Imprimantele 3D ar putea fi soluţia pentru păcălirea sistemelor de recunoaştere facială

Imprimantele 3D ar putea fi soluţia pentru păcălirea sistemelor de recunoaştere facială

Parole, amprente, iar acum recunoaştere facială. Dezvoltatorii de telefoane mobile au încercat o largă varietate de tehnologii care promiteau să protejeze datele şi intimitatea utilizatorilor. Deocamdată, mai toate par să fi dat greş într-un fel sau altul.

Tastarea unui cod PIN, desenarea unui gest pentru deblocare folosind interfaţa touch, deblocarea folosind tehnologie Face Unlock – toate acestea sunt soluţii relativ incomode pentru accesarea dispozitivelor cu sistem Android, impuse utilizatorilor care doresc nimic altceva decât acces instant la datele care îi interesează. Pentru o bună bucată de vreme, autentificarea pe bază de amprentă era consideră soluţia viitorului, asta până când mai multe organizaţii specializate în ocolirea sistemelor de securitate au demonstrat cum protecţia senzorului de amprente poate fi demontată în timp record.

Următoarea provocare a fost tehnologia de recunoaştere facială, reinterpretată de mai multe ori în ultimii ani, cu diferite grade de succes. Cea mai bună implementare pare să fie cea gândită de Apple, un sistem care foloseşte lumină infraroşu şi tehnologie laser pentru a scana în 3D trăsăturile feţei, făcând posibilă inclusiv diferenţierea gemenilor identici Tehnologii rivale au fost introduse în paralel şi pe telefoane cu sistem Android, Note 9, LG G7 şi OnePlus 6 fiind doar câteva exemple de top.

Sistemul de autentificare facială porneşte de la ideea ca o persoană reală să se afle în faţa dispozitivului, scanarea trăsăturilor 3D ale feţei împiedicând păcălirea sistemului folosind metode rudimentare, cum ar fi prezentarea unei poze de rezoluţie înaltă a proprietarului dispozitivului.

Tehnologia imprimantelor 3D a pus în dificultate şi acest sistem, un atacator bine determinat trebuind doar să realizeze o machetă 3D a capului proprietarului, scanată după faţa acestuia sau extrapolată din poze reale. Metoda a funcţionat pe telefoane non-Apple, însă sistemul de Face ID inclus pe telefoanele iPhone X nu a putut fi păcălit, replica modelată la imprimanta 3D neavând tipul de vascularizare sanguină la nivelul capului specifice persoanei reale. Astfel, folosirea tehnologiilor de scanare cu infraroşu împiedică păcălirea funcţiei de autentificare facială a telefoanelor iPhone X. Chiar dacă asta nu înseamnă că o organizaţie guvernamentală sau actor bine determinat va putea fi oprit din a accesa datele păstrate pe telefoane iPhone X, metoda de autentificare furnizată de Apple merită luată în seamă, fiind cea mai sigură, deocamdată.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult