Barbie, Cubul Rubik sau LEGO Technic: 5 jucării legendare relansate în versiuni high-tech sau inteligente

29.03.2017
Barbie, Cubul Rubik sau LEGO Technic: 5 jucării legendare relansate în versiuni high-tech sau inteligente

Trăim vremuri în care toate obiectele din jurul nostru devin inteligente. Am văzut încălţăminte conectată, bikini inteligenţi sau un coş de gunoi high-end. Era de aşteptat astfel ca şi modele de jucării clasice, extrem de populare, să devină smart. Vă prezentăm o listă cu jucării clasice, relansate în versiuni high-tech sau inteligente. Aceasta include celebra păpuşă Barbie, Cubul Rubik sau figurina BB-8.

BARBIE. Aceasta este, probabil, cea mai cunoscută păpuşă din istorie. Lansată în martie 1959 de către compania Mattel, Barbie s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Sursa de inspiraţie pentru jucăria concepută de Ruth Handler a fost o păpuşă germană numită Bild Lilli. Versiunea inteligentă, Hello Barbie, a fost lansată de către Mattel în 2014. Aceasta poate dialoga cu utilizatorii, dispune de funcţii de recunoaştere vocală şi are aplicaţie dedicată. În martie 2015 a izbucnit un scandal, deoarece experţi în securitate au avertizat că înregistrările conversaţiilor dintre păpuşă şi copii erau păstrate de producător fără acordul utilizatorilor şi puteau fi vândute companiilor de marketing.

 

 

BARBIE DREAMHOUSE. Este disponibilă şi căsuţa inteligentă pentru păpuşi Barbie, numită Hello Dreamhouse. Aceasta poate răspunde de asemenea la comenzi şi se conectează la Wi-Fi. Jucăria este capabilă să recunoască peste 100 de comenzi vocale.

 

BB-8. Nu la fel de populară ca cele de mai sus, această jucărie clasică a avut şi ea parte de o „reîncarnare” într-un dispozitiv smart. Sphero BB-8 este un mic robot inteligent cu „personalitate” care se adaptează şi se modifică în funcţie de felul în care te joci cu el. Jucăria primeşte comenzi vocale, are aplicaţie dedicată şi se poate mişca cu o viteză maximă de 7 Km/h.

 

 

LEGO/SBRICK. Colecţia LEGO Technic, care permite construirea de structuri LEGO avansate, a apărut pe piaţă în 1977. În ultimii ani foarte multe modele sunt livrate cu telecomandă. În 2014 a fost finanţat cu succes proiectul SBrick, care permite controlarea jucăriilor LEGO Technic prin intermediul unui smartphone, via Bluetooth. Acest lucru este posibil datorită unui nou tip de receiver care le poate înlocui pe cele standard IR (infrared) furnizate de LEGO. Aplicaţia dedicată, compatibilă cu iOS şi Android, poate controla până la 64 de dispozitive LEGO Technic.

 

 

CUBUL RUBIK HIGH-TECH. De la inventarea dispozitivului acum 40 de ani de către profesorul de arhitectură Erno Rubik, cubul s-a vândut în peste 350 de milioane de unităţi. Fiind atât de popular, cubul nu putea să fie ignorat de evoluţia tehnologică. Un robot special care include un cub Rubik a rezolvat puzzle-ul „din dotare” în 0,637 de secunde, doborând vechiul record mondial, deţinut tot de o maşină. În acest caz a fost folosit un cub special, ale cărui elemente se rotesc foarte uşor, pentru a se reduce fricţiunea. Recordul a fost stabilit la târgul de electronice Electronica din Munchen, Germania, pe 9 noiembrie 2016. Robotul, numit Sub1 Reloaded, a avut nevoie de mai puţin de o secundă pentru a analiza cubul şi a face cele 21 de mişcări necesare pentru rezolvarea lui. Înainte de a începe, puzzle-ul a fost amestecat după standardele World Cube Association.

 

 

Recordul uman pentru cea mai rapidă rezolvare a cubului a fost doborât de un adolescent de 14 ani, numit Lucas Etter. El a avut nevoie de 4,904 secunde.

 

Cubul Rubik a reprezentat o sursă de inspiraţie şi pentru alte gadgeturi. Un exemplu este Doogee Smart Cube P1, un videoproiector de buzunar inspirat de celebra jucărie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult