ca şi alţi executivi din industria tehnologică, se tem că presiunea din partea autorităţilor pentru a slăbi criptarea pe dispozitive şi în aplicaţii ar putea duce la pierderea credibilităţii companiilor, mai ales după dezvăluirile făcute în 2013 de fostul consultant NSA Edward Snowden. De asemenea, ei cred că s-ar putea stabili un precedent, iar autorităţile din ţările cu regimuri autoritare, precum China, ar putea să le ceară acelaşi lucru.

Atitudinea lui Cook a fost salutată de organizaţiile care militează pentru confidenţialitatea datelor personale, dar şi criticată. De exemplu, Donald Trump, candidat din partea Partidului Republican la preşedinţia SUA, a susţinut decizia justiţiei.

FBI avertizează de ceva vreme că noile metode de criptare le permit teroriştilor să îşi ascundă informaţiile, astfel încât acestea să nu poată fi interceptate.

Acesta nu este primul caz în care Apple refuză să colaboreze cu autorităţile pentru a le oferi acces pe dispozitivele şi în serviciile sale. Într-o investigaţie în care erau implicate arme şi droguri, Departementul Justiţiei din SUA a obţinut în vara lui 2015 un ordin judecătoresc prin care îi cerea companiei Apple să ofere acces la mesajele text ale suspecţilor care foloseau iPhone. Răspunsul Apple: serviciul iMessage este criptat, iar mesajele nu pot fi furnizate.

Acesta nu este primul caz în care o mare companie tehnologică refuză să se supună acestor ordine. Google şi Microsoft au făcut acelaşi lucru, în alte cazuri. 

Microsoft vs Departementul Justiţiei, un caz delicat

Departamentului Justiţiei se judecă într-un caz similar cu Microsoft. Compania a refuzat în decembrie 2013 să ofere autorităţilor acces la e-mailurile unui suspect de trafic de droguri. Reprezentanţii companiei au transmis că oficialii federali trebuie să obţină un ordin de la justiţia din Irlanda, deoarece în ţara respectivă se află serverul care găzduieşte e-mailurile suspectului.

Conflictele cu Microsoft şi Apple reflectă rezistenţa companiilor la încercările statului de a avea acces la datele utilizatorilor.

Cazul Microsoft vs SUA este unul extrem de delicat. În cazul în care Departamentul Justiţiei câştigă procesul, acest lucru înseamnă că autorităţile din Rusia sau China vor putea obţine, la rândul lor, prin ordine judecătoreşti, acces la date stocate pe servere din SUA.

„Clar, dacă guvernul SUA câştigă, uşa este deschisă pentru alte guverne care doresc să aibă acces la centrele de date din SUA”, a declarat Brad Smith, consilierul juridic şef al Microsoft. „Compania nu furnizează vreunui stat un acces direct şi fără probleme la datele clienţilor noştri”.

Companiile mai au un argument solid în lupta lor cu autorităţile care doresc acces la date: dacă lasă portiţe în platformele lor, care pot fi folosite de NSA şi FBI, acestea pot fi exploatate foarte uşor de către hackeri.

„Dacă pui o cheie sub covor pentru poliţişti, un hoţ o poate găsi şi el”, a declarat Tim Cook, directorul executiv al Apple. „Dacă infractorii cibernetici ştiu că este disponibilă o cheie undeva, nu se vor opri până nu o vor găsi”, a continuat el.

Totuşi, acest război dintre giganţii IT şi guvernul SUA nu a început recent. Administraţia Bill Clinton a fost nevoită să abandoneze un proiect prin care se dorea introducerea de tehnologie de decriptare în sistemele hardware produse de companiile din SUA, deoarece acestea s-au opus vehement.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult