Imagination prezintă Creator CI20, alternativă atractrivă la Raspberry Pi

05.12.2014
Imagination prezintă Creator CI20, alternativă atractrivă la Raspberry Pi

Deşi Raspberry Pi este dispozitivul care a dat startul pieţei de micro computere, acesta nu mai este de mult cea mai bună alegere. Acesta duce lipsa unor funcţii mai avansate, precum conectivitate wireless, care sunt puse la punct de alte companii care oferă produse similare. Unul dintre acestea este MIPS Creator CI20, care doreşte să ofere o alternativă mai avansată tehnologic şi mai uşor de folosit într-un pachet similar.

Dispozitivul Creator CI20 include un procesor dual-core MIPS32 care funcţionează la 1,2 GHz, folosit deja în mai multe modele de televizoare inteligente şi oferă capabilităţi în plus faţă de competitorul său. Acesta oferă un cip grafic PowerVR SGX 540 capabil să redea imagini în rezoluţia 1920 x 1080 pixeli la 60 de cadre pe secundă, dispune de 1 GB de memorie RAM şi 4 GB spaţiu de stocare internă.

La capitolul conectivitate CI20 oferă un port ethernet 10/100, Bluetoth 4.0, wireless 802.11 b/g/n, HDMI, două porturi USB OTG, cât şi un jack audio. Cei care vor să ataşeze alte accesorii sau dispozitive au la dispoziţie şi un conector ETAG cu 14 pini, 4 pini pentru redare audio externă, cât şi doi pini GPIO. Cea mai bună parte a lui CI20 este faptul că există deja patru opţiuni de sisteme de operare care pot fi instalate în memoria sa internă.

Imagination oferă spre download distribuţii de Debian 7, Android 4.4, Gentoo şi Tocto spre download, care pot fi instalate de utilizatorii interesaţi. Cea mai bună parte a lui Creator CI20 este însă preţul. Deşi este de două ori mai scump decât un Raspberry Pi, cei 65 de dolari pe care compania îi cere aduc în plus performanţă şi conectivitate clar superioară. Dispozitivul este disponibil pentru pre-comandă pe site-ul Imgtec şi va fi livra la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult