IBM relansează lupta dintre om şi calculator

IBM relansează lupta dintre om şi calculator

IBM, companie ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, vrea să impresioneze din nou cu puterea de procesare şi inteligenţa artificială pe care o creează. Ultimul proiect poartă numele de Watson şi este un computer super-avansat capabil să concureze în cadrul emisiunilor de cultură, în cazul de faţă show-ul “Jeopardy!” din Statele Unite. Concret, calculatorul poate răspunde întrebărilor din concurs, rapid şi precis.

Pare banal la prima vedere, pentru că imediat faci asocierea dintre un calculator şi rapiditatea cu care acesta poate găsi informaţiile dintr-o bază de date. Însă nu trebuie să uităm de “relevanţa informaţiei”, acolo unde computerele au dat mereu dovadă de slăbiciune. Pentru a contracara acest aspect negativ, Watson se bazează în primul rând pe o tehnologie de recunoaştere naturală a limbajului, bazată pe modalitatea de interpretare a creierului uman. Ajutat de puterea de procesare, viteză şi acurateţe, sistemul va încerca să demonstreze că poate învinge minţi strălucite umane. IBM provoacă astfel indivizii cu bagaje de cunoştinţe uriaşe spre a se confrunta cu o inteligenţă sclipitoare modelată artificial, concepută însă tot de oameni. De aici şi defectele.

Să vedem dacă Watson va reuşi mai mult decât celebrele computere Deep Blue care au luptat de la egal la egal cu cel mai mare şahist din istorie, Garry Kasparov.

Blue Gene/L, un alt super-calculator IBM

Urmărește Go4IT.ro pe Google News