Când NASA va sacrifica sonda Cassini, cercetătorii ar putea afla în sfârşit cât de lungă e ziua pe Saturn

07.04.2017
Când NASA va sacrifica sonda Cassini, cercetătorii ar putea afla în sfârşit cât de lungă e ziua pe Saturn

Cercetătorii cred că o zi pe Saturn, a şasea planetă de la Soare şi a doua ca mărime din sistemul solar, are o lungime de 10,5 ore, dar nu se ştie exact. Valoarea corectă este greu de determinat deoarece planeta este învăluită de nori cu o grosime de mii de kilometri.

NASA plănuieşte să prăbuşească pe planetă sonda Cassini, în valoare de 3,26 miliarde de dolari, în luna septembrie a acestui an. O ultimă misiune a acesteia va fi aflarea duratei zilei pe Saturn.

Saturn este o planetă gazoasă, dar are un nucleu solid alcătuit din metale. Folosindu-se de câmpul magnetic al planetei, cercetătorii ar putea afla, în sfârşit, durata exactă a unei zile pe a doua cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

Potrivit măsurătorilor făcute de sonda Voyager în 1980, ziua durează pe Saturn 10 ore, 39 de minute şi 22,4 secunde. Dar în 2006 Cassini a obţinut alte rezultate: 10 ore şi 47 de minute. 

Printre realizările sondei Cassini se numără descoperirea unui ocean pe satelitul Enceladus al lui Saturn. Vehiculul va rămâne în curând fără combustibil, iar NASA se teme că s-ar putea prăbuşi pe satelit şi contamina mediul respectiv, care ar putea chiar susţine viaţa. De aceea, sonda va fi prăbuşită controlat pe Saturn. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult