Cinema City a inaugurat prima sală de cinema 4DX din România

Cinema City a inaugurat prima sală de cinema 4DX din România

Zilele trecute a fost inaugurat în Bucureşti primul cinematograf 4DX din România. După 3D şi experienţa IMAX, 4DX este cea mai nouă tehnologie de cinema, care promite să pună spectatorii în mijlocul acţiunii. Aceasta se foloseşte de o multitudine de mecanisme pentru a oferi senzaţii de mişcare, simulare realistă a impacturilor, a mirosurilor şi condiţiilor meteorologice.

Sala de cinema 4DX se găseşte în cadrul multiplex-ului Cinema City din noul Mega Mall din Bucureşti. Aceasta este de dimensiuni normale, însă include mai puţine locuri decât o sală obişnuită. Aceasta este o consecinţă a sistemului de mişcare al scaunelor, care sunt organizate în serii de câte patru, acestea fiind mişcate în tandem de mecanismele plasate în partea de jos. Ecranul este foarte mare şi este puţin curbat, acesta acoperind aproape în întregime peretele pe care este poziţionat.

Scaunele sunt echipate cu jeturi de aer în tetiere, cu jeturi de apă în faţă, diverse mecanisme de mişcare în spătar, cât şi cu spray-uri cu arome, pentru a simula mirosul. În partea de sus a sălii există ventilatoare foarte puternice care simulează vântul, de departe cel mai imersiv efect special pe care îl asigură sala 4DX, alături de stroboscoape care simulează fulgere sau focuri de armă. Cei care nu doresc să fie stropiţi au acces şi la un buton care opreşte sau porneşte efectele de apă.

Cei obişnuiţi cu filmele în format 4K vor fi probabil puţin dezamăgiţi de faptul că sala 4DX nu oferă decât rezoluţie 2K pentru redarea filmelor, însă Cinema City doreşte să compenseze cu experienţele unice pe care doar acest cinematograf le poate oferi în România. Regulamentul oficial al sălii spune nu recomandă accesul copiilor sub 4 ani şi persoanelor cu înălţime sub 1 metru. Este strict interzis accesul celor cu greutate care depăşeşte 120 de kilograme, celor care suferă de epilepsie, hipertensiune arterială, sau de probleme cardiovasculare, femeilor însărcinate, celor cu probleme respiratorii sau cu alergii, sau celor cu probleme ortopedice.

Singurul film care rulează în această sală momentan este Mad Max: Fury Road şi va fi urmat de Poltergeist, San Andreas, Jurassic World şi Terminator 5: Genysis, toate în format 3D. Desigur, lansarea în 4DX nu asigură afişarea filmului în 3D, unele demonstraţii ale tehnologiei fiind rulate în mod 2D clasic.

Cinema City a dezvăluit că plănuieşte să mai deschidă alte 14 cinematografe în România următorii trei ani, cât şi două noi săli de cinema 4DX. Cea de-a doua sală de acest gen va debuta în lunile care urmează în Constanţa, iar cea de-a treia va fi deschisă în Timişoara.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult